Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 11 / 1 / 0
Dawka 20mg to duża dawka, jak ma to uspokajać jak po tym ręką się trzęsie albo lekka akatyzja wjeżdża. Przy takiej dawce to jest działanie antypsychotyczne. Dla uspokojenia wystarczy 5mg. To na pewno nie jest lek na ciężkie sytuacje życiowe od tego są benzo.
  • 6 / / 0
chodzi mi o sytuacje życiowe na tle psychotycznym gdy benzo ci nie pomoże ;)
  • 968 / 96 / 0
Depot
Nieprzeczytany post autor: sem »
Biorę olanzapinę już wiele lat.Od pewnego czasu (od wczoraj) zastanawiam się nad przejściem na zastrzyki długo działające.Podobno mniej się po nich tyje.Czy ktoś z Was przyjmuje neuroleptyki w takiej formie? Jak wrażenia? Warto czy nie warto?

przeniesiono do tematu o olanzapinie. lady
  • 22 / 2 / 0
podpinam się będę brał zastrzyki co 2 tygodnie też jestem ciekaw jak to będzie bo póki co tylko bym wpierda*** jedzenie, obecnie jestem na dawce 20mg, czy ma ktoś jakąś radę na akatyzje nie można wyleżeć w miejscu, chlorprotixen nie pomaga ani hydro a benzo odpada?!
  • 162 / 28 / 0
@marsad1989, zapytaj lekarza o Akineton. Nie bierz niczego na własną rękę. Co do depot - dzięki tej formie Twój organizm otrzymuje regularną dawkę leku, jego poziom we krwi jest stabilniejszy, co może ograniczyć gwałtowne zmiany apetytu w ciągu dnia. Mimo wszystko musisz dbać o aktywność fizyczną, unikać podjadania między posiłkami etc
  • 1 / / 0
24 maja 2025marsad1989 pisze:
podpinam się będę brał zastrzyki co 2 tygodnie też jestem ciekaw jak to będzie bo póki co tylko bym wpierda*** jedzenie, obecnie jestem na dawce 20mg, czy ma ktoś jakąś radę na akatyzje nie można wyleżeć w miejscu, chlorprotixen nie pomaga ani hydro a benzo odpada?!
Przejebane ja męczyłem się z akatyzja ok 5 miesięcy przejebane najgorszy okres w życiu chciałem umrzeć nie mogłem przestać się ruszać i ciągle chodziłem. Musisz to przetrwać mi w końcu minęło mózg musi się przyzwyczaić do leku
  • 1 / / 0
Lek zwiększa bowiem wyrzut dopaminy w korze przedczołowej również poprzez agonizm receptora 5HT1A oraz antagonizm receptorów 5HT2A i 5HT2C
  • 7 / / 0
01 grudnia 2023DormiNikanin pisze:

Nie mam schizofrenii, ani CHAD'u, biorę olanzę na F19.7 nabawiłem skuter psychozy przez atomy i do teraz mi to zostały paranoiczne myśli i ona sprawdza się na to idealnie wyciszając je.

I czy olanzapina może też dokładać cegiełkę do zmniejszenia poziomu lęku? Bo takie odnoszę wrażenie odkąd zacząłem brać tę 1 tabletkę na dzień
Jak objawia się ta psychoza?
ODPOWIEDZ
Newsy
Mężczyźni z Teksasu skazani na więzienie. Podszyli się pod DEA, żeby ukraść narkotyki

Kary po kilka lat więzienia otrzymali mężczyźni z Teksasu, którzy podszywali się pod agentów DEA, próbując ukraść marihuanę z domu w południowym Oregonie. Celem było kilkaset funtów narkotyku. Kradzież została udaremniona przez interweniujących na miejscu policjantów.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Tysiące nielegalnych roślin konopi indyjskich usunięte z popularnego parku narodowego

W mediach pojawiła się niedawno informacja o likwidacji gigantycznej, nielegalnej plantacji marihuany w sercu Parku Narodowego Sekwoi. Dla wielu to kolejny „dowód” na szkodliwość konopi. Ale dla nas [społeczności FaktyKonopne.pl], ta historia jest czymś zupełnie innym. To potężny dowód na to, jak destrukcyjny jest czarny rynek i dlaczego tak bardzo potrzebujemy świadomej, legalnej i w pełni regulowanej branży.