Naczytałem się nieco, że mirtazapina (Esprital) może wywoływać łagodne halucynacje nawet w dawkach leczniczych - i dlatego podobno zaleca się brać ją na noc.
I stąd moje pytanie: czy to prawda, czy raczej nie za bardzo?
I jeśli tak, to czy poza tym to dobry lek (także lękowe zaburzenia mam na myśli)?
Pozdro ;]
Powód: Zmiana nazwy topicu.
ja niedlugo mam wizyte u psychiatry i mam trojke faworytow, z ktorych raczej na pierwszym miejscu jest mirtazapina :D
1.mirtazapina
2.klomipramina
3.bupropion
:)
Mirtazapina to właściwie antydepresant, a efekt nasenny to efekt uboczny. Dlatego bierze sie ją przed snem, a przy regularnym braniu pojawia sie działanie antydepresyjne, normalna sprawa.
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA
Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.
Mikrodawkowanie LSD przegrywa walkę z depresją ze zwykłą kawą?
Przez ostatnią dekadę w Dolinie Krzemowej (ale nie tylko) funkcjonowało przekonanie, że mikrodawkowanie psychodelików to „szwajcarski scyzoryk” dla mózgu – poprawia fokus, libido i leczy depresję. Najnowsze, rygorystyczne badanie kliniczne pokazuje jednak coś zupełnie innego. Pacjenci przyjmujący placebo (w tym przypadku kofeinę) radzili sobie z depresją lepiej niż ci na LSD.
Rząd za, kantony przeciwko: Czy Szwajcaria zalegalizuje marihuanę?
Parlament federalny chce zdekryminalizować konopie indyjskie w Szwajcarii. Jednak już etap konsultacji pokazuje, że sprzeciw wobec projektu jest duży.