niestety jedyny wykaz substancji zakazanych jaki udalo mi sie znalezc (po 10 minutowej penetracji duckduckgo) jest z 2005 roku, a od tego czasu wyszlo chyba kilka uaktualnien o nowe substancje. wiem ze np dmt i meskalina sa nielegalne, natomiast czy legalne sa rosliny zawierajace je? tzn czy zamowienie takiego kaktusika jest nielegalne? z kolei juz wogole nie mam pojecia czy harminaalbo harmalina ktora znajduje sie w Banisteriopsis caapi, podstaowym skladniku ayahuaski jest nielegalne? wiem ze niby o wszystko sie moga przypierdolic, ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest z legalnoscia tych roslinek.
pozdrawiam
x = x
B. Caapi jest w polsce nielegalna od maja 2009 roku.
Mistrz pisze: z kolei juz wogole nie mam pojecia czy harminaalbo harmalina
Mistrz pisze:czy zamowienie takiego kaktusika jest nielegalne?
Zawierają on meskaline,która jest objęta kontrolą w Polsce[1].Łysiczek lancetowatych obrót raczej nie jest dozwolony obrót ,a z nimi jest podobna sytuacja jak z takim kaktusikiem.Kwestia takiej interpretacji prawa jest dyskusyjna[2][3],ale chyba lepiej zapobiegać niż leczyć,znaczy się unikać pozwu,czy innych działań niż się bronić.Na terenie Wielkiej Brytanii przepisy są bardziej precyzyjne i represyjne[4].
Umieszczenie dawniej osobnych wpisów dla konopi indyjskich i jego aktywnych substancji mogło mieć prostszego ogłoszenia wyroków bez każdorazowego stwierdzenia obecności substancji niedozwolonej przez biegłego,albo nawet substancja nie była znana i później dopisana.Obecnie takie badania są pospolite i łatwo do wykonania w laboratorium/przez szybkie barwne testy(tylko na miejscu postępowania,później potwierdzone w laboratorium),a umieszczenie roślin w nowelizacji z 20 marca 2009.r ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii miało na celu ograniczenie handlu sadzonkami nie zawierających kontrolowanych substancji.
Przypisy
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.