Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3118 / 1071 / 0
maki peoniowe są faktycznie całkiem konkretne, jeśli chodzi o odmiany. to oczywiście zależy od danego (tzw.) "batchu" nasion, ale mi większość roślin wschodziła zdrowa i naprawdę zacnie aktywna - profil farmakologiczny jest ten sam, jedynie kwiaty są inne, za sprawą modyfikowania genetycznego nasion na potrzeby ogrodnictwa, co też daje efekt "niepozorności", jeśli ktoś ma ogródek działkowy z areałem wychodzącym na front.

moje stare zdjęcia z upraw powinny być w tymże dziale - zazwyczaj właśnie siałem proporcjami 1/2 peoniowce + 1/2 maki po przepłuczkach największej mocy (hiszpania i francja, ew. niektóre czeskie "Kresto"). takim sposobem przy umiarkowanie dużym poletku, ładnie oddalonym od ludzkich spojrzeń na skraju działki, miałem plon dobrej jakości i różnorodny profil kolorystyczny otwartych, w późniejszych etapach rozwoju rośliny, gdy pąki się rozwarły, kwiatów maku papaver somniferum L.

tym razem planuję zakupić odmiany ze "znanego profilu aukcyjnego" w ilościach dwóch saszetek na odmianę (blue moon, giganteum oraz hens and chickens), czyli ilość na szczodry rządek każdego rodzaju i zdać fotorelację z uprawy na forum. podobne obiecywałem w roku poprzednim, ale okoliczności zmusiły mnie do porzucenia uprawy i nic z tego nie wyszło.

tym razem jednak mam nadzieję, że się uda. zawsze to jakieś zajęcie, a lubię florystykę tego rodzaju, czy rośliny. zawsze to jakaś dodatkowa aktywność na powietrzu, poza ślęczeniem na kompie i graniem. zatęskniłem za porządną makiwarą po wszystkich tych latach na syntetycznych opioidach na e-receptę.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 347 / 43 / 0
Już za późno na sadzenie? Teraz dopiero mi to przyszło do głowy a już nie wyrabiam z tą kodą...
edit: sorki głupie pytanie
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
  • 74 / 43 / 3
Jeśli chodzi o maki to sie je je. Sieje się je znaczy, nie sadzi. Można to robić przez cały rok jak się umie - wtedy widokiem pięknych kwiatów i ich gorzkim sokiem cieszymy się od maja do października. W pozostałe miesiące można cieszyć się tym, co latem udało się zebrać. Chodzi mi oczywiście o zbiór pięknych fotografii przyrodniczych. A jak się nie umie, to sieje się jak każą w książkach, czyli dwa miesiące temu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeszcze płynę, ale kra nade mną zamarza...
ODPOWIEDZ
Newsy
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.

"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.