...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Cześć, jakie macie doświadczenia z wychodzeniem z uzależnienia a medytacją?
Chodzi mi o przypadek, gdy osoba mi bliska nadal jest w terapii i sięgnęła do medytacji pod okiem prowadzącego. Jednak prowadzący zastrzega, ze osoby z uzależnieniem mogą pogadać w trakcie w stany podobne do takich jakie osiągali w trakcie zażywania, więc nie można się odcinać, ale medytowac świadomie.. Zastanawiam się czy medytowanie może realnie pomóc czy znów jest inną formą odcinania się od emocji i rzeczywistości. Slyszalam tez, ze osobom z uzależnieniem częściej zdarza się odkleić przy praktykowaniu i wpadają z jednej czarnej dziury w kolejną.
  • 3 / 1 / 0
Są to sprawy indywidualne kwestia nastawienia na pewno.
I pytanie do samego siebie w jakim celu to robię? Żeby odlecieć w haj czy żeby sobie pomóc. Myślę, że aktywność fizyczna pomaga bardziej polecam bieganie. Lub łączenie aktywności. Lepiej zastąpić ćpanie sportem lub medytacją niż ćpać dalej. Na pewno tak będzie prościej
  • 22 / / 0
Medtacja jest bardzo specyficzna i trudna zarazem.

To nie tak iż łatwo osiągnie się stan innej świadomości. Owszem istnieje możliwość po wielu latach medytacji osiągnięcie tego stanu ale to nie jest oczywiste że tak się stanie.

Dla osoby uzależnionej to raczej sam stan pogłębiania woli inauka skupienia uwagi i relaksacji pomaga.

Lepiej jednak trenować autohipnoze i iść w kierunku afirmacji. To poważna sprawa i należy pamiętać iż wszystko zależy od osobowości człowieka i nie zawsze ma się ku temu preyspozycje. Tu się nie da nic na siłę....
  • 1 / / 0
Pierwsze słyszę żeby w czasie medytacji osiągać stan podobny do haju. Medytowałem dość często i przed rzuceniem i po (chociaż bardziej po prostu zmniejszyłem ilość niż rzuciłem) no i generalnie nigdy nie osiągnąłem jakiegoś pojebanego stanu innego niż po prostu spokój wewnętrzny. Moim zdaniem medytacja ale taka z rodzaju mindfullness pomaga zauważać różne Twoje reakcje na bodźce zewnętrzne i wiązać je z emocjami. To tyle. Radzić sobie z nimi potem i tak musisz sam.
ODPOWIEDZ
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...