Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 1387 / 5 / 0
Bieluń dziędzierzawa

Bieluń jaka? Dziedzierzawa.

Bieluń jaki? Dziędzierzawa?

Ten bieluń dziędzierzawa czy Ta bieluń dziędzierzawa?
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2010 przez pindyjski, łącznie zmieniany 1 raz.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 2244 / 23 / 0
Ten bieluń. Duch może przybierać różną postać, zresztą może ich być nawet więcej. Na tym poziomie forma ulega zatarciu i jedynie osoba doświadczona zorientuje się, co jest trzy. I nie oszaleje, przy okazji.

Jeśli o tamto idzie, to była szamanka, Maria Sabina.
  • 9 / / 0
ja we wszystkich poważniejszych opracowaniach nt. tej roślinki spotkałem się jednak z rodzajem żeńskim, pierwszy lepszy link: http://tradycja.wikia.com/wiki/Bielu%C5%84
  • 1387 / 5 / 0
Nic ja nie rozumiem co piszesz :D

Co znaczy przymiotnik dziędzierzawa? To w ogóle jest przymiotnik?
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 23 / 0
Nie bój żaby, nie Ty jeden, hehe. Pytaj konkretnie, jak chcesz pytać.

Jak wolisz - bieluń podwórzowy, dendera, diabelskie ziele, świńska wesz, dendrak, zależy od miejsca w kraju. Nie no, raczej rzeczownik.
  • 1387 / 5 / 0
borasca z miską pełną wiedzy szczęśliwy, że może rozrzucać okruchy głodnemu motłochowi :D

Nie mam pytań :D
bieluń podwórzowy, dendera, diabelskie ziele, świńska wesz, dendrak, zależy od miejsca w kraju.
To są synonimy. Moja babcia mówi szaleniec, tylko że z takim białoruskim akcentem ;) Ale mi chodzi co znaczy samo słowo "dziędzierzawa". Tak we współczesnej polszczyźnie ;) Zabaw się w językoznawcę i wyjaśnij mi pochodzenie tego słowa :D
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 23 / 0
Hehehe. Nie no, przecież ja to wszystko i tak zmyślam. :-)
Zresztą, kto tu głodny? Kilkanaście osób by się znalazło, reszta tylko chce się naćpać dla samego naćpania. Ot, obraz roli narkotyków w naszym społeczeństwie.

bieluń ma wiele nazw ludowych i potocznych. Wyszedł kiedyś jakiś dziadek czy babcia w teren, nadszedł z bocznicy sąsiad, zobaczyli roślinę i się urodziło. Było kiedyś takie słowo "dziedzierzysty", czyli zwięzły, krępy, tęgi. Pasuje do bielunia. Teraz Ty mi powiedz, komu się "bimber" urodził.
  • 1387 / 5 / 0
http://www.etymologia.org/wiki/S%C5%82o ... page=print Znalazłem :D

A bo ja wiem skąd bimber? Nie stwarzam pozoru, że dużo wiem o alkoholu. A Ty sprawiasz wrażenie dużej wiedzy botanicznej ;) <lizodup>
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 23 / 0
Ano właśnie.

Nie no, wszystkich roślin na świecie nie znam, bez przesady.
Poza tym my tu o duchach, nie o tym, kto grzeje, a kto pali. Wróćmy zatem do straszenia.
  • 3490 / 55 / 0
pindyjski pisze:
Nic ja nie rozumiem co piszesz :D

Więc prosto: Wszystko przenika Duch ale też wszystko ma swojego ducha. Kamień porośnięty mchem ma swojego ducha, zapewne starego i doświadczonego ale wystająca do połowy z ziemi cegłówka również ducha ma. Tylko z takim się ciężej dogadać. Internet też ma ducha ale nawet nie będę próbował podchodzić. Nie wiem nawet czego miałbym się spodziewać.

A co do etymologii to mam swoją naszybko teorię, że do bielunia dodano dziędzierzawego, gdyż jest też bieluń drzewiasty. Więc ten mały, krzaczasty dostał swoje osobne określenie.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy

Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.

Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.