Substancje wpływające na wydajność działania układu kwasu gamma-aminomasłowego w organizmie.
Więcej informacji: Modulatory GABA w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1081 / 320 / 5
@NahoyCito Ciężko znaleźć jakieś dokładniejsze informacje na temat owej substancji ale wydaje mi się dość, że ów kwas działa na gaba, może nie jako agonista ale działa chyba w sposób zbliżony do kwasu walerianowego oraz w parę innych sposobów już z gaba nie związanych.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 235 / 27 / 0
Ja kiedyś znalazłem info, że mentol m.in. antagonizuje receptor serotoninowy 5-HT3. Co do samego kwasu izowalerianowego to na stronie apteki DOZ (Dbam O Zdrowie) pisze, że: kwas izowalerianowy działa agonistycznie na receptory adenozynowe A1. Skutkiem tego jest hamujący wpływ na czynność kory mózgowej, co wiąże się z działaniem uspokajającym i nasennym. Pisze też , że leki takie jak moklobemid i selegilina (IAMO - inhibitory monoaminooksydazy) mogą nasilać uspokajające działanie kwasu izowalerianowego.

https://rozanski.li/208/validol-czyli-i ... ovalerate/
  • 24 / 3 / 0
Urzekło mnie działanie waleriany w postaci nalewki firmy Amara za 6zł, więc postanowiłem spróbować izowalerianian mentylu w postaci Validolu. Poszło 5 kapsułek w kilka minut, później kolejne 5. Ktoś tu napisał że efekty następują od razu, a ktoś inny jeszcze że po 40 minutach. Ktoś pisał, że kończą się po kwadransie, a ktoś że trwają 6 godzin. U mnie pożądane efekty nie nastąpiły w ogóle, choć położyłem się i wyciszyłem wszystko w środku, jak i dookoła, by móc skupić się na choć najmniejszych niuansach spowodowanych tą substancją w organiźmie. Niestety niczego nie uraczyłem, może poza "chwilowym rozbawieniem" - przez około godzinę moja tendencja do śmiania się z mało zabawnych rzeczy wzrosła - i nic więcej. Chętnie dowiem się więcej na temat tego kwasu i w przyszłości spróbuję raz jeszcze.

PS przy i po oddawaniu moczu czułem chłodne pieczenie w pisiora przez kilka minut xD Tak jakby cały skumulowany mentol z tych dziesięciu pastylek uciekł przez mocz. Nigdy nie było mi tak zimno w przyrodzenie, nowe doświadczenie, polecam.
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2026 przez NiveaForStars, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 377 / 47 / 0
Validol dobra rzecz, nie jest to wiadomo rzecz do ćpania, nie ma to żadnych efektów rekreacyjnych, ale na nie przerytym benzo łbie działe całkiem dobrze przeciwlękowo. Zawsze mam ze sobą na wypadek ataku, 5 tabletek wrzucić do japy, chwile pożuć i połknąć. Zaczyna działać całkiem szybko niestety też krótko działa.
Ps.
Kwas izowalerianowy i izowalerianian mentylu zawarty w validolu to nie do końca to samo, różnią się działaniem. Kwas izowalerianowy ma działanie nasenne ale bez przeciwlękowego.
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD

Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.

Ekspert: Środki psychoaktywne zwiększają ryzyko schizofrenii

Specjaliści zauważają radykalny przyrost liczby pacjentów ze schizofrenią i innymi zaburzeniami psychotycznymi, wśród osób, które wcześniej przyjmowały środki psychoaktywne. Z dr hab. n. med. Pawłem Krukowem rozmawia Lilianna Kaczmarczyk.

Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.