Kwas gamma-hydroksymasłowy i jego pro-drugs (w tym GBL i 1,4-butanodiol).
Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 551 / 21 / 0
To będę wdzięczny za przyznanie karmy - przyznaję się jestem od niej uzależniony więc dasz mi skok dopaminy w pakiecie. Tak z ciekawości, czemu BDO pijesz a nie GBL? Jak dla mnie słaba jest bania po BDO, w dodatku czułem się bardzo struty po tym i nie powtórzę tego więcej.
  • 297 / 39 / 0
@kwasiarz
Napiszę posta i zaraz za tamten wywód dostaniesz karme xD
BDO daje mi taką samą banie jak GBL, z tym że dłużej i "mniej intensywnie" wchodzi, osobiście żadnych uboków poza zmęczeniem organizmu przy ciągach (co jest raczej oczywiste, również przy GBL) nie odczuwam. No i śmiesznie niska cena BDO w ilościach 250ml+ oraz śmiesznie łatwa dostępność również robią swoje xD Klikam kup teraz, płacę kartą i na następny dzień odbieram z narkomatu.

Również bym poprosił dawkę karmy za to co zaraz wkleje ;)

Dla tych co boją się hepatoksyczności BDO wklejam co powiedział mi Grok przy użyciu opcji "pomyśl mocniej":

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Porównanie szlaków metabolicznych i hepatoksyczności 1,4-butanodiolu (1,4-BDO) i etanolu
Szlaki metaboliczne
Oba związki są metabolizowane głównie w wątrobie przy udziale tych samych enzymów: alkoholowej dehydrogenazy (ADH) i aldehydowej dehydrogenazy (ALDH). To powoduje ich wzajemne interakcje farmakokinetyczne.
etanol (C₂H₅OH):
Metabolizowany w dwóch krokach:

etanol → acetaldehyd (kataliza ADH)
Acetaldehyd → octan (kataliza ALDH)
Octan wchodzi do cyklu kwasu cytrynowego (TCA) jako acetyl-CoA. Przy wysokich stężeniach zaangażowana jest też izoforma CYP2E1 (produkuje reaktywne formy tlenu – ROS). Klirens zależy od dawki i genetyki (polimorfizmy ADH/ALDH).

1,4-butanodiol (HO-CH₂-CH₂-CH₂-CH₂-OH):
Szybko i niemal całkowicie przekształcany w gamma-hydroksymaślan (GHB):

1,4-BDO → 4-hydroksybutyraldehyd (głównie ADH – etap limitujący)
4-hydroksybutyraldehyd → GHB (ALDH)
GHB dalej → półaldehyd bursztynowy (dehydrogenaza GHB) → bursztynian → cykl TCA.
Okres półtrwania 1,4-BDO ≈ 39 min, GHB ≈ 32 min. Konwersja jest bardzo szybka, dlatego toksyczność 1,4-BDO w praktyce równa się toksyczności GHB.

Podobieństwa i różnice

Wspólne enzymy (ADH + ALDH) → silna konkurencja: etanol hamuje konkurencyjnie przekształcanie 1,4-BDO w GHB (Ki ≈ 2,7–6,5 × 10⁻³ M), co prowadzi do wyższych stężeń 1,4-BDO i opóźnionego efektu GHB.
1,4-BDO nasila niektóre efekty behawioralne etanolu (potencjalizacja).
etanol ostatecznie daje energię (7 kcal/g); 1,4-BDOGHB wchodzi do TCA bez bezpośredniego wytwarzania energii w taki sam sposób.
Różnice indywidualne (warianty ADH-IB) wpływają silniej na klirens 1,4-BDO.

Hepatoksyczność
etanol
Wysoka hepatotoksyczność – zarówno ostra, jak i przewlekła.

Mechanizmy: acetaldehyd (toksyczny), stres oksydacyjny (CYP2E1, ROS), zapalenie, stłuszczenie, fibroza → marskość.
Nawet umiarkowane spożycie chroniczne powoduje stłuszczenie wątroby; binge drinking → ostre alkoholowe zapalenie wątroby.
Potwierdzone w badaniach na zwierzętach i ludziach; główna przyczyna alkoholowej choroby wątroby.

1,4-butanodiol
Niska hepatotoksyczność – nie jest pierwotnie hepatotoksyczny.

Główna toksyczność wynika z szybkiej konwersji do GHB (depresja OUN, śpiączka, depresja oddechowa).
Badania toksykologiczne (NTP TOX-54, szczury):
– dawka 500 mg/kg/dobę (28 dni, gavage): łagodne/moderate zapalenie wątroby i nieznaczny wzrost enzymów (sorbitol dehydrogenase, ALT) u niektórych zwierząt; różnice względem kontroli nieistotne statystycznie.
– brak organospecyficznej toksyczności; profil toksykologiczny odpowiada GHB/γ-butyrolaktonowi (brak uszkodzenia wątroby w badaniach 2-letnich).
Ostra toksyczność niska (LD₅₀ > 1500 mg/kg).
W przypadkach nadużywania rekreacyjnego (ludzie): sporadycznie wspominane „toksyczne zapalenie wątroby” (toxic hepatitis), ale jest to rzadkie i zwykle towarzyszy wielonarządowym powikłaniom (nerki, serce) lub zanieczyszczeniom; nie jest dominującym efektem.

Porównanie

etanol: silnie hepatotoksyczny (główny narząd docelowy).
1,4-BDO: słabo hepatotoksyczny – zmiany tylko w bardzo wysokich dawkach, odwracalne, nieistotne klinicznie; toksyczność dominuje poza wątrobą (GHB).
Współpodanie etanolu + 1,4-BDO: etanol nasila ogólną toksyczność 1,4-BDO (zwiększona śmiertelność u szczurów, wyższe stężenia 1,4-BDO), ale nie zwiększa bezpośrednio uszkodzenia wątroby – raczej opóźnia konwersję i przedłuża efekty.

Podsumowanie
Oba związki dzielą szlak metabolizmu wątrobowego (ADH/ALDH), co prowadzi do istotnych interakcji. Jednak hepatoksyczność etanolu jest znacznie większa i klinicznie dominująca, podczas gdy 1,4-BDO powoduje głównie toksyczność GHB (OUN) z minimalnym wpływem na wątrobę nawet przy przewlekłym nadużywaniu. W praktyce rekreacyjnej największe ryzyko przy mieszaniu obu substancji wynika z farmakokinetycznej konkurencji, a nie z bezpośredniego uszkodzenia wątroby.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Także wychodzi na to, że nie ma co szczególnie bać się beee deee oooo, a już na pewno nie ma co pisać o tym jak potężną trucizną to on nie jest %-D
BTW, nie używajcie ChatGPT, Grok jest dużo bardziej kompetentny, szczególnie w sprawach naukowych/technicznych. Pracuję jako informatyk, gdy mam jakiś problem i chcę się wspomóc AI ChatGPT zawsze wprowadza mnie w jeszcze większe bagno, podczas gdy Grok zazwyczaj pomaga :)
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.