Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 1815 / 569 / 2
1. Używanie wyłącznie wody morskiej lub NaCL przed i po sniffie. - Jeśli coś sniffujesz musi się to rozpuszczać w wodzie inaczej dana forma podania substancji nie ma kompletnie sensu.
2. Maść Rinopanteina.
3. @ZleSpiaca wspominała coś o sprayu ze srebrem jeszcze nie testowałem, bo o dziwo nie mam tak rozwalonej śluzówki jak myślałem. Ale i tak Ci dziękuję kochana za ten protip. ❤️
4. Unikanie wszystkiego co zawiera ksylometazolinę (eng. xylometazoline) - wysusza na wiór śluzówkę nie dając jej się zregenerować.
z fartem.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 1 / / 0
A ja dzisiaj odkryłam, że mam dziurę w przegrodzie.. 😳Normalnie na wylot dziura, masakra. Jestem załamana..

Miał ktoś taki przypadek?
Co z tym teraz zrobić? 😭😭
  • 1815 / 569 / 2
en pisze:
A ja dzisiaj odkryłam, że mam dziurę w przegrodzie.. Normalnie na wylot dziura, masakra. Jestem załamana.. Miał ktoś taki przypadek? Co z tym teraz zrobić?
@en

Płacz i załamywanie rąk na forum nic ci teraz nie da. Ładowałaś żrący sort w klamkę, ignorując całkowicie podstawy higieny i redukcji szkód (HR), o których pisałem dosłownie post wyżej, więc teraz ponosisz tego fizyczne konsekwencje.

Odpowiadając na twoje pytania czysto medycznie: tkanka chrzęstna to nie jest naskórek na palcu. Ona się sama nie zrośnie i nie zregeneruje. Skoro niedokrwienie i żrąca chemia wywołały martwicę na wylot, to ta dziura już tam z tobą zostanie.

Co robić i jak żyć?
  1. Absolutny i permanentny koniec ze sniffem. Jak wciągniesz cokolwiek z taką perforacją, to ryzykujesz potężną infekcję (która przy tej bliskości może pójść prosto na opony mózgowe) albo dalszą martwicę, aż ostatecznie zapadnie ci się grzbiet nosa (tzw. nos siodełkowaty).
  2. Marsz do laryngologa. Nie ma co się wstydzić, lekarz na ostrym dyżurze nie takie rzeczy po wciąganiu widział. Musi ocenić skalę zniszczeń i przepisać maści z antybiotykiem, żeby zaleczyć stan zapalny na krawędziach dziury.
  3. Docelowe załatanie tego to już wyłącznie stół operacyjny – chirurgicznie robi się przeszczep chrząstki z ucha/żebra albo wstawia specjalny silikonowy guzik (septal button), żeby powietrze nie gwizdało ci w nosie i nie wysuszało reszty śluzówki.
Do czasu wizyty u lekarza regularnie lej tam sól fizjologiczną i smaruj grubo Rinopanteiną, żeby zaschnięte strupy nie odpadały z resztą żywej tkanki.

z fartem.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 2 / / 0
Ja używałem bodajże spray do nosa rinotac z witaminą chyba A
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych

14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.

Narkotyki w listach do więźniów. Wysyłali je do zakładów karnych w całej Polsce

Narkotyki trafiały pocztą do więzień w całej Polsce. Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko małżeństwu z Gorzowa Wielkopolskiego. Ewelina T. i Marcin T. mieli przez ponad cztery lata uczestniczyć w procederze, którego wartość oszacowano na co najmniej 50 tys. zł.

Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!

Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.