Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
witam...
moj pierwszy post po dluzszym czasie czytania.
co do kofeiny: od kilku lat pije glownie kawe, w lecie do 20 kubkow parzonej dziennie. co do kafetiery aka makinetki fakt jak wypic 3-4 sztuki dobrze ubitej (na to zchodzi ponad pol opakowania kawy) czlowiek jest lekko pobudzony, mi wchodzi na miesnie, tzn jakas euforia, rozpieprzona koordynacja ruchowa, zajebiscie podbite cisnienie, smieszne uczucie "co sie dzieje wokol mnie".
ogolnie rzecz biorac kawa nie jest uzywka, ktora mialaby jakos specjalnie wplywac na samooczucie czy sposob postrzegania rzeczywistosci. wg. mnie nie warto cudowac i szukac sposobu wyciagniecia jakiejs fazy z kofeiny. nic z tego nie przychodzi a jak ktos nie przyzwyczajony to ma spanie zalatwione hahaha. ale faza na kawie... BUAHAHAHA ludzie wezcie walnijcie ze 3-4 wina i was sponiewiera, tez jakies przezycie zwlaszcza na nastepny dzien.
pozdro
  • 640 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: sieka »
Ja wlasnie odczuwam euforie po kawie :-D Potrafie takze tripowac:przenikac wzrokiem sciany itd. ;-)

Ulubiony napoj celnika:kawa(taki moj prywatny dzolk :-) )
Ostatnio zmieniony 26 września 2006 przez sieka, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszystkie istoty sa wbledzie:Biora za szczescie to,co prowadzi do nieszczescia i rozpaczaja z powodu nieszczescia,ktore nim nie jest"
Życie jest dziełem sztuki
  • 44 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Buzker »
Myślicie że możnaby z kofeiny zsyntetyzować jakiś podobny stymulant prostymi sposobami, teobromina? ponoć bardziej euforyzująca od kofeiny, to mogłoby być ciekawe :D
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2008 przez Buzker, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszystko należy powiedzieć tak prosto jak się da ale nie prościej."

http://www.diva.info.pl/ <- GieBLowe radyjko internetowe Rossgłośnia, w fazie testów, zapraszamy (chwilowo radio nie działa, szukamy dobrego hostingu ;))
  • 256 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: noor »
kumpel kiedyś zjadł ok. 700mg czystej kofeiny(nasypał do tabletki żelowej) i jedyne co się stało to rzygał przez jakieś 3h, był strasznie blady i chciało mu się spać;p dodam że ma ADHD. napijcie sie lepiej mocnej yerby
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
NOOR pisze:
kumpel kiedyś zjadł ok. 700mg czystej kofeiny(nasypał do tabletki żelowej) i jedyne co się stało to rzygał przez jakieś 3h, był strasznie blady i chciało mu się spać;p dodam że ma ADHD. napijcie sie lepiej mocnej yerby
a kumpel zapalił trawę się pożygał i oszalał ;p dodam że ma schizofrenie. napijcie się lepiej ciepłego mleka

A tak poważnie:
Na każdego kofeina działa inaczej. Ja biorę około 300mg i czuje kopnięcie, a kumpel po 600mg nie czuje tyle co ja po 2x mniejszej ilości.
Pewnie, ze by sie dalo. Dziala to na takiej samej zasadzie - kofeina bedac zwiazkiem polarnym rozpusci sie w wodzie, a paracetamol stworzy osad na dnie zlewki. Wystarczy tylko przelac przez saczek i wypic roztwor.
Kofeina prawie wcale się nie rozpuszcza w wodzie o temperaturze pokojowej. W gorącej wodzie całkiem nieźle.
Weźcie na to poprawkę.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 164 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: CTX »
Mr.LaTacha pisze:

Kofeina prawie wcale się nie rozpuszcza w wodzie o temperaturze pokojowej.
Skąd ta informacja?... Bo ja mam czystą kofeinę i całkiem nieźle się rozpuszczała nawet w zimnej wodzie.
Uwaga! Użytkownik CTX nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 238 / 1 / 0
A u kogo polecacie na allegro kupić kofeinę?
  • 1736 / 18 / 0
CTX pisze:
Mr.LaTacha pisze:

Skąd ta informacja?... Bo ja mam czystą kofeinę i całkiem nieźle się rozpuszczała nawet w zimnej wodzie.
Moja kofeina słabo rozpuszcza się w zimnej wodzie (zostaje duża część nierozpuszczona), a szybko i całkowicie rozpuściła się w gorącej - raz robiłem test. Mam czystą farmaceutyczną w proszku.

Info w necie]
"Rozpuszcza się w gorącej wodzie, chloroformie i benzenie." - wikipedia
[/quote]
Biały proszek o temperaturze topnienia ok. 235°C (sublimuje w 180°C), bez zapachu, o gorzkim smaku, słabo rozpuszczalny w zimnej wodzie i w alkoholu etylowym, dobrze rozpuszczalny w wodzie gorącej.
http://portalwiedzy.onet.pl/361,,,,kofeina,haslo.html
Kofeina nie ma zapachu, smakuje gorzko, słabo rozpuszcza się w zimnej wodzie, ale dobrze w gorącej.
http://www.studencka.pl/artykuly.php?AID=769
"kofeina słabo rozpuszcza się w zimnej wodzie, w gorącej całkiem-całkiem. "
http://www.chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=7062
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2009 przez Mr.LaTacha, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 29 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Laku1411 »
CTX pisze:
Mr.LaTacha pisze:

A może masz jednak w minimalnych ilościach mieszaną z benzoesanem sodu, który ułatwia rozpuszczanie w wodzie.
Uwaga! Użytkownik Laku1411 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1387 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: pindyjski »
Ja kiedyś zrobiłem tak - Guarany 10g plus tyle samo orzeszków kola do gara z wodą, wygotowałem, odcedziłem, zredukowałem, wysuszyłem, zeskrobałem. Podzieliłem na 3. Działało tak samo jak zwykle. Ekstrakt miał tylko lekko gorzki smak, zupełnie wyeliminowany został charakterystyczny aromat i posmak guarany i orzeszków. Było to dla mnie wielkim plusem, bo kombinowanie jak tu do układu pokarmowego wprowadzić 2 łyżeczki paskudnego proszku zawsze jest dla mnie traumatycznym przeżyciem ;D
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces

Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.

Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda

Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).

Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie

Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.