Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 8 / / 0
Wszystko zależy od farmaceuty, jak się trafi na służbiste to nawet i na pregabaline będa krzywo patrzeć. A inny wyda ogromne ilości beż jąknięcia, nie ma na to sposobu
  • 59 / 5 / 0
Nie wiem czy napiszę w dobrym temacie dokładnie. Wczoraj poszedłem do apteki aby farmaceuta wypisał mi receptę farmaceutyczną na pregabalinę 150 mg. Receptę wypisał i została od razu zrealizowana i towar wykupiony.

Natomiast musiałem pokazać farmaceucie w telefonie na swoim IKP recepty na ten preparat z przeszłości, że faktycznie taki lek o takiej mocy systematycznie zażywam.

Dodatkowo farmaceuta odnotował dane lekarza, który wcześniej mi to wypisywał, a jako powód wydania leku podał w systemie, że poprzedni z zrealizwoanej recepty po prostu zagubiłem :extasy: (choć miałem inną bajerę przygotowaną). Także w takim wypadku poprzednie recepty musiałem pokazać.

Z innej beczki, (w ciągu tygodnia) byłem w dwóch placówkach typu "Pomoc doraźna"*** i w obu przypadkach otrzymałem recki też na pregabaliznę. Tam już mi nic nie sprawdzali i niewiele pytali, a cała operacja trwała może z 5 minut (leki zostały wypisane po krótkim wywiadzie, w którym opowiedziałem historię, której treści niestety nie chce zdradzić bo się jak widać sprawdza). Zaznaczam jedynie, że na pomocach doraźnych też się da coś ugrać.

*** w obu placówkach pomocy doraźnej byłem pierwszy raz, nie wiem jakby to wyglądało za drugim razem.
  • 1997 / 120 / 0
03 lutego 2024NahoyCito pisze:
A z ciekawości, odmówiono wam kiedyś zrealizowania kupionej recepty? W sensie, że kupiliście od kogoś receptę. No bo jak przykładowo się ma 20 lat, a pesel do recepty zaczyna się od 80, a recepta jakaś RPW, to może być podejrzane.
Oczywiście że jest. Swego czasu zrealizowałem kilkaset (!) recept na fenta (słynne różowe), rzecz jasna dane na recepcie nie były moje. O ile dobrze pamiętam, z naszego powodu w kilku województwach wprowadzono zasadę, że przy Rpw trzeba pokazywać dowód tożsamości. Na to też był sposób (i to jeszcze przed epoką dowodów kolekcjonerskich), pisze o tym tylko dlatego że już dawno beknąłem za te wygłupy i nic więcej mi nie grozi.

Zawsze podawałem się za syna pacjenta, że dopiero się tu przeprowadziliśmy (drugi z dolnośląskiej realizowane w Toruniu czy Olsztynie), przy szukaniu recepty zawsze “wysypywały mi się” dokumenty (made by gimp) typu skan dowodu z pieczątką z uczelni z okolicy “stwierdzono zgodność z oryginałem” czy jakoś tak, z reguły kończyło się na “nie wiem gdzie podziałem dowód, jak pani potrzebuje peselu to może gdzieś tu jest ;)”, działało do tego stopnia dobrze, że farmaceuci zeznający w mojej sprawie jak jeden mąż twierdzili, że się poprawnie wylegitymowałem
  • 293 / 37 / 0
Jak nie ma, nie wiadomo chuj wie czego na recepcie i dużych ilości, to wystarczy powiedzieć, że dla wujka (chociaż chyba teraz i tak wypisują tyle opakowań ile mogą, ale nie jestem pewien). Raz odkupiłem od alkusa receptę, powiedziałem, że dla wujka i elo (2msc temu). Jeśli nie wyglądasz do tego źle, to nic nie powinno się stać (no i wiadomo kod i pesel). Raz mi odmówiła trama farmaceutka, bo mój rodzinny nie wpisał dawkowania :( jeszcze się chwilę pokłóciłem i chuj dostałem tylko 20, ale potem poszedłem poprawić hehe na 60 z dawkowaniem. Więc wyszło na plus :).
  • 566 / 102 / 0
Jak ktoś mieszka w mieście takim że jest jedna apteka całodobowa na miasto to jest przejeb**e. Co chwilę nie spodobasz sie farmaceutce i jest pizda nie wyda ci mimo że nie masz nic szalonego na recepcie np jedna pake oxow z dawkowaniem 2x1. Mi co prawda odmowa zdarzała się raz na rok, ale ja mam wygląd przykładnego informatyka więc zazwyczaj nie sprawiają mi problemów. Czasem jakaś babka ma gorszy dzień bo ktoś jej dobrze nie wyruchał z rana i też nie wyda, czasem to losowe.
:tabletki:
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Przełomowe zmiany w holenderskiej polityce narkotykowej. Legalna marihuana tylko w 10 miastach

Holandia, kraj słynący z liberalnego podejścia do marihuany, wprowadza rewolucyjne zmiany w swoim systemie regulacyjnym. Od kwietnia 2025 roku tylko w 10 wybranych miastach holenderskie coffeeshopy będą mogły oferować swoim klientom wyłącznie marihuanę pochodzącą od licencjonowanych producentów. Ta fundamentalna zmiana stanowi część szeroko zakrojonego eksperymentu, który ma przetestować możliwości stworzenia w pełni legalnego łańcucha produkcji i dystrybucji konopi.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."