Dyskusja na temat rodziny roślin (Solanaceae) z rzędu psiankowców.
ODPOWIEDZ
  • 845 / 12 / 0
Moja matka go kiedys hodowala na balkonie - serio.
  • 116 / / 0
borrasca pisze:
To co z tymi plusami?
np.
-Nie masz problemów z osiąganiem świadomego snu
-głęboki spokój, wyciszenie, relaks
-otępienie, przyćmienie mózgu (niektórzy lubią)
-dziwny sposób myślenia, inny niż zwykle, bardziej wnikliwy

Co do występowania, to przyznam, że nigdy jeszcze nie widziałem Bielunia u kogoś w ogródku, czy domu. Jedynie na dziko w plenerze.
Widywałem miejscówkę, gdzie rozwijał się ładnie niejeden bieluń i stamtąd sobie użyłem trochę. Miejscówka była taka jaka jest odpowiednia dla maku ^_^ kiedyś tam wysypany piach, porośnięty punktowo zielskiem. Przedwczoraj zauważyłem, że teren już był sprzątnięty, co mnie bardzo posmuciło. No nic, może jeszcze trafię na podobną miejscówkę.
  • 2244 / 23 / 0
Myślałem, że chodziło o inne plusy.

Trzeba było zabrać parę nasion, miałbyś swoją prywatną miejscówkę.
  • 116 / / 0
Tzn? Ujawnisz o jakich plusach myślałeś? :-)
Nasion, niestety nie mogłem zabrać, bo jeszcze szyszki nie wyrosły :-(
na pewno trafię na nowe krzaczki (?), takie rzeczy od razu wpadają mi w oko.
  • 2244 / 23 / 0
No nie wiem, to zależy też, co dla kogo jest plusem.
Jeżeli nie będzie przymrozków, to możesz jeszcze pokombinować we wrześniu.
  • 116 / / 0
znalazłem tyle bielunia, że połowę polski bym mógł nim 'ućpać'. lecz nie będę się rwał tak od razu na niego, zaczekam, na ten moment, który będzie odpowiedni i kiedy chęci będę miał pewne. znalazłem taki obrastający drzewo, którego nasiona znajdujące się w szyszkach są wielkości nasion dyni i jest ich przeciętnie około 3-5 chyba. chociaż też mam dostęp do takich krzaczków wysokości ok pół metra.
  • 2244 / 23 / 0
Jakieś zdjęcie?
  • 488 / 7 / 0
Szacuneczek do bielunia? Przecież faza po bieluniu to taka sama delira jak od wieloletniego chlania wódy.
  • 2244 / 23 / 0
Sugeruję zabierać głos w temacie tylko wtedy, kiedy ma się w nim jakiekolwiek pojęcie.
  • 488 / 7 / 0
borrasca pisze:
Sugeruję zabierać głos w temacie tylko wtedy, kiedy ma się w nim jakiekolwiek pojęcie.
To może wytłumacz nam wszystkim w studio i przed teleodbiornikami dlaczego niby jest inaczej? Chciałbym się dowiedzieć, serio.
ODPOWIEDZ
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.