Właśnie, powiedz mi, ja mam OCD, zaburzenia lękowe z depresją, osobowość unikająca - stwierdzone przez psychiatrę, natomiast byłem na terapi 6 miesiecy i terapeutka stwierdziłą, że jestem w spektrum autyzmu, nie wiem, w co wierzyć? - tzn asperger.. też biorę no lorazepam, ale niestety nie do końca wycisza moje lęki wśród ludzi, boje się przebywać wsród ludzi. Czasami nie rozumiem co oni do mnie mówią i mam problem z komunikacją, dużo czuje, ale trzymam to w sobie. Nie umiem wcale w kontakty społeczne, aktualnie jestem samotny, bo nie umiem rozmawiać z ludzmi, gdy ktoś mnie zaczepi to sie stresuje i nie wiem w ogóle co mówić i najlepiej bym uciekł. W głowie mam setki mysli co mówić i czy to jest "Dobre" co sądzić o tym, bo ja nie wiem sam.
Spektrum autyzmu jak najbardziej mogą towarzyszyć dodatkowe zaburzenia takie jak OCD, lęki i depresja... A w dodatku jest na to jeszcze większa szansa niż u ludzi neurotypowych bo niestety autyzm sprzyja tego typu zaburzeniom.
Zauważyłem to z doświadczenia i obserwacji bo w moim otoczeniu jest sporo osób będących w spektrum no i sam też w nim jestem
U mnie też była diagnoza OCD, już ponad 10 lat temu. Poza tym stwierdzano później zaburzenia lękowe i lęk uogólniony. Dopiero po latach terapeutka zauważyła cechy autystyczne, a ja i tak długo zwlekałam z oficjalną diagnozą, bo kolejne 3-4 lata (nieszczególnie mi się podobało utożsamienie z autyzmem).
To, o czym piszesz jest mi bardzo bliskie, ale też zbieżne z dziesiątkami relacji autystów, jakie czytałam w Internecie, żeby nie mówić - typowe. Benzodiazepiny nie są odpowiedzią na złe funkcjonowanie wśród ludzi, to znaczy u mnie zmniejszały stres, wiadomo, ale umiejętności społeczne były nadal mizerne, natomiast prawdziwie pomagała mi MDMA. MAPS zrobiło badanie autystów, które wykazało ogromną poprawę po stosowaniu emki w warunkach klinicznych, polecam zrobić rozeznanie. Ale przede wszystkim warto znać swoje możliwości, ograniczenia i ich przyczyny, będzie Ci łatwiej
Podeślij Linka do tych badań klinicznych
11 kwietnia 2026Glusio pisze: @patrzacinaczej Najłatwiejszym rozwiązaniem będzie chyba zrobienie formalnej diagnozy, będziesz wiedział w co wierzyć. Jeśli to niemożliwe, to polecam serdecznie testy AQ i "aspie quiz" dostępny w sieci. Ja swoją diagnozę zrobiłam w fundacji Pandora, bo według mojego rozeznania to na ten moment najtańsza z wygodnych opcji.
U mnie też była diagnoza OCD, już ponad 10 lat temu. Poza tym stwierdzano później zaburzenia lękowe i lęk uogólniony. Dopiero po latach terapeutka zauważyła cechy autystyczne, a ja i tak długo zwlekałam z oficjalną diagnozą, bo kolejne 3-4 lata (nieszczególnie mi się podobało utożsamienie z autyzmem).
To, o czym piszesz jest mi bardzo bliskie, ale też zbieżne z dziesiątkami relacji autystów, jakie czytałam w Internecie, żeby nie mówić - typowe. Benzodiazepiny nie są odpowiedzią na złe funkcjonowanie wśród ludzi, to znaczy u mnie zmniejszały stres, wiadomo, ale umiejętności społeczne były nadal mizerne, natomiast prawdziwie pomagała mi MDMA. MAPS zrobiło badanie autystów, które wykazało ogromną poprawę po stosowaniu emki w warunkach klinicznych, polecam zrobić rozeznanie. Ale przede wszystkim warto znać swoje możliwości, ograniczenia i ich przyczyny, będzie Ci łatwiej
Te pytania kontrolne faktycznie mają sens, bo pomagają wychwycić tendencję do idealizowania siebie albo odpowiadania pod oczekiwania. Ale właśnie dlatego ogromną rolę odgrywa specjalista — jego doświadczenie, umiejętność obserwacji i połączenia różnych informacji w całość, a nie tylko „odhaczenie testu”.
W przypadku spektrum autyzmu to jest chyba szczególnie ważne, bo wiele cech może nakładać się z innymi trudnościami: lękiem, ADHD, traumą, depresją czy nawet wieloletnim maskowaniem zachowań. Dlatego dobra diagnoza wymaga czasu, rozmów i obserwacji funkcjonowania człowieka w różnych sytuacjach, a nie jednej wizyty i formularza.
Mam też wrażenie, że obecnie ludzie często szukają szybkiej etykiety, która ma wszystko wyjaśnić, a psychika człowieka rzadko jest aż tak prosta.
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób
Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.