Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 309 / 64 / 0
Ja tam nie wiem, ale za każdym razem jak przesadzam z O-PCE czyli 0,5g w parę dni to mi się załącza ten stan paradoksalnej trzeźwości. Wszystko jest w chuj piękne, cały świat przepełniony szczegółami, a w wnętrzu mam totalny spokój duszy jak jakiś mistrz zen. Po prostu mógłbym cały czas tak mieć i by było git. Bez paraliżu układu mowy i motoryki, wyjebanego ciśnienia między oczami to by była zajebista sigma...
  • 2644 / 41 / 0
Myślę że wraz z oświeceniem, receptor siema może się wtedy uaktywnić.
45 Potem wszedł do świątyni i zaczął wyrzucać sprzedających w niej. 46 Mówił do nich: «Napisane jest: Mój DOM będzie domem modlitwy, a wy uczyniliście z niego jaskinię zbójców»9.
  • 2718 / 585 / 0
27 grudnia 2019aired pisze:
Czy ktoś z Was kojarzy może jakiekolwiek badania naukowe mówiące o tych odpałach i psychozach po agonistach sigmy? Z tego co przeglądałam to mówi się jedynie o efekcie antydepresyjnym, a ta cała sprawa z "receptorem wiary" to moze być dorabianie teorii do doświadczeń i nie wiem czy to ma pokrycie w nauce. Będę wdzięczna za wszelkie źródła.
Lepiej po 6 latach niż nigdy %-D

The Sigma Receptor
A Novel Site Implicated in Psychosis and Antipsychotic Drug Efficacy
https://journals.lww.com/clinicalneurop ... _in.2.aspx

Understanding the Role of Sigma-1 Receptors in Psychotic Depression
https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA ... -web-entry
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 5172 / 905 / 0
Cieszą te pozytywne odniesienia do klasycznych psychodelikow

"Receptor sigma-1, z którym łączy się DMT, jest obecny w wielu komórkach w ciele, w tym – w komórkach nerwowych, w mikrogleju i w astrocytach. Odgrywa on ważną rolę w metabolizmie oraz w formowaniu się synaps. Pełni także funkcję neuroochronną, ponieważ działa przeciwzapalnie i zapobiega śmierci komórki. Receptor sigma-1 budzi ostatnio szersze zainteresowanie w neuronauce, gdyż okazuje się, że jego nieprawidłowe działanie może być jedną z przyczyn chorób psychicznych i neurodegeneracyjnych. Dlatego jego stymulacja to obecnie jedna z propozycji walki z chorobami neurodegeneracyjnymi63,64. W 2016 roku w warunkach in vitro zasadność tego podejścia potwierdzono z wykorzystaniem DMT. Naukowcy zaobserwowali, że poprzez oddziaływanie na receptor sigma-1 ten alkaloid wpływa korzystnie na przeżywalność komórek poddanych niedotlenieniu65. Badano też szczury po udarze. Okazało się, że poprzez oddziaływanie na ten receptor DMT znacznie zmniejszyło rozmiar uszkodzenia mózgu. Ponadto szczury, u których zastosowano DMT, znacznie szybciej odzyskiwały funkcje motoryczne w porównaniu do szczurów, którym DMT nie podano. Zwiększało się również wytwarzanie jednego z głównych białek przeciwzapalnych oraz BDNF66. Zmniejszyła się natomiast produkcja zarówno czynnika odpowiedzialnego za naturalną śmierć komórki, jak i białek prozapalnych, które w razie zbyt wysokich stężeń przyczyniają się do powstawania nieszczelności w barierze krew – mózg67. Kolejne badanie w obrębie tej grupy badawczej wykazało, że DMT zmniejsza zniszczenia tkanki mózgowej towarzyszące udarom68. Poza działaniem neuroochronnym aktywacja receptora sigma-1 przez psychodeliki może wywoływać neurogenezę. W 2020 roku naukowcy sformułowali hipotezę, że poprzez jego stymulację DMT indukuje neurogenezę zarówno in vitro, jak i in vivo w hipokampie dorosłej myszy"

Zrodlo
https://highculture.pl/czy-psychodeliki ... czyc-mozg/
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

120 litrów pochodnych opioidów w płynie nie trafi na rynek

Policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie ujawnili miejsce przechowywania nielegalnych substancji psychotropowych, zabezpieczając ogromne ilości pochodnych opioidów w płynie oraz półproduktów służących do przetwarzania środków odurzających.