Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 841 / 477 / 0
Brak tu logiki. Z jednej strony piszesz o typowych skutkach tego leku typu anhedonia, spłaszczenie emocjonalne etc. Określasz to jako coś co rozumiem bardzo ci przeszkadza.
A potem wyjeżdżasz z tekstem, że nie zrezygnujesz z leku który to wszystko wywołuje. O co ci chodzi, bo nie rozumiem.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 120 / 26 / 0
Nie wiem czy to brak logiki - raczej to dość typowe. Lek otępia, a dragi mają dać znowu emocje, ale teoretycznie tylko te pożądane.
  • 72 / 4 / 0
19 stycznia 2026tosieniedzieje pisze:
No to masz odpowiedz. Winowajcą twojego stanu jest wenlafaksyna.
Miałem dokładnie taki sam problem, ten lek spowodował, że nie czułem absolutnie działania żadnego narkotyki.
U mnie ona jeszcze nie dość że nie minimalizowala efektów depresji, to mam wrażenie że je nasilała (wspomniana wcześniej anhedonia) i powodowała brain zappy, uczucie kopania prądem po mózgu. Dość szybko przerzuciłam się na sertraline.
  • 4 / / 0
Miałem podobnie zrobiłem detoks pół roku. Zadbałem o zdrowie odstawiłem wszystko i widać delikatną poprawę ale już nie jest tak jak kiedyś niestety
  • 30 / 2 / 0
Też spotkałem się z takimi historiami przy niektórych lekach, zwłaszcza działających na serotoninę i noradrenalinę, reakcja na różne bodźce potrafi się wyraźnie spłaszczyć. Organizm po prostu inaczej reguluje neuroprzekaźniki i część efektów przestaje być odczuwalna tak jak wcześniej. Czasem dopiero dłuższa przerwa i unormowanie chemii w mózgu coś zmienia, ale to bywa bardzo indywidualne.
  • 7 / 1 / 0
15 stycznia 2026ledzeppelin2 pisze:
Pytam , bo są grupy substancji które dosłownie palą neurony .
Mowie to o beta ketonach a głównie chlorowce. One wypierdalaja tak neuroprzekaźniki że nie ma zmiłuj.
Co masz na myśli Kolego, że "palą neurony"?
  • 15 / 2 / 0
@up: To, że robią mielone z mózgu, a wtedy neuroprzekaźniki mówią "uj w to" i jadą na długi urlop.

Wtedy zaczyna się okres tzw. chujozy, w skrócie nie klepie jak wcześniej, a nawet gorzej, bo po kilku kreskach czujesz tylko walące serducho, atak lęku, albo jedno i drugie.
  • 95 / 7 / 0
Na takie problemy warto do suplementacji dorzucić neurovit, który jest na receptę, ale ma w aptekach odpowiednik bez recepty. U mnie te same substancje przez lata używania też nie działają tak, jak działały 10 lat temu przez wyrobione neuroprzekaźniki i tolerancję, teraz można się skupić na redukcji szkód i ewentualnie wsparciu własnie np układu nerwowego np. kompleksem witamin z grupy B.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.

Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.