Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 140 / 21 / 0
Mówiłem, pół litra na hejnał po 3 miesiącach całkowitej przerwy. Ta wódka mu bardziej zaszkodziła niż morfina.

Żeś tak odpowiedział, że wolałbym, że wolałbym żebyś w ogóle tego nie napisał żeby nie komplikować:).

Poza tym podałem niezidentyfikowane skutki uboczne.
Zawał przed a podaniu morfiny ma zupełnie inny powód, zlikwidowanie bólu.
Tak, że wcześniejszy zapewne rozległy zawał trwający kilka godzin mógł spowodować zgon.

Poza tym po co mu było podawać morfinę jak reanimacja nie zadziałała?
Ja jeszcze myślałem o naloksonie żeby mu podać jak kumpel opowiadał mi akcję ratunkową prawie na żywo, znaczy końcówka jego życia, jak zajęli się przy nim ratownicy i 40 minut go reanimowali. Po około pół godziny pojawiła się ponoć kreska na monitorze, że wraca.
Ciekawe czy miałby uszkodzenia mózgu spowodowane niedotlenieniem przez tak długi czas czy cudem by wrócił do żywych.
  • 430 / 114 / 0
No co poradze, nie wierze w proste odpowiedzi :)
Choc przyznam ze z 2 dni sie zastanawialem czy to pisac, ale mysle ze ten material nawet warto zerknac.

Tez bym obstawial te wodke, zwlaszcza ze bardziej chlopa mogl uszkodzic powstaly aldehyd octowy niz sam fakt otrabienia flaszki na hejnal. No a jesli morfina przedluzyla intoksykacje to nawet ma sens.
  • 140 / 21 / 0
Na pewno przedłużyła bo jak kamiennym snem przespać około 8 godzin, nawet najebanym.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.