niestety jedyny wykaz substancji zakazanych jaki udalo mi sie znalezc (po 10 minutowej penetracji duckduckgo) jest z 2005 roku, a od tego czasu wyszlo chyba kilka uaktualnien o nowe substancje. wiem ze np dmt i meskalina sa nielegalne, natomiast czy legalne sa rosliny zawierajace je? tzn czy zamowienie takiego kaktusika jest nielegalne? z kolei juz wogole nie mam pojecia czy harminaalbo harmalina ktora znajduje sie w Banisteriopsis caapi, podstaowym skladniku ayahuaski jest nielegalne? wiem ze niby o wszystko sie moga przypierdolic, ale chcialbym sie dowiedziec jak to jest z legalnoscia tych roslinek.
pozdrawiam
x = x
B. Caapi jest w polsce nielegalna od maja 2009 roku.
Mistrz pisze: z kolei juz wogole nie mam pojecia czy harminaalbo harmalina
Mistrz pisze:czy zamowienie takiego kaktusika jest nielegalne?
Zawierają on meskaline,która jest objęta kontrolą w Polsce[1].Łysiczek lancetowatych obrót raczej nie jest dozwolony obrót ,a z nimi jest podobna sytuacja jak z takim kaktusikiem.Kwestia takiej interpretacji prawa jest dyskusyjna[2][3],ale chyba lepiej zapobiegać niż leczyć,znaczy się unikać pozwu,czy innych działań niż się bronić.Na terenie Wielkiej Brytanii przepisy są bardziej precyzyjne i represyjne[4].
Umieszczenie dawniej osobnych wpisów dla konopi indyjskich i jego aktywnych substancji mogło mieć prostszego ogłoszenia wyroków bez każdorazowego stwierdzenia obecności substancji niedozwolonej przez biegłego,albo nawet substancja nie była znana i później dopisana.Obecnie takie badania są pospolite i łatwo do wykonania w laboratorium/przez szybkie barwne testy(tylko na miejscu postępowania,później potwierdzone w laboratorium),a umieszczenie roślin w nowelizacji z 20 marca 2009.r ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii miało na celu ograniczenie handlu sadzonkami nie zawierających kontrolowanych substancji.
Przypisy
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.
Mama dilera przyszła na policję z marihuaną
Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.