Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 569 / 206 / 0
Trzeba sprawdzać co jakiś czas. Zawiesić pwz lekarza mogą maksymalnie na 12 miesięcy. Później albo ma przywracane, albo odbierane całkowicie. Żeby mieć wgląd do rejestru ukaranych lekarzy trzeba mieć podstawę, także nie dowiemy się, dopóki jego status na stronie NIL nie zmieni się w którąkolwiek stronę.
  • 510 / 110 / 0
27 października 2024krzychv pisze:
To nieźle, a ktoś dostawał recepty od niego po 03.10? Jak tak to niezłe szambo, nie dość że wcześniej działał przypałowo to jeszcze możliwe że działał będąc zawieszonym w wykonywaniu zawodu %-D
Mam z 18.10. Ciekawe jak to zawieszenie działa, skoro recki wystawia normalnie
Uwaga! Użytkownik farawayfromheaven nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 156 / 11 / 0
Ja 23.10 dostałem od niego reckę (nigdy nie brałem od niego żadnych substancji psychotropowych i tym razem było tak samo).
  • 131 / 19 / 0
krzywy typ i tyle... tylko zysk się liczy bo żaden normalny lekarz nie ryzykowałby utracenia roboty
  • 569 / 206 / 0
@farawayfromheaven, system nie blokuje możliwości wystawienia recepty przy zawieszeniu. Dopiero przy odebraniu prawa wykonywania zawodu, a to też nie stanie się z dnia na dzień. Tu już ryzykuje sam lekarz takim postępowaniem, bo jak to wyjdzie, to konsekwencje będą kosztowne i dotkliwe.
  • 14 / 3 / 0
To ja już się pogubiłem. W faq eZdrowie jest napisane, że system P1 każdorazowo weryfikuje, czy lekarz ma zawieszone/odebrane PWZ i uniemożliwia takiej osobie wystawienie recepty.
Nawet, jeśli lekarz się odwoła, złoży zażalenie od decyzji oil czy tam nil, to i tak zawieszenie ma rygor natychmiastowej wykonalności.
Na znanym portalu z opiniami na temat lekarzy jest taki gość, który ma chyba jakieś fejkowe zdjęcie z net-u (serio wygląda jak nasz przyjaciel z bliskiego wschodu) i ma 567 opinii. Jeszcze rok temu za 250 zł przepisywał co się chciało, ale w lutym tego roku zawieszono mu PWZ i zapadł się pod ziemię. W dodatku podszywał się pod psychiatrę, a na pewno nim nie był. 🤷
  • 218 / 70 / 0
@Merx ale to on wyjechał Ci z tekstem, że „zakłada sprawę” bulwersując się, czy faktycznie wykonywane były czynności przez nasz kochany organ ścigania tzn co miałeś na myśli przez „czekam na sprawę”?

A co do JP - o cie chuj %-D
lol [*]
  • 131 / 19 / 0
@Obelix
na jednym z portali są sami podejrzani "lekarze" zawsze zdjęcia w białym kubraku i uśmiechnięci. Był tam jeden typ o którym pozniej był reportaż w uwadze z 2-3 lata temu, że wypisuje recepty na wszystko jak leci, nic mu to nie przeszkodziło bo jeszcze rok temu go tam widzialem, poza tym mam jego prywatny numer i za kosmiczne pieniądze wypisuje co tylko chcesz a płatność chce blikiem XD Następna babka z tego samego portalu ma tysiące wspaniałych opinii, również wypisuje opio i benzo (przynajmniej było tak jeszcze rok temu) tylko, że za każdym razem informacje o kodzie recepty wysyła ci z innego numeru telefonu i ma ich conajmniej kilkanaście i do żadnego się nie dodzwonisz a na jej imie i nazwisko jest zarejestrowane kilka firm i gdzieś na stronie ma informacje, że pracuje w jakiejś klinice a jak tam zadzwoniłem (szukając do niej PRAWDZIWEGO kontaktu) pani z recepcji mi oznajmiła, że pierwsze słyszy o takiej osobie XD Także to tak nawiązując do dziwnych "lekarzy".
  • 707 / 138 / 0
Choy wie jak to działa z niektórymi tymi lekarzami i stronami. Czy np stroną opiekuje się jedna osoba a recepty jakiś słup z fake zdjęciem wystawia czy inne systemy mają, ale wiele z nich wygląda i działa mega podejrzanie.
:tabletki:
  • 131 / 19 / 0
Kiedyś przeprowadzałem mocny research względem tej strony i w regulaminie znalazłem właściciela jako jednych z lekarzy, który tam przyjmował. Okazało się, że jest również właścicielem kolejnej bardzo podobnej strony tylko z mniejszą ilością wyboru co do lekarzy. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale kilka razy ubiegałem się o zwrot środków stricte od lekarza od którego miała być recepta, oczywiście odpowiedzi żadnej nie dostałem a numer nie odpowiadał jakby był po prostu zablokowany na wszystkie połączenia przychodzące, więc się kontaktuje z "właścicielem" a on mi na to, że numer i email które są podane muszą być prawdziwe i on nic z tym nie zrobi. Jak dla mnie ta strona to banda mega podejrzanych person i jeśli ktokolwiek kojarzy HD, unikajcie jak ognia. Nie wiadomo w co się pakujesz, zwłaszcza jak zaczęli wymagać wysyłanie dowodu osobistego jako załącznik na wątpliwie wyglądającym "czacie".
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę

Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.