Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 132 / 69 / 0
Well, tydzień stosowania to bardzo krótko i jeśli już zdecydowałeś się spróbować, może warto to pociągnąć chociaż do końca okresu próbnego (~1 msc.). Niektórym bupropion pomaga, pozytywy czasem przeważają nad negatywami.

metylofenidat jest sztos, ale jeśli ktoś interesuje się psychotropami na tyle, by postować na Hajperku, zalecam meeeeega ostrożność – łatwo ulec pokusie. Z drugiej strony metylofenidat wymaga odpowiedniego bałamucenia szamana, którego to nauczyć się można właśnie tutaj... Protip: bierz receptę Concertę/Atenzę, postać tabletek zniechęca do eksperymentów.
  • 2976 / 256 / 0
@KISZONYMIS bupropion jest bardziej lekiem do ostawienia palenia tytoniu niż jako antydeprech, przynajmniej w moim przypadku. Co ważne, jestem anty-SSRI i leki takie jak moklobemid czy selegilina mi znacznie pomagają jako nieliczne. Jak szukasz mocnego antydeprecha to faktycznie może metylofenidat będzie lepszy, ale o wiele łatwiej się w niego wpierdolić, ma spory potencjał rekreacyjny. Możesz jeszcze spróbować moklo albo sele, ale zależy czego konkretnie szukasz w antydeprechu (pobudzenia czy antydepresji).
Uwaga! Użytkownik GFr2sERaXi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1729 / 521 / 2
@Amunicja metylofenidat stosowany jako antydep? przecież każdy Ci powie, że po MPH robi się 'aspołeczny' i spłyca cholernie emocje. no proszę Cię..
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 132 / 69 / 0
Niekoniecznie, MPH świetnie pomaga na objawy depresji atypowej, takie jak zwiększona senność i apetyt, zmęczenie, brak motywacji. Osobiście MPH wyciąga mnie do ludzi i pozwala mi w jakimkolwiek stopniu cieszyć się z interakcji z nimi. Spłycenie emocji trochę fakt, ale w inny sposób – zauważyłem u siebie zwiększone tendencje hedonistyczne i mniejszą potrzebę introspekcji. Nie na tyle, by zrobić ze mnie konsumujące zombie bez duszy, ale na pewno na tyle, by odciągnąć mnie od problemów i pozwolić cieszyć się normalnymi codziennymi ludzkimi doświadczeniami. Zdecydowanie lepsze to od zmulenia i irytacji należnych do profilu działania bupropionu xd

Na pewno wymaga to dawek większych niż na samo skupienie, ale wciąż da się zamknąć dawkowanie w 80 mg/d i przy odpowiednim rozplanowaniu unikać zjazdów.
  • 7 / / 0
23 sierpnia 2025Merx pisze:
@Amunicja metylofenidat stosowany jako antydep? przecież każdy Ci powie, że po MPH robi się 'aspołeczny' i spłyca cholernie emocje. no proszę Cię..
U ADHD normuje często emocje. Antyspolecznie działa jak się prze stymulujesz ewentualnie na początku przyjmowania w fazie hiperfocusa. Generalnie tak działają stymulanty na większość adhd, wyrównujesz dopamine i jesteś prawie neurotypowy.
  • 1729 / 521 / 2
@PsychoADHD dzieki za doprecyzjowanie, pisalem to minute po otworzeniu oczu jak wstałem xd ale właśnie o to mi chodziło
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 295 / 92 / 0
bupropion jest spoko jako dodatek do SSRI bo niweluje ich skutki uboczne i vice versa. Do tego jeszcze mała dawka pregabaliny (max 300mg) i można poczuć się jak zdrowy człowiek. Ale w monoterapii to porażka, tak jak wyżej pisaliście - lęki podbite w kosmos i ciągły wkurw na wszystko.
  • 8 / 2 / 0
Ja brałem bupropion półtora miesiąca, miesiąc 150mg pół miesiąca 300 i teraz schodze z niego przez tydzień brałem 150mg. Wczoraj wziąłem ostatnia tabletkę i zero skutków ubocznych :)
  • 295 / 92 / 0
@KISZONYMIS i dobrze zrobiłeś. Z mojego doświadczenia mogę napisać, że wzmożony lęk i agresja na 300mg z czasem wcale nie mijają a wręcz przeciwnie. Ja to odstawiłem w pizdu bo zacząłem się bać, że w końcu komuś zrobię krzywdę.
  • 132 / 69 / 0
Jak jeszcze brałem bupropion, miałem wrażenie takiego nieostrego "mentalnego" widzenia świata – trochę jak po zbyt dużej dawce pregabaliny. Nie jakieś nieprzyjemne, ale nieco otumaniające, nie o taką rozmazaną stymulację nic nie robiłem w roku 1989. Nauka, skupienie, płynność w rozmowie... Wszystko szło byle jak, praktycznie jakbym nic nie brał, ale w inny sposób.

Martwi mnie za to jedna rzecz – po odstawieniu bupropionu wróciłem do nikotynizmu :/
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.