Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1501 / 93 / 2
@Jadwiga6677 Perazyna w dużych dawkach.
action movie:gun:
  • 2392 / 664 / 0
Proszę o wypowiedź jakiegoś Neuroleptykowego znawcy..
W skali mocy pod kątem ścinania do snu oraz ogólnie działania Anty psychotycznego Kwetiapina ( ketrel ) jest mocna czy to raczej jeden ze słabszych neuroleptyków ?? pytam się jako laik nie znam się na tym dziale dragów . O Albo lepiej w skali mocy od 1 do 10 jaką ocenę dajecie Ketrelowi?

I przy okazji zebym miał punkt odniesienia prosiłbym o krótką charakterystykę Olzapiny oraz jej porównanie do kwety. Która z nich góruje
  • 7 / 1 / 0
Generalnie nie umiem odpowiedzieć jak chcesz, bo te leki działają na różne "punkty uchwytu" z różnym nasileniem- i co innego jest odpowiedzialne za przeciwpsychotyczne, a co innego za senność. Osoby, które biorą neuroleptyki jako leki najcześciej 20 razy muszą je zmieniać wspólnie z lekarzem.

Kwetiapina powinna działać słabiej przeciwpsychotycznie od olanzapiny; jednak bardziej nasennie (zatwierdzona przez FDA do leczenia bezsenności), wykazano też jej skuteczność w normalizacji nastroju, leczeniu nagłej manii, depresji i bordera.

Olanzapina ma większe powinowactwo do receptorów dopaminowych D1-D4, co warunkuje działanie przeciwpsychotyczne. Trzyma się w organiźmie znacznie dłużej (31h). Powoduje suchość w ustach (M1).
Kwetiapina przez silniejsze działanie receptory (5HT-2, H1, a1) powoduje większą senność i tak dalej. W organiźmie trzyma się 7h.

Na ostrą psychozę w "razie w" najlepszy byłby haloperydol. A żeby ścięło to chyba już lepiej w zolpidem się bawić bo ten typ sedacji, który robią neuroleptyki (antagonizm H1) robi trwałe dziury w głowie.
  • 161 / 12 / 0
Szukałem tematu obżarstwa.
W kwestii neuropeltyków jestem trochę obeznany. Stestowałem około 10ciu.
Wiele wzmacnia apetyt, wiele nakazuje się położyć. Sceptyczny jestem, jeśli chodzi o niektóre przypadki.
Zamieniają się niektórzy w warzywa.
Siedzą po psychiatrykach i są leczeni.
Starcie z silnymi neuroleptykami bardzo zamraża trzeźwy pogląd na świat.
  • 83 / 2 / 0
Jaki neuroleptyk polecacie na zaburzenia lękowe i depresje?
  • 13 / 5 / 0
Kariprazyna albo brekspiprazol to moim zdaniem opcja na depresję, ale szykuj się na duży wydatek bo refundację mają tylko schizofrenicy.
  • 55 / 6 / 0
Mam dostęp do leków na schizofrenię a potrzebuję od czasu do czasu wziąć coś co zbije deprechę chociaż w pewnym stopniu, nie chcę też łykać benzo bo wiadomo, czy możecie podpowiedzieć co było by dobre w takim przypadku?
  • 1004 / 185 / 0
@kolizjan jak doraźnie to może fenibut?
  • 574 / 30 / 0
Nie znając przyczyny depresji trudno napisać coś więcej, natomiast neurojeby raz na jakiś czas przeciwdepresyjnie? @kolizjan Raczej sobie pogłębić możesz zamiast pomóc jeśli nie masz wskazań medycznych do stosowania, przy depresji blokada neuroprzekaźników jak dopamina spowoduje jeszcze większy brak sił, anhedonie, zmulenie. Widziałem, że wchodzisz na ssri, powiem Ci, ze one już tłumią dopaminę to dokładając neuroleptyk zgasisz się. Wyjątkiem są neuroleptyki które są agonistami dopaminy, ale brane regularnie.
Mialem wrażenie, że chodzi Ci o stosowanie na zjazd i redukcje przykrych skutków typu lęki, bezsenność, pobudzenie i tego typu depresję masz na myśli. Jednak nie widziałem żadnego Twojego posta w żadnym dziale narkotykowym, no ale coś tu jednak robisz %-D Tylko co cpasz? Tutaj trzeba uważać, mix typu stimy na zjazd ketrel to duży szok dla organizmu, nie wiadomo jaka będzie reakcja jest to ryzykowne i niebezpieczne.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.

Marihuana w Norwegii — odrzucona reforma i to, co zrobiły sądy

Norwegia odrzuciła dekryminalizację w parlamencie, a rok później jej Sąd Najwyższy w praktyce złagodził karanie za posiadanie na własny użytek. To rzadki przypadek, w którym sądy poszły dalej niż ustawodawca.

Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD

Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.