Miałem kiedys strone gdzie mogłem sprawdzić jakie środki są w Polsce nielegalne ale nie moge jej znaleść.
Zatem czy ktoś może mi powiedzieć i podać jakieś źródło czy Copelandia Cyanescens jest w u nas Legalny?
Pozdrawiam.
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
skutlik pisze: Posiadając grzybki psylocybinowe siłą rzeczy posiadasz psylocybinę która jest nielegalna.
Meskalina, na przykład, była nielegalna "od zawsze", a zawierający ją kaktus San Pedro dopiero dodała nowelizacja. Gdyby było tak, jak mówisz, ustawodawca nie miałby powodu dopisywać rośliny.
Podobnie z roślinami zawierającymi (nielegalne) DMT - korą akacji czy innymi środkami roślinnymi. Nie bardzo wiadomo, czy legalne jest ich posiadanie, czy nie. Właściciele etnoszopów aż wynajmowali prawników, żeby sprawdzić, czy mogą ściągać odpowiednie rośliny. I przestali je sprowadzać, czyli pewnie jest to w szarej strefie, ale bliżej czarnej strony szarej strefy.
Moje zdanie jest takie, że jak organy będą cię chciały upierdolić, to upierdolą cię, właśnie motywując to tak jak skutlik - posiadaniem psylocybiny wewnątrz grzyba.
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/1207_u.htm
Art. 4.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) grzyby halucynogenne grzyby zawierające substancje psychotropowe
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
Policja dokonywała zatrzymań za grzyby psylocybe cubensis [4] zawierająca psylocybine i psylocyne [5].Można wnioskować na podstawie badań naukowych i działań operacyjnych policji ,że posiadanie(w tym produkcja) Copelandia Cyanescens jest nielegalne.
@Kazik:Mógłbyś wskazać gdzie w ustawie jest wymieniony kaktus San Pedro?Nie mogę odnaleźć.Jest za to meskalina w grupie I-P.Jeśli cie to interesuje mogę spróbować określić od kiedy te "od zawsze" jest.
[1] - Observations on the Psilocybe cyanescens complex of Europe and North America. – Ann. Mus. Civ. Rovereto 12: 209–218.
[2] - First record of the psychotropic mushroom Copelandia cyanescens (Agaricales) from Pernambuco State, Northeast Brazil
[3] - Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii,Dz.U.2005.179.1485 z późniejszymi zmianami tzn.z Dz.U. 2009 nr 63 poz. 520 ustawa z dnia 20 marca 2009 r. o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
[4] - Radom, Data publikacji : dn.31 lipca 2009,Plantacja grzybów halucynogennych
[5] - J Ethnopharmacol. 1982 May;5(3):287-91. ,Variation of psilocybin and psilocin levels with repeated flushes (harvests) of mature sporocarps of Psilocybe cubensis (Earle) Singer. , Bigwood J, Beug MW.
Przegiąłem?
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej
Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”
Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.
Chcieli ukryć tony narkotyków w bananach
Peruwiańska policja antynarkotykowa skonfiskowała 3,4 ton kokainy, która miała zostać umieszczona w ładunku bananów przeznaczonych na eksport do Belgii – poinformowały w sobotę czasu lokalnego władze.