Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 185 / 24 / 0
Czy zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica pomiędzy "narkomanem" a "osobą uzależnioną" od narkotyków ?

Czytam sobie właśnie ustawę z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz.U. 2005 nr 179 poz. 1485) i w Art. 4. wyczytałem w punkcie 11

narkomania - stałe lub okresowe używanie w celach innych niż medyczne środków odurzających lub substancji psychotropowych albo środków zastępczych, w wyniku czego może powstać lub powstało uzależnienie od nich.

w punkcie 15 czytam:

osoba uzależniona - osobę, która w wyniku używania środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych albo używania ich w celach medycznych znajduje się w stanie uzależnienia od tych środków lub substancji.

Czyli jeśli używałeś ich w celach medycznych i wpadłeś w uzależnienie, to nikt nie ma prawa nazywać Cię NARKOMANEM :)

Jeśli zaś używałeś ich w celach innych niż medyczne i wpadłeś to jesteś NARKOMAN :)

Niech mi teraz ktoś wytłumaczy jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma osobami poza tym że zaczynali w inny sposób ?
Pytam o to ponieważ dowiedziałem się że inaczej leczy się narkomanów a inaczej osoby uzależnione...

EDIT:
Ok, już załapałem ;) Narkoman niekoniecznie musi być uzależniony, ale uzależniony narkoman to nadal narkoman a nie osoba uzależniona, zamotane to, ale załapałem już :)
ale posta mimo wszystko zostawię.

-----------------
Jeśli ktoś jeszcze coś ciekawego znajdzie to niech da znać:
tekst ustawy dostępny tutaj: https://hyperreal.info/kanaba/go.to/art/5902
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2006 przez PanMuchomor, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik PanMuchomor nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 91 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: Anatol »
Wychodzi na to że 99% forum to narkomani (w/g tej definicji).

Myślę że różnica polega na tym, że NARKOMAN nie kończy na jednym uzależnieniu, a szuka alternatyw i większej ilości doznań.

Osoba uzależniona natomiast poprzestaje na tym jednym środku.
"Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji"
Jestem wytworem swojej wyobraźni, moje posty też.
  • 155 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Szacun »
ja pierdolę, te nasze chore ustawy, ja i w celach medycznych i w celach rozrywkowych....
Co za bzdety... ale zawsze lepiej zgonić na lekarza :)
Uwaga! Użytkownik Szacun nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 155 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Szacun »
Lekarzem bez licencji, za to sie siedzi :)...
Uwaga! Użytkownik Szacun nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 25 / / 0
Nieprzeczytany post autor: moher »
osoby uzaleznione czesto maja rente przyznana od panstwa...osobiscie znam jednego, wali opiaty ale wczesniej cos morfine chyba mu aplikowali, wiem ze jeszcze to bylo zwiazane ze sportem jaki uprawial badz z kontuzjami
Uwaga! Użytkownik moher nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 169 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: shroom joker »
od pewnego zmęczonego życiem alkonauty na ulicy usłyszałem opinię że ćpun to taki co wącha (ale tylko wącha!) ścierwo a narkoman to ktoś kto sobie puka w żyły(tu do wyboru czy opiaty czy białe, pewnie karbogen też sie zalicza), idąc dalej osoba uzależniona to pewnie ktoś kto coś pali
podpis usunięty
  • 129 / 8 / 0
To wszystko to pojęcia względne.

Ćpunem, nakomanem i osobą uzależnioną można nazwać osobę walącą speeda i tego co grzeje po kablach. Uzależnienie może być psychiczne lub fizyczne więc.. sami widzicie. Przecież można sie uzależnić psychicznie od jarania lolków, większość moich znajomych musi zjarać bata rano żeby dojść do siebie ;p
The drugs they say
Make us feel so hollow
We love in vain
Narcissistic and so shallow
The cops and queers
To swim you have to swallow
Hate today
No love for tomorrow
We're all stars now in the dope show..
We're all stars now in the dope show..
  • 784 / 28 / 0
Nieprzeczytany post autor: koala »
Zygmunt Madeja "Neurochemiczne, psychobiologiczne i neuropsychologiczne aspekty uzależnienia":
Należy wprowadzić jednoznaczne terminy na określenie uzależnienia od substancji, ponieważ używane zamiennie terminy: przyzwyczajenie, nadużywanie, uzależnienie, toksykomania, farmakomania, narkomania – rzekoma i prawdziwa, farmakofilia mogą sugerować jakościowo-ilościowe różnice w nałogu. Niemieckie określenia: Sucht, Gewöhnung, Abhängigkeit i ich angielskie odpowiedniki – addiction, habituation, dependence nie zawierają konotacji, które wzbudzają tego rodzaju wątpliwości jak polskie terminy.
Ostatnio zmieniony 12 stycznia 2009 przez koala, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik koala nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 356 / 7 / 3
Nieprzeczytany post autor: onaJegoMac »
a to nie to samo ?
Uwaga! Użytkownik onaJegoMac nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...