Zwykli użytkownicy nie mogą zakładać wątków na tym forum.
Jeśli chcesz zamieścić tu FAQ, HOWTO, albo kompendium swojego autorstwa – zamieść je w dziale >Psychofarmakologia<, a na początku posta dopisz, że chcesz by wątek był w Kompendiach.
Zadzwoniłem do znajomego żeby przy mnie przysiedział, wziąłem klona iv, drgawki przeszły, po około 12-14 godzinach się trochę uspokoiło, została wysoką gorączką i dezorientacja, boje się zejść po schodach. Pierwszy raz nic nie ukrywałem przed psychiatrą który mi wypisał naltrekson. Nic nie mówił że w połączeniu z Tramalem może się coś stać. Nawet w ulotce jest napisane że pomogą w odstawieniu leków opioidowych w tym Tramalu. Nigdy nie bałem się że się przekrece tak jak wczoraj. Tak wiec uważajcie przy terapii tą substancją, bo mimo wszystko napewno jest ciekawa i warta spróbowania, mnie osobiście parę lat temu bardzo pomogła, ale to że nawet psychiatra nie wie i może was doprowadzić do takiego stanu jest przerażające
Piszesz w drugiej części posta "nie mówił, że w połączeniu z Tramalem może się coś stać", a wcześniej napisałeś, że w chwili przyjęcia naltreksonu byłeś już 3 dni całkiem czysty, więc jak w końcu?
15 października 2024Ptaszyna pisze: postanowiłem odpalić w życiu tryb mroczności
połączono - DB
Niestety nie mogę edytować posta wyżej. Trochę lepiej się poczułem i znalazłem kilka angielskich artykułów na wpływ naltreksonu na zespół serotoninowy:
https://journals.sbmu.ac.ir/ijmtfm/arti ... JMTFM-3991
https://digitalrepository.unm.edu/phrm_etds/24/
Do producenta leku, czyli accordu i wklejam poniżej odpowiedź:
"Mamy ograniczenia w udzielaniu porad medycznych, w tym w zakresie przyczyn i okoliczności, które mogą prowadzić do zespołu serotoninowego. Jednakże przeszukaliśmy dostępne piśmiennictwo naukowe dotyczące Pana zapytania i przesyłam w załączeniu opis przypadku, zawierający pomocne informacje dotyczące Pana zapytania.
• Zespół serotoninowy wywołany naltreksonem
Opis przypadku 41-letniego mężczyzny z objawami zespołu serotoninowego i zespołu odstawiennego, który w ramach uzależnienia od opium stosował jednocześnie naltrekson, tramadol i benzodiazepinę."
W internecie niema za dużo opisanych przypadków ale jednak są, a skoro są opisane w internecie, to w rzeczywistości musiało być przynajmniej kilkanaście takich.
Temat bardzo ważny ponieważ ani w ulotkach nie ma podanej informacji, a też i sami psychiatrzy lubią przepisywać te leki, a od ZS już nie jedna osoba się przekręciła albo zafundowała sobie pobyt na intensywnej terapii.
Zapraszam do dyskusji i być może informacji czy słyszeliście o wpływie naltreksonu na ZS.
Lekarzem nie jestem, ale osobiście mam wątpliwości co do jakości tego badania o 41-letnim mężczyźnie. Sami autorzy wspominają, że postawili diagnozę ZS przez brak reakcji na benzodiazepiny, i rabdomiolizę. Artykuł zdaje się sugerować, że pacjent był uzależniony od opium i tramadolu, ale podczas interwencji znaleźli benzodiazepiny, więc przypuszczam, że od nich też był uzależniony. Więc mnie osobiście nie dziwi, że diazepam go nie uspokoił. A co do rabdomiolizy, to na moje oko w literaturze nie brakuje przypadków rabdomiolizy po opioidach i naltreksonie, więc to zjawisko też niekoniecznie świadczy o zespole serotoninowym.
Inne rzeczy które jak dla mnie świadczą o niskim profesjonalizmie:
- Nie wiadomo jakie dawki zażył delikwent, ani kiedy je przyjął
- W artykule pojawia się stwierdzenie "One case of SS due to using naltrexone is reported that FDA approved him. (8)", z odnośnikiem "8. eHealthMe-Real World Drug Outcomes. http://www.ehealthme.com" - mnie takie źródło informacji średnio przekonuje
- Błędnie podane daty - z artykułu wynika, że pacjenta przyjęli 13 września, 14 października robili mu badania i wdrożyli leczenie, a 19 września wypuścili do domu
- Błędy językowe w co drugim zdaniu
Wisienką na torcie w tym artykule jest odnośnik do badania, w którym studiowano działanie naltreksonu na straumatyzowanych szczurach, które były w dzieciństwie oddzielone od matki, i którym podawano metamfetaminę
Co do pisania maili o skutku ubocznym - ja bym się wstrzymał jeśli sam sobie postawiłeś diagnozę, i nie masz co do niej pewności.
Podsumowując, ja bym raczej zaufał statystykom, i uznał, że wystąpiło częste zjawisko nasilenia objawów odstawiennych przez naltrekson. Nie przekreślam zupełnie możliwości ZS, ale szanse wydają mi się skrajnie niskie.
15 października 2024Ptaszyna pisze: postanowiłem odpalić w życiu tryb mroczności
Andrzej Urbanowicz, dla dobra sztuki, zgodził się być królikiem do testowania LSD
Konsekwencje płynące z rozporządzenia MZ ograniczającego pacjentom dostęp do medycznej marihuany
Marihuana rekreacyjna na Florydzie pozostanie nielegalna, w referendum zabrakło 3%
Marihuana rekreacyjna na Florydzie nadal będzie nielegalna pomimo, że za jej legalizacją dla osób powyżej 21 roku życia opowiedziało się 57% głosujących. Referendum odbyło się w ramach wyborów prezydenckich. Co ciekawe za liberalizacją prawa konopnego głosował będący Republikaninem Donald Trump, który udział w wyborach brał właśnie na Florydzie. Jest to o tyle ciekawe, że gubernator stanu Ron DeSantisa i przywódcy Republikanów z Florydy byli przeciwni zmianom i wydali na kampanie przeciwko legalizacji zioła wiele milionów dolarów. „Legalna marihuana to jedynie zyski dla korporacji i smród marihuany na ulicach.” – twierdzi DeSantis.
Prezes znanej korporacji przyłapany na kupnie narkotyków
Stefan Kaufmann, prezes firmy Olympus, czołowego japońskiego producenta sprzętu optycznego, zrezygnował ze stanowiska – przekazano w oświadczeniu. Agencja AFP podaje, że niemiecki menedżer został oskarżony o kupno narkotyków.
Od dziś fentanyl i marihuana niedostępne w receptomatach
Fentanyl i marihuana są na liście substancji, których nie można kupić poprzez receptomaty. Dziś wchodzi w życie rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie środków odurzających i substancji psychotropowych.