Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 353 / 1 / 0
nie znalazlem gotowego miejsca do pisania o tej roslince, wiec tworze takowe do wymiany informacji na jej temat

tymczasem pytam - robil ktos z tego nalewke?
bo ja sie wlasnie przymierzam do przygotowania, na bazie sproszkowanego materialu z MO
i chetnie bym sie zapoznal z czyimis doswiadczeniami w tej kwestii:)

a pytajac troche ogolniej - jaka wodke najlepiej wziac do takiej nalewki zdrowotnej/leczniczej?
ze spirytem raczej mi sie nie chce bawic, bo tu trzeba tylko 20% alkohol, a jakos nie znalazlem konkretnych proporcji do takiego:/
http://www.youtube.com/user/sajkoza
  • 656 / 12 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mayday »
Moja mama kupiła sobie herbatke lapacho, toto ma jakieś działanie psychoaktywne? :rolleyes:
  • 353 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: esioka »
nie, ale

7. ROŚLINY/ SUBSTANCJE ROŚLINNE NIE WYKAZUJĄCE DZIAŁANIA BĄDŹ O NIESPRECYZOWANYM DZIAŁANIU PSYCHOAKTYWNYM ORAZ KADZIDŁA

wiec uznalem, ze mozna tutaj umiescic:>

to ma dzialanie wylacznie prozdrowotne/lecznicze/profilaktyczne itp
duckduckgo albo poczytac na MO
  • 137 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Neko »
smakuje jak wywar z starych sznurowadeł. bardzo starych.
świetnie robi na wszelkie problemy z układem pokarmowym.
tylko nie parzyć, a gotować, ponad 10 minut na pewno.
the end.
celebration of mind as play
  • 353 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: esioka »
no wlasnie z racji tego, ze to gotowanie troche uciazliwe i czasochlonne jest, to myslalem o tej nalewce;D

chyba ze ktos wie przez max. ile dni moglbym ugotowany wywar trzymac w lodowce?
  • 273 / / 0
bo ja wiem, jak dla mnie smakuje jak delikatna herbata, lekko slodka. W lodówce można do 48h spokojnie przechowywać. Nalewka (wymieszać pół na pół wodę z wódką), wódka obojętnie jaka, byle nie smierdziala za bardzo. Dawkowanie przeliczyć jak dla naparu, z tym, że o połowę mniejszę (lepiej nalewka wyciąga "dobre")
  • 119 / 1 / 0
Lapacho ma smak bardzo łagodny, wręcz subtelny. Planuję zrobić nalewkę na samogonie, taką mocniejszą. Oczywiście kory dam więcej niż piątą część wagową. Myślałem o zalaniu stu gram kory trzema setkami bimbru i do przeżarcia na minimum cztery tygodnie. Jak coś takiego powstanie, przetestuję i dam znać.
  • 256 / 5 / 0
Na początku kuracji powinno uważać się z dawkowaniem, przedobrzenie powoduje krwotok z miejsca z którego krwotoku być nie powinno.
Wszelkich tabletek unikamy, w tej formie jest praktycznie niewchłanialny, a korę gotujemy, tak jak pisze kotek.

Coś mi w głowie świta, że lapacho negatywnie wpływa na płód.
  • 119 / 1 / 0
Wie ktoś może coś o wpływie odczynu na rozpuszczalność tych leczniczych substancji w alkoholu? Myślałem o dodaniu odrobiny soku cytrynowego. Nalewki nie zaczyniłem, bo nie uzyskałem jeszcze boskiego nektaru wody wymownej własnej produkcji, lecz w postanowieniu trwam, aby tą lapaczówkę popełnić.
  • 256 / 5 / 0
1 część kory (roztartej w moździerzu na ten przykład, lub sproszkowanej inna metodą) na 4 części spirytusu i dać około 3 tygodni do przegryzienia się. Stosować 2-3 ml 2-3 dziennie.
Inny wariant to 1 część kory na 5 części 60% alkoholu, dawkowanie podobne.

Takie oto przepisy kiedyś znalazłem. Pierwszy sprawdzony na na mnie i pewnym grzybie... działa
Można przyjąć, że rozpuszczalność w alkoholu dobra z lapacho jest satysfakcjonująca ;-)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.