Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 353 / 1 / 0
nie znalazlem gotowego miejsca do pisania o tej roslince, wiec tworze takowe do wymiany informacji na jej temat

tymczasem pytam - robil ktos z tego nalewke?
bo ja sie wlasnie przymierzam do przygotowania, na bazie sproszkowanego materialu z MO
i chetnie bym sie zapoznal z czyimis doswiadczeniami w tej kwestii:)

a pytajac troche ogolniej - jaka wodke najlepiej wziac do takiej nalewki zdrowotnej/leczniczej?
ze spirytem raczej mi sie nie chce bawic, bo tu trzeba tylko 20% alkohol, a jakos nie znalazlem konkretnych proporcji do takiego:/
http://www.youtube.com/user/sajkoza
  • 656 / 12 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mayday »
Moja mama kupiła sobie herbatke lapacho, toto ma jakieś działanie psychoaktywne? :rolleyes:
  • 353 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: esioka »
nie, ale

7. ROŚLINY/ SUBSTANCJE ROŚLINNE NIE WYKAZUJĄCE DZIAŁANIA BĄDŹ O NIESPRECYZOWANYM DZIAŁANIU PSYCHOAKTYWNYM ORAZ KADZIDŁA

wiec uznalem, ze mozna tutaj umiescic:>

to ma dzialanie wylacznie prozdrowotne/lecznicze/profilaktyczne itp
duckduckgo albo poczytac na MO
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Neko »
smakuje jak wywar z starych sznurowadeł. bardzo starych.
świetnie robi na wszelkie problemy z układem pokarmowym.
tylko nie parzyć, a gotować, ponad 10 minut na pewno.
the end.
celebration of mind as play
  • 353 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: esioka »
no wlasnie z racji tego, ze to gotowanie troche uciazliwe i czasochlonne jest, to myslalem o tej nalewce;D

chyba ze ktos wie przez max. ile dni moglbym ugotowany wywar trzymac w lodowce?
  • 273 / 3 / 0
bo ja wiem, jak dla mnie smakuje jak delikatna herbata, lekko slodka. W lodówce można do 48h spokojnie przechowywać. Nalewka (wymieszać pół na pół wodę z wódką), wódka obojętnie jaka, byle nie smierdziala za bardzo. Dawkowanie przeliczyć jak dla naparu, z tym, że o połowę mniejszę (lepiej nalewka wyciąga "dobre")
  • 119 / 1 / 0
Lapacho ma smak bardzo łagodny, wręcz subtelny. Planuję zrobić nalewkę na samogonie, taką mocniejszą. Oczywiście kory dam więcej niż piątą część wagową. Myślałem o zalaniu stu gram kory trzema setkami bimbru i do przeżarcia na minimum cztery tygodnie. Jak coś takiego powstanie, przetestuję i dam znać.
  • 256 / 5 / 0
Na początku kuracji powinno uważać się z dawkowaniem, przedobrzenie powoduje krwotok z miejsca z którego krwotoku być nie powinno.
Wszelkich tabletek unikamy, w tej formie jest praktycznie niewchłanialny, a korę gotujemy, tak jak pisze kotek.

Coś mi w głowie świta, że lapacho negatywnie wpływa na płód.
  • 119 / 1 / 0
Wie ktoś może coś o wpływie odczynu na rozpuszczalność tych leczniczych substancji w alkoholu? Myślałem o dodaniu odrobiny soku cytrynowego. Nalewki nie zaczyniłem, bo nie uzyskałem jeszcze boskiego nektaru wody wymownej własnej produkcji, lecz w postanowieniu trwam, aby tą lapaczówkę popełnić.
  • 256 / 5 / 0
1 część kory (roztartej w moździerzu na ten przykład, lub sproszkowanej inna metodą) na 4 części spirytusu i dać około 3 tygodni do przegryzienia się. Stosować 2-3 ml 2-3 dziennie.
Inny wariant to 1 część kory na 5 części 60% alkoholu, dawkowanie podobne.

Takie oto przepisy kiedyś znalazłem. Pierwszy sprawdzony na na mnie i pewnym grzybie... działa
Można przyjąć, że rozpuszczalność w alkoholu dobra z lapacho jest satysfakcjonująca ;-)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.