Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 375 / 10 / 0
29 grudnia 2024ladyinnaightmares pisze:
@subtelnydotykpiekna , poprzednie recepty nie są wystarczającym dokumentem do uzasadnienia przepisania kontynuacji przez innego lekarza. A z zaświadczeniem z przed 5 lat to nie masz co wyskakiwać nawet, bo ono jest już od jakichś 4 lat nieaktualne - ważność takich zaświadczeń to rok.
Improwizacja Ci zostaje, albo Ci uwierzy i wypisze, albo nie i nie będzie klona %-D bo dokumentów nie masz, możesz mu co najwyżej udostępnić IKP ale to sobie tylko zerknie co i ile miałeś wypisywane wcześniej, nie daje gwarancji, że przepisze.
długo mnie nie było.
ja cały piszę o lekarzu prywatnym, nie na usługach NFZ.
płacę mu hajs od ręki, więc nie widzę problemu w wypisaniu w mojej opinii.
wolę zapytać jak to teraz wygląda.
kiedyś no problem.bez kwitów i historii recek.
  • 397 / 39 / 0
Ja bez żadnych dokumentacji od lekarza rodzinnego dostaje pregabe i alprox1mg co 10 dni od pół roku
  • 246 / 99 / 0
@subtelnydotykpiekna , ta sama zasada. Czy lekarz na NFZ czy prywatnie.
  • 129 / 34 / 0
@zburzony zajrzyj do odpowiedniego tematu działu Sprzedawcy+\Clearnet. Znajdziesz odpowiedź
Spoiler:
Powodzenia
lol [*]
  • 53 / 14 / 0
Pytanie do osób ogarniętych. Teoretycznie. Jak dam historię leczenia (uzależnienie od zolpidemu) przez obecną psychiatrę oraz opis diagnostyczny ADHD. To lekarz ogólny może wypisywać:
A) zolpidem w takich dawkach w jakich aktualnie przyjmuje (wyższe ze względu na uzależnienie)
B) medikinet jeżeli jestem w trakcie terapii. Co cały czas się zastawiam czy iść z tymi kwitami do POZ czy sobie darować
  • 246 / 99 / 0
@Nickusiak jeśli masz zaświadczenie od specjalisty to lekarz POZ będzie mógł Ci wyspisać. Z tym, że zaznaczam, że to nie może być zaświadczenie starsze niż rok. Jeśli masz starsze nie musi lekarz POZ tego uznawać. A no i dawkowanie leków na zaświadczeniu powinno być. "Na gębę" nawet przy zaświadczeniu jakichś wyższych dawek może nie chcieć przepisać.

EDIT: Chociaż dużo zależy od lekarza. Ja nie przynosiłam żadnego zaświadczenia, a rodzinny mi bez problemu nawet na refundację wystawia leki, ale no ja od niego biorę może 1x w roku, bo prościej mi skontaktować się smsowo ze swoim psychiatrą niż iść do przychodni swojej. No i jakiekolwiek benzo czy Z-drugs czy inne leki o potencjale uzależniającym to ja może 1x w życiu brałam od rodzinnego, ale mój rodzinny z zasady nie wtrąca się do leczenia psychiatry.
Dwa, że ja mam psychiatrę bardzo otwartego na kontakt/konsultację z lekarzem innej specjalności jak jest taka potrzeba. Rozmawiała już z moim endokrynologiem telefonicznie, z kardiologiem, z rodzinnym też ale wtedy to była inna sytuacja, bo to się tyczyło badań klinicznych i chodziło o lek, który może mi dać na serce, a który nie będzie kolidował z lekiem badanym.
  • 666 / 194 / 2
to ja może tylko dodam, że zmiana rodzinnego na nfz to tylko kilka przeklikań w IKP.

tak w razie czego.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 3412 / 563 / 1
03 stycznia 2025Nickusiak pisze:
Pytanie do osób ogarniętych. Teoretycznie. Jak dam historię leczenia (uzależnienie od zolpidemu) przez obecną psychiatrę oraz opis diagnostyczny ADHD. To lekarz ogólny może wypisywać:
A) zolpidem w takich dawkach w jakich aktualnie przyjmuje (wyższe ze względu na uzależnienie)
B) medikinet jeżeli jestem w trakcie terapii. Co cały czas się zastawiam czy iść z tymi kwitami do POZ czy sobie darować
Możesz ale liczy się wtedy z tym że nie masz co myśleć o zaopatrzeniu na dwa fronty. Może być tak że prędzej czy później któryś lekarz zadzwonić do innej przychodni i zweryfikuje wypisane recepty.

Jakby nie patrzeć to poważne leki a medikinet nie lubi być wypisywany nawet przez psychiatrów.

#Zależy jakiego masz lekarza

W świetle prawa Tak – rodzinny może. Co nie znaczy że musi.
Pamiętaj że lekarz musi zobaczyć człowieka raz na 3 miesiące jak mu wypisuje leki na stałe. Lekarz rodzinny niekoniecznie musi być kompetentny do opiniowania z zakresu psychiatrii więc musiałabyś odświeżać psychiatrę i brać co 3 miesiące kwity. (Jeśli nic się nie zmieniło. -podpowiada logika)
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 53 / 14 / 0
@Retrowirus dla mnie to jak najbardziej logiczne. Myślę o dwóch opcjach: kiedy ustabilizuje dawki mieć rzadziej wizytę u psychiatry i kontynuację stałego leczenia mieć u Póz, ale z drugiej strony wiem, że nawet kwartalnie lekarz psychiatra jest w stanie mnie zabezpieczyć z recepty.
  • 2038 / 595 / 0
@Nickusiak, jak już polecisz z prawdą albo "prawdą" że uzalezniony od zolpi w dawce X to na pewno nie dostaniesz (chyba że jakieś... bliskie kontakty, czy co) dawki X, ale można pogadać o taperingu bo to co prawda nie benzo, którego nagłe odstawienie grozi smiercią, no ale jest nieprzyjemne a musisz ogarniać życie, pracę, co tam sobie wymyślisz. Raczej coraz niższe Ci zaleci, ale to numer na raz no i przypał z wpisem o uzależnieniu od z-drugsów jak tylko Twój pesel wbije. Choć można się bronić, że x razy próbowałeś wychodzić i mało komu za pierwszym razem wychodzi. Na z-drugsy nie patrzą aż tak źle, jak na 'zwykłe' benzo czy opio. Ale numer na raz, no żaden lekarz nie lubi jak robi się z niego idiotę.

W ogóle wiele problemów w tym temacie można rozwiązać prostą radą: 'weź, kurwa, powiedz prawdę".
I jakoś tak odkryłam, że lepiej to działa z facetami lekarzami, niezależnie od płci. Nie z młodymi idealistkami zaraz po uzyskaniu PWZ.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
ODPOWIEDZ
Newsy
10 skutecznych sposobów na odstawienie marihuany – przewodnik krok po kroku

Marihuana, choć przez wielu postrzegana jako substancja rekreacyjna, może znacząco wpłynąć na codzienne funkcjonowanie. Regularne używanie zioła bywa sposobem na relaks lub ucieczkę od problemów, ale w dłuższej perspektywie może prowadzić do uzależnienia psychicznego, zmniejszonej produktywności, a nawet izolacji społecznej. Z czasem, nawyk palenia staje się coraz bardziej obciążający dla zdrowia fizycznego i psychicznego, wpływając na koncentrację, motywację oraz ogólną jakość życia.

Młodzi Kanadyjczycy na marihuanie

Według najnowszego raportu Health Canada, wskaźnik używania marihuany wśród młodych dorosłych Kanadyjczyków w 2024 r. pozostaje wysoki, przy czym prawie połowa osób w wieku 16–24 lat używała tego narkotyku w ciągu ostatniego roku.

Brazylijskie służby znalazły narkotyki na polskim statku. Ponad 100 kg kokainy

Brazylijska marynarka wojenna ujawniła na polskim statku "Polsteam Łebsko" 134 kilogramy kokainy. Narkotyki miały zostać przetransportowane do Maroka. Wiadomo, co dalej z polskim masowcem