2. Maść Rinopanteina.
3. @ZleSpiaca wspominała coś o sprayu ze srebrem jeszcze nie testowałem, bo o dziwo nie mam tak rozwalonej śluzówki jak myślałem. Ale i tak Ci dziękuję kochana za ten protip.
4. Unikanie wszystkiego co zawiera ksylometazolinę (eng. xylometazoline) - wysusza na wiór śluzówkę nie dając jej się zregenerować.
z fartem.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Miał ktoś taki przypadek?
Co z tym teraz zrobić?
en pisze:A ja dzisiaj odkryłam, że mam dziurę w przegrodzie.. Normalnie na wylot dziura, masakra. Jestem załamana.. Miał ktoś taki przypadek? Co z tym teraz zrobić?
Płacz i załamywanie rąk na forum nic ci teraz nie da. Ładowałaś żrący sort w klamkę, ignorując całkowicie podstawy higieny i redukcji szkód (HR), o których pisałem dosłownie post wyżej, więc teraz ponosisz tego fizyczne konsekwencje.
Odpowiadając na twoje pytania czysto medycznie: tkanka chrzęstna to nie jest naskórek na palcu. Ona się sama nie zrośnie i nie zregeneruje. Skoro niedokrwienie i żrąca chemia wywołały martwicę na wylot, to ta dziura już tam z tobą zostanie.
Co robić i jak żyć?
- Absolutny i permanentny koniec ze sniffem. Jak wciągniesz cokolwiek z taką perforacją, to ryzykujesz potężną infekcję (która przy tej bliskości może pójść prosto na opony mózgowe) albo dalszą martwicę, aż ostatecznie zapadnie ci się grzbiet nosa (tzw. nos siodełkowaty).
- Marsz do laryngologa. Nie ma co się wstydzić, lekarz na ostrym dyżurze nie takie rzeczy po wciąganiu widział. Musi ocenić skalę zniszczeń i przepisać maści z antybiotykiem, żeby zaleczyć stan zapalny na krawędziach dziury.
- Docelowe załatanie tego to już wyłącznie stół operacyjny – chirurgicznie robi się przeszczep chrząstki z ucha/żebra albo wstawia specjalny silikonowy guzik (septal button), żeby powietrze nie gwizdało ci w nosie i nie wysuszało reszty śluzówki.
z fartem.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych
14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.
Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce
Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!
Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.