Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 56 / 6 / 0
@Kazik444
Schodziłem z Dulo 2 tyg. w dawce 30, to chyba standardowy schemat schodzenia
  • 27 / / 0
Jak zejść ż sertraliny, brałem kilka dni 25, później kilka dni 50 i kilka dni 100 mg. Łącznie ok. 23 dni. Mogę od razu zejść do 0?
  • 393 / 39 / 0
@sertralinowy czemu chcesz schodzić z tego leku po 23 dniach, zejdź takimi schodami jak wchodziłeś pobądź sobie parę dni na 50 potem na 25 i potem odstaw do 0
  • 27 / / 0
Mega zmęczenie i spadek mocy na siłce, ból brzucha i jakaś taka mgła mózgowa jakby mi IQ spadło.
@CloneserSztuki
  • 393 / 39 / 0
@sertralinowy 3 tygodnie to mało żeby ten lek się rozkręcił potrzebuje miesiąca do dwóch i właśnie w pierwszym miesiącu są takie objawy jakbym na twoim miejscu był na 100mg sertraliny i trzymał hardo ale to już twoja decyzja
  • 147 / 12 / 0
Odstawiam sertraline 100 mg i wchodzę na wortioksetyne 10mg . W porozumieniu z dr. Jestem po ciągu 3 tygodniowym na opio/zolpi/krysztale . Na właśnie rękę od kilku dni jem bupropion 150mg , boje się ze to może pójść w stronę leków i paranoi .
Co o tym sądzicie .
  • 393 / 39 / 0
@Bezniku albo pracujesz z lekarzem albo na własną rękę zdecyduj się, powiedz szczerze jak co bierzesz i jak pomaga, dobry magik ci doradzi ale szukać takiego ciężko w tych czasach. Jak po 3 miesiącach sertralina nie działa w dawce 100 mg można podnieść do 200 i zobaczyć efekt lub zmienić na paroksetynę np lub wenlafaksyne.
  • 147 / 12 / 0
Zostanę na wortio , jeszcze kilka dni pobiorę sertraline w dawce 25 a buorion odstawiłem narazie . Gorzej bo znowu dojebalem do pieca w Piątek i mi namieszało w głowie trochę …
  • 393 / 39 / 0
@Bezniku 25 mg to mała dawka stanowczo, idź do lekarza bierz 100-200 dzień jak 100 zadziałała zostań na 100 i nie dodawaj nic sam i nie cpaj bo wtedy to nic to nie da a jak nie umiesz powiedzieć nie to do psychologa.
  • 52 / 2 / 0
Szanowni, psychiatra przepisał mi atomoksetyne 25mg na moje ADHD i do tego fluoksetyna w dawce 20mg raz dziennie, w moim przypadku mam problem z nerwicą natręctw, natrętne myśli i lęki z tym związane, biorę fluo 8 dzień, ato 7, póki co efektów pozytywnych nie zauważyłem, wręcz jakby chwilowo lęk i napięcie sie wzmożył, ale mam nadzieje że to minie, używał ktoś może takiego mixu i mógłby się wypowiedzieć? Atomo to NRI więc może lepiej zadziała na moje dolegliwości niż samo SSRI? Tu by było coś na podobizne SNRI

Ps. Jest 27 dzień fluo, może faktycznie troche mam mniej natrętnych myśli, i po stresie szybciej dochodze do siebie, praktycznie zaraz i nie rozmyślam tak każdej sytuacji, aczkolwiek problem lękliwości całkowicie nie zniknął.... Nadal jest i czasami bywa tak samo uciążliwy jak był przed, nie wiem co robic, czekać aż sie rozkręci? moze zwiekszyc dawke?
Nie śpie też w nocy, żadnej nie przespałem... wybudzam sie po 5 razy w ciągu niej
ODPOWIEDZ
Newsy
Ekspert: Środki psychoaktywne zwiększają ryzyko schizofrenii

Specjaliści zauważają radykalny przyrost liczby pacjentów ze schizofrenią i innymi zaburzeniami psychotycznymi, wśród osób, które wcześniej przyjmowały środki psychoaktywne. Z dr hab. n. med. Pawłem Krukowem rozmawia Lilianna Kaczmarczyk.

Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę

Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.

Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG

Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.