Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
Jeżeli dostała to w trakcie lub przed porodem to na pewno nie była to morfina ponieważ ona utrudnia skurcze macicy co znacznie wydłuża i komplikuje poród. Ale w takich wypadkach często używają petydyny bo ona nie ma takiego działania i można po niej normalnie rodzić.
  • 3449 / 130 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
No zgadza się, mógł być to dolargan, to jest jedno z najczęstszcych jego zastosowań. Przynajmniej w Polsce (z tego co się orientuję poród żony Mastaha w Polsce nie był).
Inna sprawa, że nie rozumiem zastosowania dolarganu do porodu. Nie wiem, w czym miałoby pomóc poza lekkim uśmierzeniem bólu. Według mnie petydyna ma bardziej działanie narkotyczne niż przeciwbólowe, a raczej nie o to chodzi (no chyba że o to chodzi...).
  • 654 / 14 / 0
Ja nigdy nie brałem petydyny ale ona jest na bank stosowana właśnie w celach anestetycznych. Może po prostu jest złotym środkiem między bezpieczeństwem i skuteczną anestezją. Może każdy skuteczniejszy lek przeciwbólowy byłby już niebezpieczny lub przeszkadzałby (tak jak morfina np.)
  • 3449 / 130 / 8
Rozumiem co chcesz powiedzieć. Ale petydyna przecież szkodzi na płód, przynajmniej nie można jej brać w ciąży - więc dlaczego podana przy porodzie miałaby być bezpieczna?
Ehh, pseudomedyczne moje rozważania. Pewnie jest bezpieczna, skoro podają. Ale wydaje mi się, że jest mało pomocna.
  • 654 / 14 / 0
Nie wiem bo nie mam żadnych doświadczeń z petydyną, a do tego mam znikomą wiedze medyczną więc nie moge wyjaśnić Twoich wątpliwości.
  • 3449 / 130 / 8
Ja brałem raz i odniosłem takie samo wrażenie jak piszą ludzie w sieci - przeciwbólowo petydyna ssie. Natomiast jest silnie narkotyczna, na mnie zadziałała bardzo euforyzująco.

Heheh, temat jest o stereotypach a nie o podawaniu petydyny przy porodzie.. Trochę szkoda, ale tak to wgyląda.
  • 584 / 22 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mastah »
Dzieki panowie za wasze wklady w "Czym byla nacpana moja zona w czasie cesarki". A teraz czesc dalsza rozmowy o streotypach.
America's C.R.E.A.M. team
  • 729 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: no1 »
w czasie cesarki normalnie rolka albo 20 ml alku po kablu
sterotyp to ktos kto ni zna hifi cpania
nie pizga suraund
stereo jebac stero i mono niezyje 7.1
dobra koniec zartow mozna zostac momentalnie sterotypem wystarczy zgubic pompe u znajomych i powiedziec ze to nasza od odpalu
Uwaga! Użytkownik no1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 584 / 22 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mastah »
no1 pisze:
dobra koniec zartow mozna zostac momentalnie sterotypem wystarczy zgubic pompe u znajomych i powiedziec ze to nasza od odpalu
Mozna tez zostawic cala saszetke z igla, pompka, wacikami, heroina, kokaina, i innymi "przyzadami" u znajomych. Wtedy sie juz nie wyprzesz ze wstrzykujesz sobie insuline!
America's C.R.E.A.M. team
  • 354 / 4 / 0
http://www.youtube.com/watch?v=VQcM-wg4rTc

Szkoda panny zresztą każdego szkoda
Ostatnio zmieniony 06 lutego 2009 przez MadRider, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik MadRider jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę

Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.

Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.

Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"

Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.