Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 2429 / 584 / 155
Maść Alantan / Cepan pomaga w szybszym gojeniu. A tłumaczyłam tak, że to ślady po pobieraniu krwi, bo niby muszę monitorować stężenie litu we krwi co tydzień (bzdura, żadnego litu nie brałam). Zimą / wczesną wiosną / późną jesienią zakrywałam rękawami. Ci niewtajemniczeni znajomi nabrali się na to pobieranie krwi co tydzień xD
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 155 / 11 / 1
Zauważyłem że przy nietrafionych IV (nawet bez nacisniecia tloka) mam wyraźniejsze ślady, nie mówię tu o siniakach ale o czerwonych kropkach.
  • 5874 / 1214 / 43
Trzeba zawsze po wyjęciu igły mocno przycisnąć miejsce wkłucia czystą chusteczką.
Żadnych śladów nie będzie.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 228 / 36 / 0
zachodzę w głowę jak Wy to robicie, ja sram przed pobraniem krwi, a tu każdy sam sobie, nie wiem czy to godne podziwu, ale podziwiam
'"syty nigdy nie zrozumie głodnego"
  • 9 / / 0
Ja od urodzenia miałem fobie do igieł. Jak miałem 14 lat to dentysta musiał mi wyrwać obie Górne piątki. Nie dałem sobie dać znieczulenia i oba poszły na samym kremie dentystycznym. 😅🤣
Od 15 roku życia do teraz, czyli przez jakieś 13 lat ciągle ćpalem i pijlem. Ale nigdy nic przez igły.
Ale miesiąc temu pierwszy raz pierdolnalem 3-CMC tak okolo 120 mg i.m. kurwaaa ocipialem.
A tydzień temu pierwszy raz temu huknąłem i.v. MDMA. Ten chłód w żyłę był straszny i jeżacy włosy na karku, klopotyytggtg. Wiedziałem że robię hujowo.
A tutaj trafiłem to właśnie mi wyjebało siniaka po i.v 40 mg Nepa. Czyli ludzie mówili serio kable to winda do piekła
  • 795 / 136 / 0
@london5 dobrze mówi. Nie zginać ręki, ucisnąć miejsce wkłucia i mocno trzymać przez parę minut. Wystarczy raz pójść na pobranie krwi, żeby to wiedzieć. Jak leżałam w szpitalu dwa razy i ciągle pobierali mi krew z różnych miejsc to pomimo, że często wkłuwali się w jedną żyłę w niedużych odstępach, albo ciągle kłuli jedną rękę, to przy dobrym uciskaniu wyprostowanej ręki przez długi czas udawało mi się obchodzić z minimalnymi siniakami.
Wytrzymują tylko wirtuozi
Dziwne, że życie ma smak tych ostatnich kilku godzin
  • 500 / 129 / 0
Nie trzeba kilka minut. Dobrze jest lekko zmoczyc wacik zimna/lodowata woda, (nie spirytusem) obkurczy zmiejszajac krwawienie. Po zasklepieniu sie wklucia, warto z kolei rozgrzac miejsce pod ciepla woda. Z tym zginaniem to nie jest dogmat, zalezy czy wklucie bylo na odcinku na ktorym zyla zauwazalnie pracuje tj. rusza sie. Heparyna 1000 j.m. najkorzystniej chyba wypada Lioton 1000 w 50g tubce, (czemu nie 100g? bo bedzie dylemat ze juz sztuka krysztalu by byla), stalym gosciem w twoim niezbedniku. Swoja droga siniaki to najmniejszy problem z tych wizualnych.
  • 29 / 1 / 0
Siniaki to często najmniejszy problem, bo dużo groźniejsze są stany zapalne czy zakażenia w miejscu wkłucia. Jeśli pojawia się silny ból, zaczerwienienie, ocieplenie skóry albo ropa, to lepiej nie zwlekać i skonsultować to z lekarzem. Warto też pamiętać, że częste uszkadzanie tych samych miejsc może prowadzić do trwałych problemów z żyłami.
  • 2972 / 251 / 0
Dobrym patentem jest podkład do twarzy - panie mają łatwiej, bo nie muszą pożyczać ;) Tylko trzeba uważać w upały żeby nie spłynął od gorąca i ogólnie starać się unikać (własnego) kontaktu fizycznego z tymi miejscami bo może zejść i trzeba będzie aplikować na nowo.

Zresztą był już gdzieś taki temat i coś podobnego pisałem.
Trochę informacji o Neuralinku, czyli "czipowaniu" ludzi: https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?p=3850696#p3850696
Ważniejsze niż "Zanim weźmiesz jakikolwiek opioid zastanów się 150 razy".
ODPOWIEDZ
Newsy
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.

Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.