Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 23 / 3 / 0
Może i słowo "Ogromna" jest przesadą ale po spróbowaniu suszu z tego samego krzaka, między bardzo małymi bobkami z dołu rośliny które nie miały zapewnionej takiej samej wentylacji oraz naświetlenia jak góra rośliny a głównym szczytem osobiście zauważam dużą różnicę, szczególnie w intensywności profilu terpenowego który na całe odczucia wpływ ma wielki, nie mówię że te małe bobki nie będą "klepać" ale uważam że jakość jest niższa niż w przypadku szczytu, jest to moja subiektywna opinia, może opowiadam głupoty, a może i nie, sprawdzić mogły by to jedynie badania ww. kwiatostanów w laboratorium na zawartość terpenów oraz poziomu kanabinoidów.

Co do sourdough-a to również okazje próbować miałem lecz u mnie w opakowaniu również większe topki występowały, co do samej odmiany, to nie zachwyciła mnie, z resztą tak samo jak inne odmiany od aurory a próbowałem już wszystkiego co aurora ma w ofercie.
  • 12590 / 2437 / 0
To, że nie miały mniej światła i wentylacji spowodowało, że są mniejsze i mniej nabite. Poza tym wielkość może wynikać też z rozcięcia dużej pały na kawałeczki, żeby wyeliminować jak najwięcej łodyżek.
  • 2273 / 392 / 0
Kurwa, Canopy Growth wstrzymało export suszu do PL! A czekałem z recepta na Canopy 25% Deep Breath.
  • 23 / 3 / 0
14 września 2025jezus_chytrus pisze:
To, że nie miały mniej światła i wentylacji spowodowało, że są mniejsze i mniej nabite. Poza tym wielkość może wynikać też z rozcięcia dużej pały na kawałeczki, żeby wyeliminować jak najwięcej łodyżek.
Poszukałem w internecie badań na ten temat, i znalazłem dwa artykuły z badaniami kwiatów z różnych części tej samej rośliny, czytałem również inne artykuły, w jednym napisane było że różnicy całkowicie nie ma, w następnym że jest jedynie w mniejszej zawartość terpenów a w następnym jeszcze coś innego, ale w żadnym oprócz tego faktyczne badania przedstawione nie zostały.

https://orangephotonics.com/testing-for ... he-bottom/
https://orangephotonics.com/testing-for ... 0variation.
  • 12590 / 2437 / 0
Oba artykuły podają dość podobne wyniki. Tylko pierwszy mówi o 15% więcej mocy, a drugi o 3% więcej THC, a to zupełnie inaczej trzeba rozumieć. Zgodność obu wyników ze sobą można określić tylko na podstawie konkretnego przypadku, w którym znamy maksymalną zawartość THC. Bo inaczej będzie w przypadku 18% odmiany, a inaczej w przypadku 28%.
W każdym razie po swoich "eksperymentach" nie zauważyłem znaczącej różnicy.
  • 779 / 142 / 0
@rafal425 ok, ale jaką masz pewność, że to co dostajesz w opakowaniu medycznej to z jednej rośliny? Jaką masz pewność, że te duże topy to akurat szczyty? Na dole też mogą duże urosnąć, a te górne topy mogą się rozlecieć na popkorn. Nie da się tego sprawdzić. Mówimy o medycznej, a nie o własnej uprawie. To jest standaryzowane tak, że nie ma róźnicy w poziomie THC, jak masz napisane na opakowaniu 22% THC to tyle jest.
  • 3363 / 355 / 0
Ostatnio testowalem:
MAC1 od four20pharma: bardzo fajna odmiana, nadaje sie zarowno na dzien jak i na noc. Za dnia fajna do skupienia sie na zadaniach, popoludniu / wieczorem fajna aby wyczilowac i sie wyspac. Susz jakosciowy, pieknie pachnacy, zbite topy. Terpeny idace w strone kwiecista, swieza, slodka.

Sourdough od Aurory (29% THC, najmocniejsza na rynku odmiana obecnie): gruby indiczny kosior. Susz porownywalny jakoscia do "cali" z USA. Lepki jak cholera, zapycha mlynek i pluca. Fajnie rozluznia miesnie, napedza gastro i kladzie do spanka. Terpeny raczej ciezsze, "cake'owe", ale czuc tez cos kwasnego.

Gorilla Girl od Cosmy. Fajna luzna sativka, z braku laku dobra odmiana na dzien. Nie zamula, ale moim zdaniem tez nie wyroznia sie specjalnie swoim dzialaniem. Susz dobry jakosciowo, ale widac, ze zanim zostal dopuszczony do dystrybucji w aptekach, swoje przelezal, nie jest "swiezy". Duzo trichomow, zapach cytrusowo-slodki. Na plus cena, i to, ze jest to polski producent.

W niedalekim czasie mam zamiar przetestowac MAC1 od Cantourage, aby porownac jakosc z four20pharma, Farm Gas od Aurory i Humble Warrior - nowosc od Suprobion.
S-Lab pierdole, nie interesuje mnie napromieniowany susz. Promieniowanie niszczy terpeny, przez co kazda torba S-Lab, niewazne jakiego straina, pachnie tak samo. A ja jestem koneserem, lubie smaczki.

Ogolnie dawno nie bralem medyczniaka ze wzgledu na wizyty stacjonarne, ale po wstepnej orientacji okazalo sie ze ceny spadly mocno w dol, wiec przekonalem sie do tych wizyt z lekarzem. Biorac 20-50g wychodzi taniej i lepiej jakosciowo niz z czarnego rynku. A czasami mozna tez trafic na jakies promki, to juz w ogole cena spada do 15-20zl/g.
  • 23 / 3 / 0
15 września 2025visitorQ pisze:
@rafal425 ok, ale jaką masz pewność, że to co dostajesz w opakowaniu medycznej to z jednej rośliny? Jaką masz pewność, że te duże topy to akurat szczyty? Na dole też mogą duże urosnąć, a te górne topy mogą się rozlecieć na popkorn. Nie da się tego sprawdzić. Mówimy o medycznej, a nie o własnej uprawie. To jest standaryzowane tak, że nie ma róźnicy w poziomie THC, jak masz napisane na opakowaniu 22% THC to tyle jest.
Fakt, przy medyku pewności nie ma żadnej a nawet sama szansa na to jest nikła, z ciekowości poczytałem na ten temat oraz napisałem o kwiatach z własnej hodowli.

Tu się mylisz, na opakowaniu wspomnianej aurory 22 napisane jest, THC 22% (nie mniej niż 19,8% i nie więcej niż 24,2%), dokładnie tak samo jest z każdą inną odmianą, utrzymanie równego poziomu w każdym kwiecie jest praktycznie nie do osiągnięcia.
  • 68 / 9 / 0
Nie wiem czy takie pytania padły, ale nie znalazłem niestety odpowiedzi.

Czy wszystkie recepty na MM są na konkretną odmianę, czy magik ma możliwość wypisać np. Cannabis flos, % THC (lub widełki %) i nie podawać producenta i odmiany?

Dodatkowo, jeśli dany producent ma kilka odmian o takim samym stężeniu na stanie, to czy apteka może wydać inny niż ten wymieniony na recepcie?
adhibe rationem difficultatibus
  • 23 / 3 / 0
Wszystkie recepty są wypisane na konkretny lek, jeśli występuje kilka odmian pod jednym lekiem np. Aurora 22 może być Delahaze lub Ghost Train Haze to wtedy można wybrać odmianę w aptece(W tym wypadku z GTH bardzo słabo z dostępnością), dostępne do wyboru odmiany cały czas są napewno w s-lab oraz tilray, w większych aptekach z medyczną zazwyczaj dostępne po kilka odmian do wyboru.
Tu jako ciekawostka wspomnę że producentem suszu który s-lab ma w ofercie jest właśnie tilray, a w ofercie s-lab stale dostępna jest większa ilość odmian.
ODPOWIEDZ
Newsy
120 litrów pochodnych opioidów w płynie nie trafi na rynek

Policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie ujawnili miejsce przechowywania nielegalnych substancji psychotropowych, zabezpieczając ogromne ilości pochodnych opioidów w płynie oraz półproduktów służących do przetwarzania środków odurzających.

Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.