Dział poświęcony dyskusjom nt. wezwań, które osoba otrzymała w związku z postępowaniem toczącym się wobec stron trzecich.
ODPOWIEDZ
  • 1010 / 185 / 0
@hypermilka jak jesteś niepełnoletni to powiedz że mj a rodzina Ci pomoże przestać to palić.Jeszcze się zdążysz w życiu napalić 😁 Na chłopski rozum każdy by mówił że tytoń w niej palę.Nikotyna używką jest ale legalna w świetle prawa ale warunek jeden ukończone 18lat.
  • 8 / 1 / 0
Ile razy podczas przesłuchania mogę prosić o przedstawienie mi moich praw? Czy jeśli dadzą mi w końcu kartkę z moimi prawami to czy mogę prosić o ich przeczytanie (np. ze względu na stres)? Jeśli tak to ile razy mogę prosić o ich przeczytanie? Czy mogę poprosić o kartke i długopis/ołówek? Czy mogę podczas przesłuchania korzystać z telefonu (czy może jest mi on zabierany jeszcze przed przesłuchaniem lub wyciągnięcie go podczas to instant konfiskata)? Czy mogę prosić o jakieś inne akty prawne i o ich przedstawienie/podanie na kartce? Jakie akty prawne poza tymi które mi się przedstawi były by jeszcze pomocne (tzn. ich znajomość)? Czy mogę jeszcze przed postawieniem mi zarzutów spytać się o to czy takowe są (to znaczy, czy mają mi obowiązek takie przedstawić zarzuty na pytanie jeżeli jakieś mają)?
  • 3 / / 0
Uniknalem kilku odsiadek - oto moje tipy:

- graj pewnego siebie i pewnego swojej racji - pewnosc siebie to magiczna aura, ktora buduje twoj wizerunek

Jak to zrobic - ja buduje w podswiadomosci wersje, ktora ociera sie na tyle o prawde, zeby w ta prawde uwierzyc.
Pamietaj - mowiac prawde nie musisz nad niczym myslec i powiesz to samo 3x co 15 minut

- popros (albo se przynies) kartke i dlugopis - rób notatki - profesjonalizm

- mozesz dodac, ze tak ci polecil radca prawny

- jesli jednak stres cie zjada to skomentuj to ogolną sytuacją ktora wlasnie ma miejsce - denerwuje sie bo jestem przesluchiwany

- staraj sie zbudowac pomost miedzy przesluchującym (wspolny mianownik, np "na pewne wie jak to jest", "pracuje pan w policji wiec co ja moge dodac".
Buduj relacje jak dobry czlowiek z dobrymczlowiekiem

- wyczuj goscia - twardziele z reguly szybko miękną jesli spotkaja sie z kulturą osobistą, dobrym wychowaniem - prosze,.dziekuje itp

- okaż maksymalny szacunek
- używaj profesjonalnych zwrotow
- badz bardzo czujny na to, co mowi i co odpowiadasz - bo po kwadransie on cie zagoni w slepy zauek (np chlapnąłeś cos wczesniej)
DLATEGO TEZ KARTKA DLUGOPIS NOTATKI
- badz bardzo czujny zeby nie wpasc na mine - kazde zdanie przemysl 2x.-.masz prawo.dlugo myslec
- nie wbij sie na mine i nie wbij na mine drugiej osoby - zaowalowane i dyplomatyczne odpowiedzi sa najlepsze
- najlepsza metoda to... podyktowac mu to,.co.ma.wpisac.w.zeznaniu - dac jakby gotowca, ale dzieki twoim przemyslanym slowom mozesz zlagodzic wydźwięk zeznania.
- jesli idziesz z wezwania to dobrze przemysl co powiedziec WCZESNIEJ, zeby nikogo nie pograzyc,.ani samego siebie
-.zastosuj soft-groźbe -.np jak ma zdjecie dziecka na biurku mowisz: "sliczna córeczka
... ale w jakim swiecie musi żyć"
- mozesz powiedziec ze sie boisz zeznawac, "a pan by sie bał?" - to jest zlota fraza

Na wyjsciu przeczytaj zeznania, zabierz kopie do domu.
Jak jestes byczkiek na co.dzien, to.dzisiaj badz misiaczkiem.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ekspert: Środki psychoaktywne zwiększają ryzyko schizofrenii

Specjaliści zauważają radykalny przyrost liczby pacjentów ze schizofrenią i innymi zaburzeniami psychotycznymi, wśród osób, które wcześniej przyjmowały środki psychoaktywne. Z dr hab. n. med. Pawłem Krukowem rozmawia Lilianna Kaczmarczyk.

Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"

Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.

Narkotyki z dostawą. „Kryształy" i skręty w przesyłce tak jak legalny towar

Zamówienie przez internet, odbiór w automacie paczkowym lub u kuriera – przestępcy przestawiają się na nowy kanał dystrybucji narkotyków – wykorzystują przesyłki pocztowe. Już ponad 86 ton narkotyków – jak pisała „Rz” – trzykrotnie więcej niż w całym ubiegłym roku, skonfiskowało od początku 2026 r. policyjne CBŚP. To „wierzchołek góry lodowej”, bo na rynek może trafiać nawet kilkakrotnie więcej. Dilerzy kamuflują drogę do odbiorcy – narkotyki docierają w przesyłkach, tak jak tysiące legalnych towarów