Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 53, 54, 61, 63, 65, 66 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Cześć, mój chłopak zaczął uprawę grzybków, a ja jestem pełna obaw, bo to jednak substancja nielegalna i boję się konsekwencji. On zapewnia mnie, że już to robił i nie ma z tym przypału.

Jakie kary grożą za posiadanie substancji psychodelicznych?
Ile g traktowane jest jako 'na własny użytek'?
Jaka i czy w ogóle jest szansa, że policja nagle wbije nam się do domu?
Co robi się w razie zatrzymania?

Jestem totalnie zielona w temacie, nie chcę siać paniki, ale z drugiej strony wolę być zabezpieczona i mieć wszystkie niezbędne info.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • 1 / / 0
Nie mam żadnego doświadczenia z systemem prawnym, informacje poniżej możesz zweryfikować sama.

Jakie kary grożą za posiadanie substancji psychodelicznych?
Takie same jak za posiadanie każdej innej substancji psychoaktywnej:

Art.  62. [Posiadanie środków odurzających lub substancji psychotropowych]
1.  Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

2.  Jeżeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, jest znaczna ilość środków odurzających lub substancji psychotropowych, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

Art.  53. [Wytwarzanie, przetwarzanie, przerabianie środków odurzających, substancji psychotropowych lub nowych substancji psychoaktywnych albo przetwarzanie słomy makowej]
1.  Kto, wbrew przepisom ustawy, wytwarza, przetwarza albo przerabia środki odurzające lub substancje psychotropowe albo przetwarza słomę makową,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Ile g traktowane jest jako 'na własny użytek'?
Nie wiadomo to zależy od prokuratora/sądu wydaje mi się że do 5g zaliczane będzie jako na własny użytek ALE z growkita wychodzi około 500g mokrego grzyba czyli 50g +/-10g suchego grzyba więc przy ujawnieniu całej ilości na pewno będzie to wyglądało gorzej.

Jaka i czy w ogóle jest szansa, że policja nagle wbije nam się do domu?
Jeżeli nikomu nie powiesz i nie zawiną cię z grzybem na ulicy zerowa, na szczęście federalni tylko świecą w ciemności, nie maja xray'a w oczach.

Co robi się w razie zatrzymania?
Miałem zapisane na telefonie, nie znam autora ale zapraszam tutaj: https://pastebin.com/PpcRFm40

Z grzybami rzeczywiście bardzo trudno o jakikolwiek przypał tak długo jak nie postawisz ich na balkonie z wielką czerwoną strzałką z napisem "nielegalna plantacja grzybuw" więc o wykrycie nie trzeba się bać. Co do wysokości kar pamiętaj że jest podana maksymalna kara, rzadko kiedy za niewielkie ilości dają maksymalny wyrok o ile sprawa wcześniej nie zakończy umorzeniem.
Ode mnie: dotknij grzyba, dotnij kapelusza i wyluzuj a typa opierdol że ci tego nie wytłumaczył i sama musisz szukać informacji pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.