Naczytałem się nieco, że mirtazapina (Esprital) może wywoływać łagodne halucynacje nawet w dawkach leczniczych - i dlatego podobno zaleca się brać ją na noc.
I stąd moje pytanie: czy to prawda, czy raczej nie za bardzo?
I jeśli tak, to czy poza tym to dobry lek (także lękowe zaburzenia mam na myśli)?
Pozdro ;]
Powód: Zmiana nazwy topicu.
ja niedlugo mam wizyte u psychiatry i mam trojke faworytow, z ktorych raczej na pierwszym miejscu jest mirtazapina :D
1.mirtazapina
2.klomipramina
3.bupropion
:)
Mirtazapina to właściwie antydepresant, a efekt nasenny to efekt uboczny. Dlatego bierze sie ją przed snem, a przy regularnym braniu pojawia sie działanie antydepresyjne, normalna sprawa.
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Więzienie za 0,11% przekroczenia?
Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.
Narkofabryka w dawnej stadninie
Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.