Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 13 / 10 / 0
Krople z pilokarpiną zwężają źrenice. Na przykład Pilocar, Pilocarpin Vision, Pilocarpinum WZF. Używa się tego w jaskrze. Nie wiem, czy lekarz będzie chciał to przepisać, ale można spróbować. Dawniej lekarze odwracali rozszerzenie źrenic przy pomocy pilokarpiny, teraz się tego raczej nie robi rutynowo.

Można też spróbować pozyskać pilokarpinę ze źródeł naturalnych. Pilocarpus jaborandi zawiera tę substancję. Czasami da się kupić w sklepach zielarskich i zrobić napar. Tylko ostrożnie, lepiej zacząć od małych stężeń i stosować w ten sposób, by substancja działała tylko miejscowo. Podawaj po stronie bocznego kąta oka, bo jeśli podasz po stronie nosa, krople spłyną do jamy nosowej i się wchłoną. Jeśli masz astmę, pilokarpina może ją nasilić.
  • 30 / / 0
Z pilokarpiną trzeba bardzo uważać – to silny agonista receptorów muskarynowych i choć faktycznie zwęża źrenice, działa ogólnoustrojowo, jeśli wchłonie się w większej ilości. Może wywołać potliwość, ślinotok, spadek ciśnienia, skurcz oskrzeli czy zaburzenia rytmu serca. Dlatego jej stosowanie ma sens wyłącznie zgodnie z zaleceniami okulisty.
  • 53 / 1 / 0
Byłem póltorej roku na ciągu morfiny iv średnio tygodniowo szły 2 blistry mst200, przez ten czas ogarnialem prace, cwiczyłem, wszedlem w związek zamieszkalem u dziewczyny, wszystko bylo stabilnie trzymalem fason lecz w ciągu ostatnich 2 miesiecy straciłem wszystko co wymieniłem wyżej przez uzależnieni, zostalem na dnie ze złamanym sercem i uzależnieniem, jestem świezo co po detoxie w Świeciu (3 tygodnie), Wszedlem na substytucje metadonem 70 mg dziennie, taką dawke ustaliliśmy na detoxie w szpitalu, do tego mam przepisana pregabaline 75 (zlecone 1-1-0) oraz ketrel (0-0-2) zglaszalem ordynatorowi na oddziale ze mam gonitwe myśłi, stan depresyjny, i nie daje sobie rady z tymi myślami jestem przytłoczony, apatyczny. Wtedy włączył do leczenia właśnie pregabaline... tylko że ta pregabaline teraz i wcześniej mi nie pomagała na te objawy typowo depresyjne... Jaki antydepresant moglibyście polecić do wyżej wymienionego zestawu leków które biore? Narazie z informacji które wyczytałem ciekawe prezentuje sie bupropion, oraz Escitalopram który często wlaśnie włączali osobom na detoxie... zależy mi na takim antydepresancie który nie powoduje tycia oraz nie jest zamulający, celował bym w coś aktywizującego szczególnie że zaczałem właśnie prace. Z góry dziękuje za odpowiedz
  • 201 / 14 / 0
Ja brałem Escitalopram i działał na mnie dobrze lepiej niż sertralina a brałem go w dawce 10mg tylko Escitalopram hamował natłok myśli i wyciszał gdzie sertralina typowo mnie aktywizowała jakby ktoś mnie prądem naładował ale za to za duży natłok myśli wiadomo każdy jest inny ale dla mnie o wiele lepszy Escitalopram.
  • 47 / 14 / 0
Czy baklofen psuje działanie antydepresantow?
  • 201 / 14 / 0
Nie powinien
  • 87 / 15 / 0
z jaką częstotliwością najlepiej brać esci w przypadku stanów depresyjnych, ale takich umożliwiających normalne funkcjonowanie? Brałem przez miesiąc 10 mg, działało, szczególnie na początku, później już bardziej w tle, ale jednak. Na pewno większa motywacja do życia i dystans, spokoj. Teraz zrobiłem przerwę. Poczekać kilka tygodni i obserwować czy efekty się utrzymują? Czy bralem za krótko i powinienem od razu kontynuować?
  • 201 / 14 / 0
Miesiąc to ten się lek rozkręca, pół roku do roku i wtedy schodzisz, jeśli czujesz się dobrze nie wracaj ale jak czujesz, że ciężko ci się funkcjonuje wróć śmiało. Te pół roku to minimum, jeśli z czasem zobaczysz że jest słaby efekt możesz podnieść na 15 i na 20 jak będzie taka potrzeba. Mi się najlepiej spisywał jak brałem 10mg/dzien.
Escitalopram w subiektywnej opinii akurat bardzo sobie chwalę.
  • 87 / 15 / 0
Tu jest właśnie pies pogrzebany, że ciezko mi określić czy się czuje dobrze, to raczej taka amplituda. Poprzedni rok i początek obecnego mnie przeczołgał mocno, co się odbiło na psychice, no i były już nieciekawe stany - rozregulowane emocje, poczucie bezsensu, prokrastynacja. Teraz jest dużo lepiej, ale bywają dni kiedy mocne doły wracają. Ostatnie 10 lat tez dość mocno regulowałem nastrój alko i bardzo często byłem na granicy stanów depresyjnych. Mam mocno melancholijna osobowość, zapędy do autodestrukcji i nie do końca przepracowany temat DDA… ogolnie funkcjonuje dobrze, materialnie jest bardzo spoko, własna rodzina, dużo rzeczy mnie ciekawi, potrafię się odnaleźć w towarzystwie, w ostatnich latach nawet udało się wkręcić w zajawki sportowe, ale demony ciagle w głowie krążą i jak jest za długo ok to się upominają o swoje.
  • 33 / 7 / 0
Zdradzę Wam sekret na skutecznie działające antydepresanty u zaburzonych, którzy zaglądają tutaj po porady. Przestańcie ćpać cokolwiek na czas kuracji, całkowita abstynencja Was wybawi. Wiem, że to szokujące rewelacje dla niektórych, ale po sobie i paru znajomych wiem, że to działa. Dla mnie teksty osób jadących np. po lekach SSRI na forum, kiedy równolegle do swoich opinii zamieszczają kolejne wiadomości o tym jak go klepnęła jakaś substancja ocierają się o tragikomedię. Zasady te wałkowane były tutaj wielokrotnie, aczkolwiek rzadko zostają wcielane w życie. Zróbcie sobie dłuższą przerwę i ewentualnie sięgajcie po zabawki, kiedy już poczujecie się lepiej.
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkofabryka w dawnej stadninie

Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.

Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach

Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.