Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 3 / 1 / 0
@Patrykpatyk wiesz wyrabiasz jakiś wzorzec z domu z którym idziesz do świata , nawet możesz nie łapać jak często się bronisz wśród ludzi , system gdzie chcesz istnieć , a wśród zaburzonej rodziny , gdzie często działa to na zasadzie biznesu i przydatności najczęściej niż emocjonalności , można być naprawdę zmęczonym człowiekiem napiętym jak struna , często można zauważyć po zaciskaniu dłoni , napiętych łydkach , kark , budzisz się i wszystko Cię boli co automatycznie podwaja wkurzanie bo kto lubi jak boli i kto lubi zmęczenie . I tak wiele lat także nie dziwię się w te napady złości .
  • 161 / 25 / 0
@sremkaemka Nie mam napadów złości. Ale skłonności do uzależnień, adrenaliny, i ponapinane mięśnie non stop już mam
  • 1 / 1 / 0
22 kwietnia 2025sremkaemka pisze:
Escape Road pisze:
Sremkaemka
Ale mnie nikt w domu nie bił
Tylko były ciągłe krzyki i takie napięcie
Sam jestem wybuchowy czasami czuje strach ale w większości idę na konfrontację z inną osobą.
Przemoc to nie tylko bicie , można bardzo zniszczyć kogoś słowami i nieporadnością emocjonalną, myślę ,że to najgorsza forma z możliwych , bo co nas nie czyni ludźmi jak nie emocje a ich zaburzenie , zaburzonymi ludźmi z problemami , ciało często daje pierwsze symptomy a człowiek zanim to ogarnie będzie leczył latami, jeśli mieszkamy i wychowujemy się w takiej rodzinie , ciężko się połakać co jest normalne a co nie , sama depresję ciężko odróżnić bo człowiek tak przywykł się bronić , i zazwyczaj obarczać siebie , grunt to dobrze trafić w dobre ręce , które Cię poprowadzą , dobrze dobrane leki i systematyczność potrafi w tym pomóc , ale też terapia .
To bardzo poruszające, co napisałaś. Niestety wiele osób nie rozpoznaje u siebie depresji właśnie dlatego, że wychowali się w emocjonalnie trudnym środowisku i nauczyli się „maskować” ból. A potem latami się leczą, zanim odkryją, co naprawdę boli.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Medyczna marihuana kolejnym krokiem rozwoju karaibskiej Dominiki?

Dominika to niewielka karaibska wyspa, często mylona ze względu na podobną nazwę z o innym, większym państwem – Republiką Dominikany. Niemniej jednak, w obszarze legislacji konopnej to właśnie Wspólnota Dominiki zdaje się wytyczać kierunek dla wielu okolicznych państw.

Jest niebezpieczny jak alkohol i narkotyki. „Byliśmy zbyt zaślepieni”

Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego obchodzony jest 15 lipca. Z tej okazji Instytut Spraw Obywatelskich wystosował list otwarty do rodziców, w którym przestrzega przed zgubnym wpływem tego urządzenia na dobrostan najmłodszych. „Smartfon uzależnia tak jak alkohol, papierosy czy kokaina” – wskazuje ISO.