Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 147 / 19 / 0
11 grudnia 2025Devixo pisze:
@Lighter kategorycznie sie nie zgodze. wielu lekarzy w polsce nigdy nie słyszało o metodzie ashton, czy tam jakimś powolnym odstawianiu xD mi w psychiatryku na dzień dobry, metoda ct odstawili 16mg alpry dziennie... nie wiem co sie wtedy stało z moim układem GABA, ale do dziś odczuwam skutki, z którymi ledwo co można sobie poradzić.

oczywiście, jeśli znajdziesz lekarza, który zrobi ci odstawke powolutku, z utrzymaniem należytych zasad, tak aby ci sie układ gaba nie wywinał na druga strone to leć w to. rzeczywistość jest jednak inna i lekarze dość czesto chuja sie znaja.
W szpitalach mają ograniczony czas na detoks - jest to 8 tygodni za które płaci NFZ. Mi schodzili diazepamem z 40 mg alprazolamu, chyba na początku dostawałam 90 mg diazepamu, dawno to było nie pamiętam. Przez to, że odstawianie było w tak krótkim czasie, żaden szpitalny detoks nie zakończył się u mnie sukcesem - dopiero powolne odstawianie i comiesięczny kontakt z lekarzem przynosi pożądany efekt. Do tego dochodzi u mnie zwiększona motywacja (wewnętrzna) i unikanie środowiska, które może być zagrażające, w szpitalach często poznawałam różnych innych ćpaków i zwykle źle się to kończyło.
  • 19 / 1 / 0
Na każdym detoksie od benzodiazepin na którym byłam, tym szpitalnym, schodzili mi diazepamem, raz, że okres półtrwania tejże benzo jest najdłuższy porównywalnie do innych, dwa, że jest ona w miarę uniwersalna - działa i przeciwlękowo i przeciwdrgawkowo. To fakt, NFZ zywykle płaci za 8 tygodni pobytu pacjenta na detoksie, czasami szpitale to obchodzą wydłużając pobyt pacjenta przerzucając go na inny oddział np. jeśli 8 tyg jest niewystarczające, jak np. w moim przypadku kiedy redukowałam 40 mg alprazolamu na dobę.
  • 400 / 11 / 0
schodził ktoś jeszcze z flubromazepamu?
ODPOWIEDZ
Newsy
Gwałtowny wzrost w trzech województwach. Rozkręca się nowa epidemia

W trzech województwach zanotowano gwałtowny wzrost zatruć. Dane Głównego Inspektora Sanitarnego są zatrważające. Eksperci mówią już o groźnej epidemii.

Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda

Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).

Ibogaina a uzależnienie od ketaminy: co pokazał jeden opis przypadku

Recenzowany opis przypadku opublikowany w „Frontiers in Psychiatry” opisuje 30-letniego mężczyznę, u którego po podaniu ibogainy ustąpił jednoczesny głód ketaminy, kokainy i alkoholu, a abstynencja utrzymała się przez 17 miesięcy. To relacja o jednym pacjencie (n=1), a nie badanie kliniczne — i właśnie od tego ograniczenia trzeba zacząć, żeby dobrze zrozumieć, co ta praca wnosi, a czego nie rozstrzyga.