Te same substancje mogą być wprowadzone na rynek jako lek, albo jako suplement - tak jest np z preparatami witaminowymi, lekami na stawy itp.
Inne substancje mogą być jako lek na receptę w jednym kraju i kompletnie nieregulowane w innym, a jeszcze w kolejnym definitywnie zabronione i nielegalne.
W idei praw pacjenta nie chodzi o wolność wyboru, że jak nie masz tego co ci przepisał lekarz to możesz wziąć coś innego, ale nieskutecznego, bo to nie wybór. To po prostu postawienie pacjenta w sytuacji desperacji. Zwłaszcza przy takich kolejkach do lekarzy i limitach czasowych ważności recept.
15 maja 2026Kochanek Heleny pisze: Cantourage? Ewentualnie Canopy Grow np. ich nowość blood Orange kush;)
https://budcare.pl/odmiany/blood-orange ... growth-29/
Btw chciałem mentionować z czymś przekletegokozisyna ale widzę usunął konto. Pisał ostatnio, że wali majkę i kombinował z jakimś minisejfem który otwiera się raz na 2 tygodnie czy coś takiego, żeby kontrolować opiaty- brzmiało BARDZO nieciekawie.
Usunięcie konta to może być też dobra wiadomość, w kontekście opiatów. Gdyby coś mu się stało konto przecież by zostało raczej.
Wziąłem też Master Kush 22% i jest OK, ale FG to inna liga zupełnie. Począwszy od tego, ile to ma pary! a skończywszy na mega przyjemnym działaniu, które niekoniecznie musi kończyć dzień (choć dla amatora spotkanie z takim tematem to potencjalnie wspomnienie na całe życie).
Spektrum działania jest niesamowicie bogate i cały czas coś się zmienia. Na początku jest to słynne "pierwsze pie**nie", które mogłoby zmieść z planszy każdego nowicjusza. Potem już tylko głęboki relaks, 100% skupienie na filmie, czy czymkolwiek. Nie przykuwa do fotela, ale siedzi się bardzo przyjemnie. Jeśli trzeba, to bez problemu można coś zrobić. Nieraz trafiały się takie, po których ciężko było sięgnąć po łyk picia - to nie z tych. Przeciwbólowo, przeciw stresowo i zapewne też na sen.
Ma też bardzo ciekawy zapach - dominuje czosnek jak dla mnie, z czym się jeszcze nie spotkałem.
Polecam z czystym sumieniem, byle nie amatorom.
Aurora przy tym wychodzi jak s-lab do aurory.
A jakie odmiany od nich są godne polecenia i dostępne? Ledwo napocząłem ostatni zakup, ale już kusi, żeby spróbować czegoś innego. Pewnie za miesiąc już coś będę działał.
Co mi trochę przeszkadza w tym aptecznym, to totalny brak CBD, nie mówiąc już o innych. Na zioło z bardzo niskim CBD szybciej buduje się tolerancja. Czyste wapuję rzadko - albo mieszam ze swoim, albo używam co ileś dni.
https://budcare.pl/baza-odmian/?jsf=jet ... alanie:282
Aurora też mam ostatnio wrażenie, że jest slabsza. Pytanie czy to nie nasza tolerka po prostu? Bo od roku właściwie tylko ich jaram.
Aktualnie zdecydowanie wbijam w blood orange kush od Canopy. W aptece zdrowit w lbn 35 za gram? :O
Widziałem dobre opinie o konopnymed, mam jednak pytanko - warto wspominać o wcześniejszych uzależnieniach od twardych narkotyków/alkoholu i powracających głodach? Zgodnie z prawdą chce powiedzieć o problemach ze snem, bólu pleców od pracy, o tym że stosowałem leki ale to nie było to - za to trawa w nl bardzo dobrze. Chce zminimalizować ryzyko wyjścia z kroplami cbd, znajomy tak skończył.
I jeszcze co do samego suszu - jak zasugerować mu co konkretnie mógłbym chcieć, ewentualne dawkowanie? Myślę że jak zacznę rzucać odmianami to nie do końca zadziała na pierwszej wizycie?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.
KAS: Przemyt ketaminy w świecach zapachowych
Podczas kontroli w jednej z firm kurierskich, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego (MUCS) w Warszawie zwrócili uwagę na przesyłkę zaadresowaną do odbiorcy w Filadelfii (USA). Zgodnie z deklaracją nadawcy, miały się w niej znajdować świece zapachowe o wartości ok. 111 euro.
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.