Też ją chyba zamówię, ale dopiero za jakieś dwa tygodnie.
Nie wiem, kiedy ta chora nowelizacja ustawy wchodzi w życie, mam nadzieję, że nie nastąpi to jeszcze w tym miesiącu.
Kavę przyrządzamy w następujący sposób:
1.Wrzucamy sproszkowany korzeń do damskiej pończochy (3 kopiate łyżeczki do herbaty na
osobę).
2.Wkładamy pończochę z kavą do miseczki z letnią wodą i czekam 5 minut
aż dobrze namoknie.
(UWAGA!! - woda nie może być gorąca ponieważ neutralizuje to
substancje aktywne zawarte w kavie, max 60 stopni Celsjusza)
3.Następnie wyciskamy dłońmi kavę w pończosze najpierw w wodzie a na
koniec wyciskam "do sucha".
Woda powinna nabrać jasnobrązowego koloru.
Wyciśnięty proszek wyrzucam.
4.W zasadzie kava jest już gotowa do spożycia, ale ja ze względu na jej,
nie ukrywajmy, ohydny smak - schładzamy ją w lodówce albo dodaje trochę
lodu.
5.żeby wzmocnić działanie i ułatwić wchłanianie substancji aktywnych,
wiele ludzi w tym ja, dodaje do napoju mleka - najlepiej tłustego 3.2
procent. Najlepiej dodać płynnej lub granulowanej lecytyny dostępnej w aptekach ponieważ
jeszcze bardziej niż mleko wzmacnia działanie.
Napój kava, czegokolwiek by do niego nie dodać zawsze smakuje delikatnie mówiąc niesmacznie,
dlatego polecam szybko go wypić i najlepiej czymś popić.
Tutaj jest link do filmu na YouTube na który gość przyrządza kavę tak
jak ja:
http://pl.youtube.com/watch?v=qkWU93hMPrA
Jeśli mamy do czynienia z wyciągiem z korzenia wystarczy pół łyżeczki wymieszać z ciepłym mlekiem, lub zastosowac standardową procedurę.
W moim przypadku kava powoduje wzmożoną gadatliwość, towarzyskość,
euforyczny nastrój oraz rozluźnienie mięśni - jest to szczególnie przyjemne
w gronie przyjaciół.
Mam nadzieję, że moje wskazówki okażą się pomocne.
Aha i jeszcze jedno - kavę polecam pić na w miarę możliwości pusty
żołądek i w ciągu dnia; wieczorem mogły by być lekkie problemy z
zasypianiem.
Pozdrawiam i życzę dobrej kavy :)
Edit : Też zauważyłem problemy z zaśnięciem po kavie. Co jest ciekawe zważywszy na fakt, że kava jest przez niektórych używana jako lek na bezsenność.
Edit 2 : Video - raport po kavie, czyli jak to się robi na wyspach Samoa
http://www.youtube.com/watch?v=GOqfpWxb ... re=related
@machabeus : Rozumiem, że kava cięta Vanuatu jest mocna, można ją brać w ciemno ?
@ Diviner, niedawno jeszcze pisałeś, że kava na Ciebie w ogóle nie działa. ]
Do niedawna nie działała ale po kilku próbach chyba receptory sie wyrobiły :D
Może być pończocha albo woreczek z nietlenionej bawełny, cokolwiek przez co da się to przesączyć. Ja kave brałem zawsze zmieloną, ciętego korzenia nie próbowałem.
Czy są sposoby, by wypić ją bez fusów i bez tego zabójczego smaku? Może coś z mleczkiem? Anything?
Jestem skłonny kupić nawet karton kapsułek. Choć pewnie wyszłoby ich z pięćdziesiąt na jedno kavienie. Więc to też średni pomysł.
Może ekstrakt? Da się zrobić jakiś ekstrakt jej? W jaki sposób?
2C-B! 2C-C: 2C-I, 2C-E! 2C-T-2 - 2C-P!
Kładzenie ćpuna spać na trzeźwo to jak kładzenie żywego do trumny.
~ Lilia1
GG: 450537
e-Mail: FriendlyToker@gmail.com
Na razie jednak jestem tak zawalony robotą, że nie mam czasu na żadne eksperymenty.
Myślę, że młynek do kawy wystarczy by to zmielić. W zapachu jest ostra i mocno korzenna ( co jest ponoć dobrym znakiem ), ale pożyjemy zobaczymy.
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces
Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.
Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej
Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany
Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.