Te same substancje mogą być wprowadzone na rynek jako lek, albo jako suplement - tak jest np z preparatami witaminowymi, lekami na stawy itp.
Inne substancje mogą być jako lek na receptę w jednym kraju i kompletnie nieregulowane w innym, a jeszcze w kolejnym definitywnie zabronione i nielegalne.
W idei praw pacjenta nie chodzi o wolność wyboru, że jak nie masz tego co ci przepisał lekarz to możesz wziąć coś innego, ale nieskutecznego, bo to nie wybór. To po prostu postawienie pacjenta w sytuacji desperacji. Zwłaszcza przy takich kolejkach do lekarzy i limitach czasowych ważności recept.
15 maja 2026Kochanek Heleny pisze: Cantourage? Ewentualnie Canopy Grow np. ich nowość blood Orange kush;)
https://budcare.pl/odmiany/blood-orange ... growth-29/
Btw chciałem mentionować z czymś przekletegokozisyna ale widzę usunął konto. Pisał ostatnio, że wali majkę i kombinował z jakimś minisejfem który otwiera się raz na 2 tygodnie czy coś takiego, żeby kontrolować opiaty- brzmiało BARDZO nieciekawie.
Usunięcie konta to może być też dobra wiadomość, w kontekście opiatów. Gdyby coś mu się stało konto przecież by zostało raczej.
Wziąłem też Master Kush 22% i jest OK, ale FG to inna liga zupełnie. Począwszy od tego, ile to ma pary! a skończywszy na mega przyjemnym działaniu, które niekoniecznie musi kończyć dzień (choć dla amatora spotkanie z takim tematem to potencjalnie wspomnienie na całe życie).
Spektrum działania jest niesamowicie bogate i cały czas coś się zmienia. Na początku jest to słynne "pierwsze pie**nie", które mogłoby zmieść z planszy każdego nowicjusza. Potem już tylko głęboki relaks, 100% skupienie na filmie, czy czymkolwiek. Nie przykuwa do fotela, ale siedzi się bardzo przyjemnie. Jeśli trzeba, to bez problemu można coś zrobić. Nieraz trafiały się takie, po których ciężko było sięgnąć po łyk picia - to nie z tych. Przeciwbólowo, przeciw stresowo i zapewne też na sen.
Ma też bardzo ciekawy zapach - dominuje czosnek jak dla mnie, z czym się jeszcze nie spotkałem.
Polecam z czystym sumieniem, byle nie amatorom.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.