--------------------------
No i wyszło mi ok 30 butelek piwka na początku nietypowy posmak ale potem okazało się że dość podobny piw niepasteryzowanych.
Woltaż słabszy niż u zwykłych piw ale jestem zadowolony że się nie zjebało.
Scalono. taurinnn
Jaki posmak mają piwa niepasteryzowane? (serio nie wiem :)) Może miałeś na myśli niefiltrowane? Wtedy osad drożdżowy faktycznie wnosi różne smaki.
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
Piłem raz dobrego czerwonego, ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, co to było. Na pewno nie Odsiecz Wiedeńska z Pinty, ani tym bardziej Książęce.
Pamiętacie może Ciechana Grand Prix (AIPA) na podstawie receptury jednego grand championa z 8 lat wstecz? Od tamtej pory nie piłem lepszego piwa w tym stylu (klasyczna AIPA). Ciechan sam sobie strzelił w kolano przemianowując to piwo na APIA i zmieniając recepturę. Mieli sztosa, a zrobili gówno. Nie pamiętam już, o co się rozeszło (pewnie o kasę i nazwisko piwowara na etykiecie).
Aktualnie tylko ich Porter jest wart uwagi, a kiedyś właściwie każde piwo było ekstra.
Kurde, aż mi wróciła ochota kupić sobie w piwnym sklepie jakiegoś de Molena za 40zł :D. Mój ulubiony browar, w dodatku z pięknymi etykietami. No ale nie o tym jest ten temat.
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.