Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 82 / 10 / 0
Nie na bipolar, nie na padaczkę, a na odstawienie pregabaliny to mam + ssri jednocześnie. Lamotryginę będę brał z 3 miesiące, SSRI dłużej. Dawka 50mg
  • 82 / 10 / 0
Aktualnie 10 dni na lamotryginie i powoli też już czuję działanie leku. Biorę to z SSRI także na pewno nie jest to działanie SSRI bo ten się rozkręca miesiąc co najmniej, niestety. Ale lamotrygina spełnia swoje zadanie: ustabilizowała mi nastrój, nie ma spadków. Redukcji pregabaliny praktycznie nie odczuwam a zjechałem dużo bo z 450-600mg 2 miesiące i długi czas, lata, na "normalnych" dawkach z wyskokami wcześniej. Wraz ze stażem odstawia się coraz trudniej (nie byłem w stanie nawet ograniczyć). Natomiast obecnie jestem na 2x150mg i nie czuję żadnych dolegliwości, jedynie czasami nic się nie chce - ale nie w stopniu jak jakaś depresja etc, tylko zdecydowanie mniejszym. Normalnie czuje się obrzydzenie do całego świata, co pregabaliniści dobrze znają.

Z ubocznych lamotryginy jakie odczuwam: mniejsze łaknienie, trochę potliwość, ciężej oddać mocz czasem.
  • 132 / 69 / 0
22 stycznia 2026dlaczegojaja pisze:
Dopytałbym się jeszcze jak długo stosuje się ten lek oraz jak długo się rozkręca (czy mogę odpuścić np po 2-3 mies np)? W wątku też sprzeczne informacje, że rozkręca się np 2 tygodnie albo nawet do 6-7. Czy bezpiecznie przyjąć te 2-3 tygodnie?
U mnie z dnia na dzień. Wziąłem trochę za dużo – najgorszy ból głowy w życiu i totalna niezborność ruchowa, ale na zejściu moodzik jak nigdy :) No i zostałem na 200-400 mg/d. Polecam, chociaż z nieco rozważniejszym zwiększaniem dawek.
  • 82 / 10 / 0
Mega wysokie te dawki. Ja przyjmuję 50 mg i wyraźnie czuję, że działa. Ale jak nie wezmę tabletki, odczuwam spadek nastroju, czyli widzę że lek ten działa też doraźnie w pewnym sensie.
  • 132 / 69 / 0
Nie no, 400 mg/d to górna dawka graniczna. Wyżej raczej nie zalecałbym, ale do tych 400 spokojnie można dobić bez szkód.
  • 147 / 18 / 0
Ja przy 200 mg na dzień z rana, po 3 tygodniach nie czułam żadnego działania leku i podmienili mi ją na sertralinę. Z natury, albo w zasadzie ze względu na ADHD mam problem z organizacją najważniejszych rzeczy, mam wrażenie że lamotrygina otępiała mi umysł i nasilała brak motywacji do czegokolwiek.
  • 1 / / 0
Hej! Spotkaliście się z jakimiś niepożądanymi skutkami odstawienia leku Symla 100 mg z dnia na dzien?
przeniesiono - nv13
  • 31 / 2 / 0
Ja po lamotryginie byłam mocno rozchwiana psychicznie, przymulona, dlatego podczas obserwacji szpitalnej zamienili mi ją na sertralinę, która się sprawdziła dużo lepiej. Lamotryginy brałam 200mg, tak jak i sertaliny, ale zdecydowanie preferuję ten drugi lek.
  • 68 / 17 / 0
Dodam swoje 3 grosze a propos lamotryginy bo przyjmowałam ją kilka miesięcy. Na początku jadłam 50mg które w pierwszych 2 tygodniach leczenia wprowadziło mnie w stan hipomanii? czułam się naspidowana jak po władzie, nie mogłam przestać rozmawiać i chciałam robić milion rzeczy naraz. Po zwiększeniu dawki do 100mg, następnie 150 czyli tej docelowej, wszystko się uspokoiło tyle że razem z tym uspokojeniem wyzerowało mi emocje. Owszem, byłam ustabilizowana ale do tego stopnia że weszłam w jakąś anhedonię, nic mnie nie cieszyło ani nie smuciło i funkcjonowałam jak robot 24 na dobe. Z efektów ubocznych bóle głowy (które notabene mam przez całe życie, po lamotryginie uległy wzmocnieniu) a także zaburzenia widzenia na które składało się podwójne widzenie od czasu do czasu, pływanie obrazu tak jak przy uwalnianiu gorącego powietrza np. oraz zaostrzenie tzw. śniegu optycznego (co również mam całe życie i po lamotryginie się zaostrzyło). Podsumowując, lek moim zdaniem fajny i robił to co miał robić ale odstawiłam i wróciłam do ćpania xd
:nos: dzieki [h] za moje M <3 :nos:
  • 51 / 2 / 0
Jak prawidlowo odstawia się lamotrygine mi lekarz kazal co 2 tygodnie zmniejszać dawkę o 25mg czy sa też krótsze sposoby?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.

Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Ucieczka zakończona w jeziorze

Próba uniknięcia odpowiedzialności doprowadziła do serii niebezpiecznych i irracjonalnych zachowań. 31-letni mieszkaniec powiatu chodzieskiego nie zatrzymał się do kontroli drogowej, porzucił samochód a następnie kontynuował ucieczkę pieszo. Finalnie wskoczył do jeziora i próbował pozbyć się narkotyków. Policjanci z Chodzieży zatrzymali sprawcę, który w ujawnionym pakunku posiadał ponad 50 gramów narkotyków.