Swoja droga macie tez tak czasami ze najlepiej dzialanie czujecie jak po prostu nic nie robicie? Gdy cos robie czuje oczywiscie wspaniale dzialanie opiatow ale najpiekniej jest jak po prostu zamkne oczy, puszcze muzyke czy cos
14 listopada 2025kamex pisze: W zasadzie dlaczego na syntetyki, półsyntetyki czyli też oksykodon rośnie szybciej tolerancja niż na morfinę, kodeinę
Chodzi o lipofilność? Siły działania nie licze, bo mówię o dawkach, które wg przelicznika są takie same jak morfina
W przypadku oksykodonu z tego co wiem bardzo szybko rośnie, jeszcze szybciej chyba na fentanyl ale nie miałem do czynienia tak żeby to samemu stwierdzić
Rośnie bo ludzie nie mają hamulca żeby powiedzieć sobie dość tylko jak mają dostęp to biorą codziennie coraz większe dawki coraz częściej. Tu nie chodzi o to czy szybko rośnie tylko jak zażywający używają tego środka. Skoro leczące się osoby potrafią na stałych dawkach kontrolować często ból- a słyszałem w aptece o narzekaniu na Oxydolor jak brakowało Oxycontinu bo ludzie dzielili tabletki 40/80 na pół skarżąc się na twardość Oxydoloru- czego się oczywiście robić nie powinno. Wiadomo, że w pewnych schorzeniach ból rośnie i dawka też, ale nie jest to równe z galopującą tolerancją na brak działania leku tylko brak działania euforycznego pragnących go uzyskać narkomanów. Takie moje zdanie co do wzrostu tolerki na oksykodon.
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków
W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”
Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom
Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.