Ewolucji nic nie moze zatrzymac. Ewolucja to ciagla zmiana organizmow w wyniku ciagle zmieniajacych sie warunkow. Powoduje ona, ze organizmy wykorzystuja w 100% mozliwy do wykorzystania potencjal. Jakie to bajecznie proste, nie? Pojawia sie wiecej dostepnych bialek, automatycznie organizmy ewoluuja tak, ze sa w stanie wiecej tych bialek przyswoic i wykorzystac. Tak wiec zwiekszenie sie ilosci w mozliwym do wykorzystania przez nasz organizm bialek oznaczaloby zapewne zmiane funkcjonowania ukladu pokarmowego i moglo byc jedna z przyczyn zwiekszania sie rozmiarow mozgu. Bo MOGLISMY sobie pozwolic na duze mozgi. Wiekszy mozg zwykle daje wieksza szanse na przezycie kiedy masz mizerne cialo i zreczne lapska. A wiec wiecej posiadaczy mozgow duzych, a teraz rownie latwych do wykarmienia przezywalo. Drugi czynnik powiekszania sie mozgow, taka ciekawostka: lata temu znacznie oslably i zmniejszyly sie miesnie zuchwy. Podejrzewa sie, ze w wyniku jakiejs mutacji lub innego ewolucyjnego zakretu. Przez to nie potrzebowalismy grzbietu czaszkowego takiego jak u innych naczelnych, (bardzo dobrze widoczny jest u orangutanow) ktory to sluzy u nich jako zaczep do bardzo masywnych miesni zuchwy. W efekcie tego nasze puszki czaszkowe mogly juz bez przeszkod nabierac rozmiarow.
Jaka ta ewolucja zabawna, c'nie?
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
Elwis pisze: Myślę, że przyhamowało jeśli już, bo lepsza dieta -> dłuższe życie, mniej zgonów -> więcej syfnego DNA w puli, aczkolwiek nie jestem pewny czy o to chodziło r0galikowi. Zapraszam na lekcje biologii w 3 klasie gimnazjum, ewentualnie w którejśtam liceum.
Oczywiście, późniejszy ograniczony dostęp do roślin psychoaktywnych, wraz z dominacją najsilniejszych jednostek w stadzie stworzyły społeczeństwo jakie znamy.
A propos - wolę tę laseczkę z NeuroSoup - też jest bardzo mądra, ale mogłaby pokazać cycki![]()
To tak jakby ktoś powiedział, że trzeba wymordować wszystkich ludzi z wielkim nosem, bo oni mają zasyfione geny.
To samo.Biada, biada jaka ta natura jest okrutna hehe.I do tego błąd w rozumowaniu, bo "społeczeństwo jakie znamy" hamuje ten naturalny proces.Tutaj akurat opozycja cywilizacji/kultury i natury (negowana gdzieniegdzie) jest oczywista
Hermann Hesse
xaviivax pisze: Staliśmy się nieszczęśliwymi istotami uwięzionymi pomiędzy boskimi aspiracjami a zwierzęcymi instynktami.
Czyli co, gdybyśmy nadal jedli grzyby to mielibyśmy mózgi wielkości dyni i zlalibyśmy się w jedną boską, oświeconą masę z kolektywną świadomością?
PS. Chaotka to forumowy Don Kichot ;p
Staliśmy się nieszczęśliwymi istotami uwięzionymi pomiędzy boskimi aspiracjami a zwierzęcymi instynktami.
r0galik pisze: Według mnie, zawsze tacy byliśmy.
Czyli co, gdybyśmy nadal jedli grzyby to mielibyśmy mózgi wielkości dyni i zlalibyśmy się w jedną boską, oświeconą masę z kolektywną świadomością?
Hermann Hesse
Moim zdaniem McKenna mial kilka ciekawych wgladow, ale poplynal. Psychodeliki moga tylko pokazac cos co i tak jest w Tobie, do czego (a raczej duuuzo dalej) mozna dojsc systematycznymi cwiczeniami duchowymi. On wpadl w typowa pulapke pseudo-psychodelicznych naukowcow- zaczal opierac swoje doswiadczenia tylko i wylacznie na psychodeli.
A w ciąży nie mam zamiaru ćpać. Choć powiem, że wydaje mi się to trudne, bo to, aż 9 miesięcy, ale nie chcę ryzykować.
A z Don Kichota faktycznie coś mam.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
ONZ alarmuje: rekordowa liczba osób zażywa narkotyki
Światowy Raport ONZ o narkotykach pokazuje, że konsumpcja narkotyków na świecie osiągnęła najwyższy poziom w historii dostępnych pomiarów. UNODC ostrzega, że coraz większym zagrożeniem stają się syntetyczne opioidy, w tym fentanyle i nitazeny, a liczba nowych substancji psychoaktywnych stale rośnie. Eksperci podkreślają, że rozwój rynku narkotykowego zwiększa ryzyko dla zdrowia publicznego i utrudnia skuteczne leczenie osób uzależnionych.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.