Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 965 / 302 / 5
Pregabalina.png
kwas (S)-3-(1-aminometylo)-5-metyloheksanowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pregabalina
Pregabalina FAQ - zbiór podstawowych informacji o pregabalinie by misspill.
Pregabalina jest pochodną GABA, agonistą kanałów wapniopniowych wskazana do leczenia kilku zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego (OUN), w tym padaczki, bólu neuropatycznego, lęku i fobii społecznej.
How addictive are gabapentin and pregabalin? A systematic review - Obszerny artykuł o potencjale uzależniającym pregabaliny.

Zakładam wątek drugi - detornizator
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 83 / 8 / 0
Da się czymś podbić efekt narkotyczny pregi?Tylko nie benzo bo ono mi dosłownie wyłącza fazę po predze.
  • 242 / 75 / 2
12 listopada 2025Saguaro99 pisze:
11 listopada 2025Merx pisze:
+1 potwierdzam powyższe słowa, i to w ch#j.
Tyczy się to większej ilości substancji działających na GABA czy konkretnie pregabaliny? Ona co prawda działa na kanały wapniowe, ale też w tym obszarze. Być może dlatego po pregabalinie odczuwałem w większości negatywne efekty jak min. odrealnienie, zamglone myślenie. Jednak taki baklofen czy fenibut działa na mnie wzorowo dobrze i nie mam takich efektów jak po pregabalinie.
tyczy sie to głównie substancji działajacych na receptory gaba-a, które sa rec. jonotropowymi - czyli sa również kanałami jonowymi.

przy agonizmie takiego receptora otwiera sie kanał jonowy w hipokampie, przez co wystepuje swodobodny przepływ jonów chlorkowych (które sa ujemne) dochodzi do hiperpolaryzacji (wnetrze neuronu staje sie bardziej ujemne - neuron staje sie leniwy) a żeby doszło do "zapisania" wspomienia jest potrzebny odwrotny proces - depolaryzacja, która prowadzi do pobudzenia sie neuronu.
pobudzony neuron aktywuje mechanizm, który zwie sie LTP, który jest już bezpośrednio zwiazany z pamiecia.

w skrócie: agoniści gaba-a powoduja na naszych neuronach analogiczne efekty co u nas - jesteśmy leniwi i senni, nasze neurony też - nie chce im sie używać pamieci, zapamietywać i sie koncentrować ;) (hiperpolaryzacja)
a do sprawnego używania pamieci i zapamietywania potrzeba, aby nasze neurony były pobudzone (depolaryzacja)

agoniści gaba-b nie działaja tak silnie na pamieć, bo to receptory metabotropowe, spreżone z białkiem G. co to oznacza?
a no to, że nie sa one kanałami jonowymi. przez co agonizm nie powoduje tak silnej i natchmiastowej hiperpolaryzacji. działa to bardziej jak efekt domina.
agonista rec gaba-b trafia do synapsy -> aktywuje sie białko G -> białko G rozdziela sie na scieżke
i dalej ta sama kaskada.
a) post-synaptyczna - w skrócie: dochodzi do znaczaco spowolnionej hiperpolaryzacji
b) pre-synaptyczna - również w skrócie: dochodzi do zahamowania uwalniania sie neuroprzekaźników pobudzajacych

jest różnica prawda? przez to hiperpolaryzacja, która rozpierdala nam pamieć jest rozłożona w czasie, ergo agoniści rec. gaba-b sieja mniejszy zamet w naszej pamieci. warto również nadmienić, że rec gaba-a znajduja sie w dużej ilości w hipokampie w przeciwieństwie do rec. gaba-b.

a pregabalina, jako że nie jest agonista ani tego, ani tego receptora ma inny mechanizm.
prega wiaże sie z VGCC. działa ona na neuron wysyłajacy sygnał (pre-synaptycznie) zmniejszajac napływ wapnia do neuronu.
zmniejszony napływ wapnia (sygnału pobudzajacego neuron, aby uwalniał neuroprzekaźniki) -> spowolnienie działania neuronu -> mniej neuroprzekaźników -> mniej glutaminianu
a glutaminian jest głownym neuroprzekaźnikiem odpowiadajacym za pobudzanie neuronów w hipokampie. przez to neuron znów jest leniwy tak samo jak i my ;) i nie aktywuje sie mechanizm LTP.
glutaminian również jest odpowiedzialny za pobudzanie sieci neuronalnych, nie wystepuje komunikacja w mózgu i stad odrealnienie, zamglone myślenie itp.
12 listopada 2025Merx pisze:
być może @Devixo będzie znał odpowiedź - imo to chodząca encyklopedia jeśli chodzi o w/w tematy.
dzieki za mention ;) troche wiedzy mam, ale żeby aż chodzaca encyklopedia %-D niemniej jednak dziekuje za miłe słowa ^^

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 526 / 15 / 0
Zdarzyło sie wam wrócić do pregabaliny na krotki okres typu 2-4 tygodnie mając historie uzaleznienia od niej i odstawic bezproblemowo?

Ja nie mam takiego doświadczenia, bralem w dawkach medycznych, do 3-5 miesiecy, ale tez miesiacami, brałem latami i odstawiałem, za kazdym razem było koszmarnie. Bawi mnie to, że lekarze wciąż przekonują, że nie uzależnia. Wiadomo, cash 💸😄

Chciałbym wrócić na krótki okres by załagodzić objawy odstawienia innego leku ale rozważam bo jak mam później walczyć kolejny raz z pregabaliną to podziękuje
  • 2830 / 615 / 0
Tak, wróciłem do pregabaliny w dawkach większych niż brałem wcześniej, ale jedynie na ok. 1.5 tygodnia i nie było problemu a też obawiałem się symptomów odstawiennych. 4 tygodni bym nie ryzykował.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 9 / / 0
Co gorzej odstawić - pregabaline czy benzo?
I są jakies skutki uboczne brania pregaby np. 10-20 lat?

Dzięki pregabalinie odstawiłam benzo bezboleśnie prawie ale biore pregabaline pare lat. Mialam chyba z rok czy dwa przerwy ale bralam 150 wiec nie odczulam w sumie syndromu odstawiennego.
Niestety żadne leczenie póki co nie pomogło i troche sie boje ze bede musiala ją brac do komca zycia.
  • 2830 / 615 / 0
@Painkillera Wiele osób z forum przekonało się o tym, co pokazują też badania – im większa dawka i dłuższy okres przyjmowania pregabaliny, tym większe upośledzenie umysłowe. Problemy z pamięcią, nie da się przypomnieć właściwych słów. Upośledzenie emocjonalne. Człowiek staje się po prostu powolny umysłowo. Co więcej, badania pokazały że te objawy – szczególnie przy dawkach powyżej 300mg przyjmowanych przez miesiące lub lata – nie są w pełni odwracalne. Wielu nie odzyskuje pełnej bystrości nawet przez lata po odstawieniu.

Poza efektami umysłowymi:
– retencja wody
– częste tycie o kilka lub kilkanaście kilogramów
– możliwe bezpośrednie działanie na wrażliwość na insulinę, możliwy rozwój cukrzycy
– problemy z libido
– problemy z orgazmem
– problemy z widzeniem, były opisane przypadki ludzi którzy dorobili się permanentnego śniegu optycznego lub nawet uszkodzenia komórek zwojowych siatkówki
– zły wpływ na nerki
– długotrwałe użytkowanie pregabaliny powiązano z redukcją gęstości kości

...Wiele by pisać. Mógłbym tak jeszcze pół godziny, ale nie chce mi się. Jebać pregabalinę, tylko krótkoterminowo/przy odstawianiu innych substancji ma rację bytu.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
ODPOWIEDZ
Newsy
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata

Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.