Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 9594 / 1890 / 2
10 maja 2026JulietteS pisze:
@tosieniedzieje
No jednak to nie jest to samo. Nie ten potencjał. amfetaminy są ok w ściśle określonych przypadkach i okolicznościach. kofeina z kolei odwrotnie - nie jest ok tylko w ściśle określonych dawkach i okolicznościach.

Innymi słowy mówiąc - amfetaminy mają potencjał terapeutyczny u pewnej puli ludzi chorych. Kawa ma potencjał zdrowotny dla całej populacji z wyjątkiem pewnej puli osób chorych.

To tak jakby gdybać o potencjale alkoholu. Używa się w niewielkich ilościach w lekach? No używa. Czy walenie szklanki wódy to będzie to samo? No nie. Także fakt, że używa się amfetamin w niektórych lekach to nie znaczy, że to będzie to samo co wciąganie kreski z rana przed robotą zamiast kawy.

Kawa to nie tylko kofeina, ale i dziesiątki innych substancji (polifenole, antyoksydanty, trygonelina i wiele, wiele innych) i minerałów. A skutki uboczne kawy (nerwowość, drżenie rąk itp, które to są charakterystyczne dla ludzi kofeinowrażliwych) niweluje l-teanina. Bo to nie znaczy, że kofeina jest dla tych ludzi szkodliwa (o ile pita z umiarem). Po prostu są na nią szczególnie wrażliwi i to tyle.
Bardzo dużo niedomówień w tym poście. począwszy od tego, że dopiero na końcu półgębkiem wspominasz, że kluczem jest odpowiednie dawkowanie. Wiesz, że maks dawkowanie jakie się przewija w większości publikacji to 200mg kofeiny ? Wiesz, ,że większe dawki niosą za sobą najczęściej o wiele większe skutki uboczne ?
Wiesz, że ludzie nerwicowi jak i w depresji nie powinni pić w ogóle kawy (to, że piją to całkiem inna sprawa) to teraz wliczając tych wrażliwych to się okazuje, że kawy więcej ludzi nie może pić niż może.
A i ta magiczna tolerka to też tak nie działa, że jest pij a organizm się przyzwyczai. No, nie...
Kiedyś pytałem - skoro jest ta tolerka na uboki to czemu kasę pije się do 14 a jednocześnie odradza się pić rano, żeby nie pompować kortyzolu ?
Ogólnie to śmiesznie się takie posty czyta, bo ludzie pijący kawę tak samo jak palący fajki, wciągający koke czy robiący inne rzeczy kluczą w tym do robią pomijając fakty, przemilczając fakty czy zwyczajnie kłamiąc. I to wszystko w imię tego, żeby mieć rację. Ja to choć w pewnym momencie pisałem - pierdole, wiem, że niszczę zdrowie ale nie mam sił i możliwości na naprawę tego.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 273 / 23 / 0
Jak kawa jest zła i szkodzi mocno zdrowiu to ja nie mam więcej pytan i porównywanie do fety ze mamy to samo. Pra pra dziadkowie pili kawę i żyli do 90. Czytając te komentarze to ja teraz będę miał wachania czy walać sobie kreskę fety czy wypić kawę😂
  • 218 / 20 / 0
Oo i takie odejście szanuję. Kawa na ławę, a nie powrdolenie od rzeczy żeby tylko wybronić swój obraz trochę.
Każda substancja może być zła i też uważam że nie ma używek lepszych i gorzych. Zawsze chodzi o jedno, ilość!
  • 2196 / 276 / 0
Jak to czytam to mi się śmiać chce.
Macie 2 rodzaje kawy arabikę i robustę a efekty kofeiny po kawie w dużej mierze zależą od blendu rodzaju palenia sposobu parzenia.
Inaczej będzie pobudzał rozpuszczalny syf inaczej kawa z chemexa a inaczej z kolby.
  • 887 / 492 / 0
10 maja 2026troopaoftomorrow pisze:
Użycie tego zwrotu nie jest niczym nowym, bo od wielu lat przeprowadzono masę badań udowadniających korzystne efekty kawy na nasze zdrowie. Oczywiście mowa o piciu z umiarem i jak wspomniano wcześniej są nieliczne przypadki osób, które nie powinny po nią sięgać z powodu problemów zdrowotnych lub nadwrażliwości. Tak w skrócie kładąc na szali pozytywne vs. negatywne właściwości kawy, przewaga tych pierwszych jest znacząca.

Tutaj znajdziecie podsumowanie badań na kilku milionach osób z zeszłego roku:

Coffee’s Impact on Health and Well-Being
Joseph Goebbels minister propagandy III Rzeszy „kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą”

Rynek Kawy: Globalny rynek kawy jest wyceniany na ponad 130-150 miliardów USD rocznie, z tendencją wzrostową. To trzon "lobby kofeinowego".Rynek Napojów Energetycznych: Sektor ten rośnie najszybciej, osiągając wartość ponad 60-80 miliardów USD, napędzany przez młodszych konsumentów.Rynek Herbaty: Globalnie wart ponad 50 miliardów USD.Suma (Szacunek): Łączna wartość produktów opartych na kofeinie (kawa, herbata, energetyki) to ponad 250-300 miliardów USD rocznie, co czyni to lobby niezwykle potężnym ekonomicznie.

Rzetelność badań a finansowanie: Branża kawowa często finansuje badania, które pokazują korzyści zdrowotne płynące z picia kawy (np. poprawa koncentracji, działanie antyoksydacyjne, potencjał w hamowaniu nowotworów). Badania z 2025 roku wskazują, że kofeina może m.in. pomagać w mechanizmach długowieczności komórek, co jest pozytywnym odkryciem dla wizerunku produktu.Wpływ na percepcję naukową: Podobnie jak w przypadku innych branż spożywczych (np. mięsnej), przemysł kofeinowy może promować narrację skupioną wyłącznie na pozytywnych aspektach, pomijając potencjalne negatywne skutki nadmiernego spożycia.Finansowanie niezależne vs. zależne: Istnieje wyraźna granica między niezależnymi badaniami akademickimi a badaniami finansowanymi bezpośrednio przez korporacje, które mogą szukać potwierdzenia określonych tez marketingowych.Działania lobbingowe: Lobbing w tym sektorze niekoniecznie oznacza fałszowanie danych, ale często polega na promowaniu wyselekcjonowanych wyników badań, które wspierają sprzedaż, co wpływa na postrzeganie kofeiny jako związku całkowicie bezpiecznego lub prozdrowotnego.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 66 / 8 / 0
Kolega chyba z lobby amfetaminowego, bo tak zażarcie broni swojej faworytki. Poszukaj ile mld dolarów przynosi globalny handel narkotykami, kto wie może doliczysz się wyższych sum.

Mam pomysł. Ja zostanę przy filiżance kawy, lub jednej/dwóch czarnej herbaty, a Ty aplikuj dalej fete z rana przez 10 lat. Spotkajmy się tutaj i porozmawiajmy o stanie zdrowia.

Odpowiedź celowo trąci kpiną, ponieważ nie mam ochoty wchodzić w głębszą dyskusję. Najlepiej pozostańmy przy swoich przekonaniach i tak to zostawmy.
  • 887 / 492 / 0
Kolego, ty w ogóle zrozumiałeś mój post? Był parodią posta clonesera, żeby uzmysłowić mu że nie ważna jest substancja, a mechanizm uzależnienia. Celowo zamieniłem tylko nazwę żeby to lepiej zobrazować. Ale okej, to chyba za wiele dla ciebie, widzę że już Ci kofeina całkowicie styki popaliła, a mówią że nie szkodliwa %-D
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 66 / 8 / 0
Ktoś już chyba zapomniał, że zacytował również mnie i zdyskredytował środowisko naukowo-medyczne okraszając to cytatem Goebbelsa. Szczerze, to nie mam pomysłu jak z tym polemizować.
  • 9594 / 1890 / 2
wczorajCloneserSztuki pisze:
Jak kawa jest zła i szkodzi mocno zdrowiu to ja nie mam więcej pytan i porównywanie do fety ze mamy to samo. Pra pra dziadkowie pili kawę i żyli do 90. Czytając te komentarze to ja teraz będę miał wachania czy walać sobie kreskę fety czy wypić kawę😂
Weź się ogarnij, bo coraz więcej tematów rozpierdalasz ogólnikami które nie wnoszą nic do tematu.
wczorajnCuX pisze:
Jak to czytam to mi się śmiać chce.
Macie 2 rodzaje kawy arabikę i robustę a efekty kofeiny po kawie w dużej mierze zależą od blendu rodzaju palenia sposobu parzenia.
Inaczej będzie pobudzał rozpuszczalny syf inaczej kawa z chemexa a inaczej z kolby.
kofeina sama w sobie jest chujowa.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 66 / 8 / 0
Może powinniśmy rozpatrzeć temat na zasadzie - skoro jedno i drugie jest chujowe, to co jest mniejszym złem.

Wiecie podobnie jak wiele osób widzi całe, gówniane środowisko polityczna w naszym kraju.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.

Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów

Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.

Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi

Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.