Od zawsze mam problemy z alergią i zatkanym nosem z tego powodu. Zawsze po wzięciu MDMA odtyka mi się nos.
Jak to działa?
Dodam jeszcze że jak ostatnio robiłem sobie badanie histaminy to wyszedł mi minimalny nadmiar i duże braki enzymu DAO (było 5 a norma zaczyna się od 14).
Dodam jeszcze że gdy stosowałem 5-htp czasami budziłem się rześki i wypoczęty po 2h snu (miałem również fajne intensywne sny, nie pamiętam czy lepiej mi się oddychało). Ale to nie wszystko, czasami czułem się rozdrażniony, irytacja level hard.
Jeszcze czytałem ten artykuł https://annagadowska.com/histamina-2/
I wyczytałem tam takie coś.
"Zbyt duże spożycie innych amin biogennych
W przypadku nietolerancji należy zrezygnować nie tylko z artykułów spożywczych zawierających histaminę. Oprócz niej występuje jeszcze wiele innych amin biogennych, które niekorzystnie oddziałują w przypadku choroby. Do najbardziej znanych należą putrescyna, tyra mina, tyrozyna, spermina, serotonina, dwufenyloamina. Działają one nie tylko jak inhibitory DAO, ale tez jako liberatory histaminy (wyzwalacze histaminy)."
Tutaj ludzie piszą że np.: Mirtazapina im pomaga.
https://www.reddit.com/r/cogsci/comment ... epression/
Skąd ten efekt odetkanego nosa po MDMA?
z tego co piszesz wydaje sie , ze chodzi o :
Bronchodilation can be described as the expansion of the bronchial air passages in the respiratory tract. A bronchodilator is a substance that dilates the bronchial tubes resulting in decreased resistance in the respiratory airway and increased airflow to the lungs. From a subjective standpoint, this effect makes it feel as if has become significantly easier and more comfortable to breathe.
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia
Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176
20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.