wczorajmobius pisze: Farmaceuci też? tzn że teraz nie tylko lekarz, ale też w aptece będą sprawdzać za każdym razem czy ktoś nie kupuje za dużo benzo, i co wtedy?... Wiele pytań ciśnie się na usta. To się samo podliczy czy oni manualnie? Systemy będą zsynchronizowane czy sieci aptek, albo ograniczone do apteka1 apteka2? Ciekawe, co jak ktoś ma wypisane recepty np u jednego lekarza z dawkowaniem 1x1 u innego 2x1 itd. wtedy nie wiem jak takie określanie dawkowania miałoby wyglądać. W sumie nie wiem jak lekarze to liczą też, oni tylko patrzą czy było pisane nawet nic nie mówią o dawkowaniu.
Lekarze od poczatku((niektorzy) naciskali na to zeby zakazac wypisywania benzo przez receptomaty, a zamiast tego wprowadzili coś takiego. To w zasadzie jeszcze gorsze niż jakby zakazali w ogóle dla mnie, wydaje mi się. Nie jestem pewny, ale wydaje mi się że można w systemie dostać różne adnotacje które blokują dostęp do leków automatycznie, np o uzależnieniu, nadużywaniu lub coś w tym stylu? I teraz jak przyjdą kontrole, to ciekawe co grozi lekarzowi albo pacjentowi xd
W sumie dziwi mnie to ze nie widze w internecie wielkiego poruszenia w tym temacie. Benzowraki albo nie są zbyt wylewne albo zajęli się organizowaniem sobie tych leków w jakiś sposób. Być może nie ma tak wielu osób które biorą więcej niż powinny, ale to katastrofa i koniec życia dla wielu uzależnionych(także od opiatów).
Ja o tych planach słyszałam już na studiach, które skończyłam 11 lat temu. Wtedy było to niemożliwe do wprowadzenia, bo nie funkcjonowała jeszcze dokumentacja elektroniczna ale wszystko co się dzieje już od X lat zmierzało i nadal zmierza w tym kierunku. To jest dopiero początek zmian dla Ciebie, bo Ty jako pacjent je dopiero teraz odczujesz, ale dla osób które siedzą w tym dłużej, to jest zero zaskoczenia. Po prostu kolejny etap wprowadzania zmian.
@mobius po prostu detoksy się zapełnią, w sumie znajomek już mi mówił że u niego w ośrodku większy ruch się zrobił po tych zmianach, ale o dziwo nie trafiają tam normalni pacjenci, tylko właśnie ci co się na hypie receptomatów wjebali
Badania nad psychodelikami blokują przepisy?
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Nowe Światło na Marihuanę: Badania potwierdzają jej rolę w walce z uzależnieniami.
Narkotyki w więzieniu? To prostsze niż kiedykolwiek
Raport inspektorów z HM Inspectorate of Prisons (HMIP), rządowej organizacji zajmującej się kontrolą warunków w brytyjskich więzieniach państwowych wskazał, że dzięki dronom łatwo teraz przemycić narkotyki do więzienia.
Niedorzeczny zarzut z powodu grzybków
31-latek w plecaku miał grzybnię halucynogennej łysiczki kubańskiej, a w mieszkaniu gotowe, już ususzone grzyby tego gatunku. Mężczyzna usłyszał zarzuty. Grozi mu do trzech lat więzienia.
Nowe substancje na liście narkotykowej - projekt trafił do opiniowania
Szybkie tempo pojawiania się na rynku nowych narkotyków, które są coraz częściej substancjami o ostrej toksyczności, oraz ich łatwa dostępność w internecie - to główne powody, dla których zaistniała konieczność uzupełnienia listy substancji psychoaktywnych i nowelizacji rozporządzenia w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych. Projekt trafił właśnie do opiniowania.