Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 2011 / 124 / 0
Znalazłem informację o tylko jednym alkaloidzie:
FAGINA - trująca substancja występująca w orzechach buka pospolitego. Powoduje bóle głowy, odurzenie, nudności, wymioty, a w większych dawkach drgawki i obniżenie temperatury ciała.
Ma ktoś jakieś informacje o tym? Znalazłem też wzmiankę, jakoby olejek z bukwi był używany leczniczo. Słyszałem też, od jednego przewodnika bieszczadzkiego, że zawierają "narkotyki". Nawet kiedyś śmialiśmy się ze znajomymi, nadając temu nazwę "orzeszki kokainowe", ale to było początkiem gimka, człowiek był głupi i na niczym się nie znał, hehe.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 460 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kasztaniak »
Właściciel pewnego pensjonatu w Górach Orlickich opowiadał, że jako nastolatek dorabiał sobie przy pracach w lesie i jak z kolegą najedli się tych orzechów, to leśniczy myślał, że są pijani.
Trans-atlan-cycki!

Pilzenzeit, pilzenzeit, pilzenzeit...
  • 43 / 4 / 0
Buczynę często zajadaliśmy między przerwami lekcyjnymi, bo rosła tuż pod szkołą. Jedliśmy ją ze względu na smak, który przypominał orzechy. Nie słyszałem o jej rzekomym działaniu narkotycznym, za to w zbyt dużej ilości może spowodować ból brzucha i inne rewolucje żołądkowe.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces

Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.

Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie

Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.

Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda

Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).