Jakie kary grożą za posiadanie substancji psychodelicznych?
Ile g traktowane jest jako 'na własny użytek'?
Jaka i czy w ogóle jest szansa, że policja nagle wbije nam się do domu?
Co robi się w razie zatrzymania?
Jestem totalnie zielona w temacie, nie chcę siać paniki, ale z drugiej strony wolę być zabezpieczona i mieć wszystkie niezbędne info.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jakie kary grożą za posiadanie substancji psychodelicznych?
Takie same jak za posiadanie każdej innej substancji psychoaktywnej:
Art. 62. [Posiadanie środków odurzających lub substancji psychotropowych]
1. Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
2. Jeżeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, jest znaczna ilość środków odurzających lub substancji psychotropowych, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
Art. 53. [Wytwarzanie, przetwarzanie, przerabianie środków odurzających, substancji psychotropowych lub nowych substancji psychoaktywnych albo przetwarzanie słomy makowej]
1. Kto, wbrew przepisom ustawy, wytwarza, przetwarza albo przerabia środki odurzające lub substancje psychotropowe albo przetwarza słomę makową,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Ile g traktowane jest jako 'na własny użytek'?
Nie wiadomo to zależy od prokuratora/sądu wydaje mi się że do 5g zaliczane będzie jako na własny użytek ALE z growkita wychodzi około 500g mokrego grzyba czyli 50g +/-10g suchego grzyba więc przy ujawnieniu całej ilości na pewno będzie to wyglądało gorzej.
Jaka i czy w ogóle jest szansa, że policja nagle wbije nam się do domu?
Jeżeli nikomu nie powiesz i nie zawiną cię z grzybem na ulicy zerowa, na szczęście federalni tylko świecą w ciemności, nie maja xray'a w oczach.
Co robi się w razie zatrzymania?
Miałem zapisane na telefonie, nie znam autora ale zapraszam tutaj: https://pastebin.com/PpcRFm40
Z grzybami rzeczywiście bardzo trudno o jakikolwiek przypał tak długo jak nie postawisz ich na balkonie z wielką czerwoną strzałką z napisem "nielegalna plantacja grzybuw" więc o wykrycie nie trzeba się bać. Co do wysokości kar pamiętaj że jest podana maksymalna kara, rzadko kiedy za niewielkie ilości dają maksymalny wyrok o ile sprawa wcześniej nie zakończy umorzeniem.
Ode mnie: dotknij grzyba, dotnij kapelusza i wyluzuj a typa opierdol że ci tego nie wytłumaczył i sama musisz szukać informacji pozdrawiam.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec
Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi
Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.