Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 116 / / 0
pokolenie Ł.K. pisze:
Fajnie. Ogólnie - jesteś doświadczonym zbieraczem i Twoja 100% pewnosć wynika z osobistego obcykania, tak?
Nie jestem doświadczonym zbieraczem, bo nawet jeszcze nie miałem zaszczytu grzybkowania (w tym sezonie startuję dopiero). Moja pewność wynika ze znajomości wyglądu danej łysiczki, ponieważ jej fotki przeglądałem setki razy i czytałem kilkukrotnie na jej temat bardzo wiele informacji. Ściśnięta nóżka zmieniała barwę na niebieskawą. Wszystko się zgadzało z opisami w FAQ Łysiczki Lacentowatej. Nie znalazłem jak do tej pory w pobliżu kolejnej łysiczki ale zamierzam się wybrać na pastwiska dziś, może jutro i napiszę czy cokolwiek jeszcze znalazłem oraz wrzucę fotki
  • 4024 / 372 / 951
Ok, na foty czekamy.
No, przynajmniej ja. :-)
  • 167 / 8 / 0
Trzeba sledzic podlaską prasę, pewnie niedlugo napiszą o koledze. Pytanie czy jako o pacjencie czy denacie ? :-p
  • 116 / / 0
bungo pisze:
Trzeba sledzic podlaską prasę, pewnie niedlugo napiszą o koledze. Pytanie czy jako o pacjencie czy denacie ? :-p
Na pewno denacie. Jutro będą mówić o mnie w Teleexpresie, że chciałem wydymać drzewo a później myślałem, że jestem rybą i się utopiłem. Cieszysz się?
  • 2 / / 0
Ja od 5 lat zbieram łysiczki na swoim ogródku (małopolska). Zwykle pojawiały się pod koniec lipca. 2 tygodnie temu skosiłem trawnik, po 3 dniach ujrzałem piękne grzybki. Teren podmokły, w tym roku bardzo podmokły. Jak tylko będę w domu, czyli w przyszły weekend wrzucam fotki swoich ususzonych czerwcowych zbiorów (ok. 100 sztuk zebranych w 6 dni). Pogoda nadal kiepska, więc pewnie dalej rosną, fotki świeżych mam nadzieję, że też podrzucę. W Krk przeszukałem stare miejscówki i nie znalazłem ani jednej sztuki. Myślę, że miejscowo spokojnie można już otwierać sezon. Przez tę pogodę w tym roku będę miał więcej grzybów niż konopi.
  • 2 / / 0
Dodam jeszcze, że w drodze samochodem z Krakowa do Nowego Sącza widziałem przy drodze grzybiarzy z pełnymi reklamówkami, więc 'zwykłe' grzybki w lasach też odczuły wiosenną pogodę i rosną. Nie napinajcie się, że ktoś znalazł łysiczki o tej porze roku, bo wydaje mi się to bardzo możliwe. Zważywszy na figlującą pogodę w tym roku. Przeszukajcie rowy w okolicy, powodzenia... ;)
  • 4024 / 372 / 951
Ja się osobiście nie napinam, u mnie też grzyby w specyficznych miejscach czasem pojawiają się w nikłej bo nikłej (ale jednak) ilości w okolicach lipca już :-)
  • 857 / 2 / 0
Ja jedynie pare sztuk muhomorow widzialem ale aktualnie nie sa w moim polu zainteresowania. Lysiczek napewno jeszcze nie bedzie, bo przy granicy czeskiej dobra pogoda.
  • 755 / 19 / 0
we wlasnym grodku, na skoszonym trawniku
h4v3n przesadziles, h4v3n bezwstydniku

duzo bym dal za taki travnik :)
  • 2235 / 5 / 0
Jutro wybiore się sprawdzić jak się ma sprawa z "letnimi grzybeczkami" na mazurach i przy okazji obczaić nowe miejscówki na jesień, bo moja aktualnie najlepsza jest również najbardziej przypałowa(sto metrów od niej szosa, a w drugą stronę gospodarstwa).
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

Mężczyźni z Teksasu skazani na więzienie. Podszyli się pod DEA, żeby ukraść narkotyki

Kary po kilka lat więzienia otrzymali mężczyźni z Teksasu, którzy podszywali się pod agentów DEA, próbując ukraść marihuanę z domu w południowym Oregonie. Celem było kilkaset funtów narkotyku. Kradzież została udaremniona przez interweniujących na miejscu policjantów.

Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek

Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.